15/8/07

Μια ενοχλητική αλήθεια (1)ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ


Δεν θέλουμε να τα βλέπουμε μαύρα, αλλά πολλές φορές, δυστυχώς, η πραγματικότητα μας υποχρεώνει.Δείτε αυτή την πρόσφατη φωτογραφία και θα καταλάβετε αμέσως. Πρόκειται για ένα χωράφι του κάμπου μας, στο οποίο καλλιεργήθηκε βιομηχανική τομάτα. Το προϊόν (η τομάτα) συλλέχθηκε και μεταφέθηκε σε γειτονικό εργοστάσιο τοματοπολτού, αλλά στο χωράφι έμειναν τα μαύρα υπολλείμματα της καλλιέργειας. Τα μαύρα νάιλον δηλαδή, τα οποία μετά από λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν στην άκρη του χωραφιού και ο καλός μας αγρότης καλλιεργητής, τους έβαλε φωτιά και τα έκαψε! Οσα απέμειναν στο χωράφι του ,τα φρεζάρισε με το τρακτέρ!
Αυτή η "καθαρή δουλειά", που ρυπαίνει με επικίνδυνες διοξίνες τα ίδια τα προϊόντα, τα χώματα και τον αέρα του ηλειακού κάμπου γίνεται επί χρόνια, αλλά η μόνη συζήτηση που γίνεται είναι για την τιμή της βιομηχανικής τομάτας, την ποσότητα που θα καλλιεργηθεί και για τα εργοστάσια που την απορροφούν!
Η ΕΠΟΠ είχε θέσει από καιρό αυτό το σοβαρό (για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ) πρόβλημα και είχε πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, πιέζοντας τους υπευθύνους να ενεργοποιηθούν. Αποτέλεσμα ήταν η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έκανε μια προσπάθεια γιο τη συγκέντρωση των πλαστικών των θερμοκηπίων (μιλάμε για χιλιάδες τόνους) και σ΄αυτή ανταποκρίθηκαν με χίλια βάσανα η ΝΑ Ηλείας και ορισμένοι Δήμοι και εξαγωγείς. Συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικών (που θα πάνε για ανακύκλωση ή ελεγχόμενη καύση), αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Θα συνεχισθεί η συγκέντρωση πλαστικού και μάλιστα σε οργανωμένη και μόνιμη βάση;
Τί θα γινει με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας;
Οσοι μιλούν για την ανάπτυξη και την προώθηση της γεωργίας στην Ηλεία και ενδιαφέρονται για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τους κατονομάζουμε: Η Πολιτεία, η ΝΑ και η ΤΑ, οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους.
Το θλιβερό και βλαβερό φαινόμενο των χωραφιών με τα μαύρα στίγματα πρέπει να εκλείψει το συντομότερο

Δεν υπάρχουν σχόλια: