21/4/08

ΕΡΓΑΤΕΣ Β΄ΔΙΑΛΟΓΗΣ;


Δεν ξέρουμε τι πρυτάνευσε και η Πολιτεία, οι συνδικαλιστές που διαδήλωσαν στην περιοχή, η Επιθεώρηση Εργασίας και οι τοπικές Αρχές συναίνεσαν(;) ώστε το βασικό μεροκάματο στα θερμοκήπια να πάει στα 28 ευρώ.

Βεβαίως, είναι περισσότερα από τα 23, που έπαιρναν οι αλλοδαποί εργάτες, αλλά αυτή η αμοιβή ήταν παράνομη και (θεωρητικώς) υπήρχε η δυνατότητα προσφυγής για τους κολασμένους στα χωράφια της Ηλείας· για αυτούς που τιμωρούνται διπλά από την καλοκαιρινή λαίλαπα, καθώς δεν έλαβαν τριχίλιαρα, όπως οι γηγενείς, που «πάγωσε» η οικοδομή όπου είχαν μια κάποια απασχόληση. Οι δενδροκαλλιέργειες κάηκαν και όλοι οι μετανάστες στράφηκαν στα θερμοκήπια.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια δεύτερη ταχύτητα στο ημερομίσθιο ασφαλείας, που συμφωνήθηκε στα 30, 40 ευρώ κατaελάχιστον, χωρίς επιδόματα και υπερωρίες. Τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους μετανάστες. Αν το δεχθούμε αυτό, δεν «σπάμε» μόνο τις συλλογικές συμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργατική αμοιβή γενικά, αλλά αποδεχόμαστε την ουσία του ρατσισμού: ότι οι ξένοι δεν είναι ίσοι με εμάς.

Αν δεν το καταλαβαίνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης, έχει υποχρέωση να το επιβάλει η ΓΣΕΕ.


Μγς
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: