10/9/10

Ερώτηση για το θέμα της σφαγής πουλιών από λαθροκυνηγούς, στη Λ/Θ Κοτυχίου κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρεται στην τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε, σε μια υποτίθεται προστατευόμενη περιοχή και ερωτά την υπουργό Περιβάλλοντος για τις συνθήκες φύλαξης της περιοχής από τις δασικές υπηρεσίες της Ηλείας, καθώς και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ουσιαστική (και όχι στα χαρτιά) προστασία της περιοχής από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Απίστευτη οικολογική καταστροφή προκάλεσαν λαθροκυνηγοί στην προστατευόμενη περιοχή της Λ/Θ Κοτυχίου, το Σάββατο 4-9-2010 σκοτώνοντας αδιακρίτως χιλιάδες μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεκάδες λαθροκυνηγοί με μικρές βάρκες (μονόξυλα) τις οποίες ξεφόρτωσαν ανενόχλητοι από αγροτικά αυτοκίνητα, μπήκαν στη λιμνοθάλασσα και προκάλεσαν πραγματική σφαγή στα πουλιά της περιοχής.
Στις συνολικά τέσσερις ώρες που διήρκεσε η «επιδρομή» και παρ' ότι η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με πυροβολισμούς και ριπές από κυνηγετικές καραμπίνες, κανένας αρμόδιος της Δασικής ή άλλης υπηρεσίας δεν παρενέβη για να σταματήσει την καταστροφή.
Κάθε χρόνο με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το Κοτύχι θυμίζει πεδίο μάχης. Οι καραμπίνες σκορπίζουν τον όλεθρο σε μια κατά τα άλλα προστατευόμενη περιοχή που ανήκει στην Α΄ ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και παρά τη ρητή απαγόρευση του κυνηγιού.
Δεδομένου ότι το φαινόμενο της λαθροθηρίας επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα,
Ερωτάται η κ. Υπουργός
1. Πόσοι φύλακες της Δασικής Υπηρεσίας υπήρχαν στην περιοχή του Κοτυχίου την ημέρα (4-9-2010) της επιδρομής των λαθροκυνηγών;

2. Εργάζονται, οι αρμόδιοι για τη φύλαξη της περιοχής, υπάλληλοι του Δασαρχείου τα Σαββατοκύριακα και εάν ναι, γιατί δεν απέτρεψαν τη σφαγή των πουλιών;

3. Τι μέτρα θα λάβετε για την ουσιαστική (και όχι στα χαρτιά) προστασία της περιοχής από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: