20/8/07

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Είσαι δραστήριο μέλος ή υποστηρικτής των περιβαλλοντικών οργανώσεων ή απλώς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος πολίτης;


Σίγουρα διαπιστώνεις ότι το περιβαλλοντικό έλλειμμα της πολιτικής βαθαίνει. Αν και δεν το λένε δημόσια, στην πράξη θεωρούν ότι τα θέματα του περιβάλλοντος και της υγείας δεν είναι σημαντικά για την κεντρική πολιτική. Τα αγνοούν, αν και κρίνεται πια η ίδια η επιβίωσή μας. Όταν έρχονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος σχεδιάζουν επικοινωνιακές πολιτικές για να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον αλλού. Όμως το πρόβλημα είναι εδώ: καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση βροχοπτώσεων. Η αλλαγή του κλίματος ορατή και απειλητική. Τα δάση, ακόμα και η Πάρνηθα, καίγονται. Η βιοποικιλότητα μειώνεται ραγδαία. Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια πρωτοφανούς έντασης οικολογική κρίση. Η μείωση κι ανακύκλωση των απορριμμάτων, ο περιορισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και η προστασία του παγκόσμιου κλίματος, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο, η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των νερών, των ακτών, της θάλασσας, των αλιευμάτων και των φυσικών περιοχών, η άμυνα μας απέναντι στην εισβολή των μεταλλαγμένων (γενετικά τροποποιημένων οργανισμών) που απειλούν την υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία και την τοπική οικονομία παραμένουν στο περιθώριο της πολιτικής συζήτησης, με εξαίρεση κάποιο αποσπασματικό προεκλογικό ενδιαφέρον. Αν πιστεύεις ότι κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα έχει ως προτεραιότητα την επίλυση των πολύ σοβαρών αυτών προβλημάτων τότε ψήφισέ το.

Αν όμως πιστεύεις ότι τώρα ήρθε η ώρα να υπάρξει αφενός πολιτικό κόστος για όλους αυτούς που συνέβαλαν στην καταστροφή και από την άλλη να προωθηθούν εδώ και τώρα, χωρίς στενή κομματική εκμετάλλευση, λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ίσως πρέπει να ψηφίσεις τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Η παρουσία τους στη βουλή και η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στα κοινά θέματα θα ταράξουν τα νερά και κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει τη δύναμη χιλιάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η προσωπική δέσμευση όταν συναντήσει τη δέσμευση και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων ανθρώπων θα γίνει δύναμη αλλαγής. Η οργή και η αγανάκτηση έχουν φουντώσει, δώσε όμως θετική διέξοδο, πάρε και εσύ μέρος στην αλλαγή των πολιτικών και την προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης.


Είσαι νέος ψηφοφόρος;

Διάβασε και συζήτησε με τους/τις φίλους/ες σου πριν ψηφίσεις για πρώτη φορά. Τι περιμένεις από τα κόμματα σε σχέση με τις προσωπικές σου προοπτικές και το μέλλον σου; Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν σου υπόσχονται έναν διορισμένο ή να σε βάλουν σε μια θεσούλα με αντάλλαγμα την ψήφο σου. Δεν σου υπόσχονται τον παράδεισο σε κάποιο μακρινό μέλλον. Δεν πρεσβεύουν την κάλυψη όλων των καταναλωτικών αναγκών σου, όσο απεριόριστες και να είναι, ούτε έναν εύκολο πλουτισμό. Μπορούμε, όμως, να εργαστούμε μαζί για αξιοπρέπεια, κατάργηση της διαφθοράς και του κομματισμού, για ένα μέλλον όπου οι νέοι θα μπορούν να βρουν δουλειά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά χρήσιμες θέσεις εργασίας, όπου δεν θα απειλείσαι από τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή του όζοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σου προτείνουμε να χαράξουμε μαζί τα μονοπάτια, δεν σου υποσχόμαστε μια λεωφόρο την οποία θα έχουν κατασκευάσει άλλοι, χωρίς εσένα, ερημώνοντας όλα γύρω σου. Στο βιώσιμο μέλλον θα πάμε με ποδήλατο, δημόσια μέσα μεταφοράς, οικολογικό σιδηρόδρομο, με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανακύκλωση, υπευθυνότητα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, πρόσβαση στην πληροφόρηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας για να βελτιωθεί η συμμετοχή σου στη λήψη αποφάσεων, για άνθηση του πολιτισμού της καθημερινότητας. Θέλουμε να συμμετάσχεις και εσύ στη διαμόρφωση των αποφάσεων που σε αφορούν, δεν επιδιώκουμε να σε υποκαταστήσουν κάποιοι άλλοι (κομματικοί, ειδικοί, ανίδεοι, αυταρχικοί) που ξέρουν και μιλάνε στο όνομά σου.

Αν προβληματίζεται τι να ψηφίσεις, ψήφισε ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μόνο εφόσον η καρδιά και η λογική σου λένε ότι αύριο δεν θα μετανιώσεις που τους ψήφισες. Αλλά προπάντων αποφάσισέ το αν θέλεις να ακολουθήσουμε μαζί τη διαδρομή που είναι ενδιαφέρουσα, γιατί ο προορισμός της εξαρτάται και από εσένα.


Είσαι γυναίκα;


Έχεις αγανακτήσει από τη βία (ενδοοικογενειακή και μη) ενάντια στις γυναίκες; Προβληματίζεσαι για να θέματα της ισότητας και της ισονομίας; Επιδιώκεις και οι άνδρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην φορτώνουν τα του σπιτιού και των παιδιών μόνο στις γυναίκες; Ανησυχείς για το που και πως θα ζήσουν τα παιδιά σου και πιστεύεις ότι τα εφόδια για τη ζωή τους δεν είναι απλώς ένας καλός λογαριασμός στην τράπεζα, ένα ή δύο σπίτια, ένα καλό αυτοκίνητο και μερικά πτυχία; Νιώθεις ότι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στον πλανήτη και τα παιδιά μας και δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε σε έναν κόσμο που θα φλέγετε; Αν θέλεις να πεις ότι φτάνει πια με τις πελατειακές εξυπηρετήσεις, με τα «δικά μας» παιδιά, με την κομματική εφόρμηση για την κατάληψη των κατάλληλων θέσεων ανάλογα με τις κομματικές διασυνδέσεις, αν πονάς όταν καίγεται το δάσος, όταν βλέπεις τα παιδιά να πεθαίνουν κατά χιλιάδες γιατί δεν έχουν νερό να πιουν, αν δεν ξημεροβραδιάζεσαι σε «therapy shopping» γιατί τίποτα άλλο δεν βρίσκεις να σε συγκινεί, ούτε καν ο έρωτας και η εθελοντική προσφορά, τότε μάλλον μπορείς εκτός από το να ψηφίσεις ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ να συναντηθείς και με χιλιάδες άλλες γυναίκες αλλά και άνδρες που έχουν παρόμοιες ευαισθησίες. Είμαστε πολλοί και πολλές, χρειάζεται να δείξουμε ότι είμαστε και μαζί.


Είσαι ηλικιωμένος;


Πικραμένος γιατί μένεις στο περιθώριο και μετακινείσαι με δυσκολία; Απορείς πως καταφέρνεις να επιβιώνεις με μια ελάχιστη σύνταξη που δεν αρκεί καν για τα φάρμακα που χρειάζεσαι και που σου συνταγογραφούν συνεχώς περισσότερα; Φανταζόσουν αλλιώς τη ζωή μετά τη σύνταξη, πιο δημιουργική, ως μια ευκαιρία να ταξιδέψεις πραγματικά ή μέσα από το όνειρο, να βγεις έξω, να κάτσεις με τους/τις φίλους/ες σου σε ένα κοντινό πάρκο, να πάρεις το λεωφορείο, το τραμ, το μετρό, τον ηλεκτρικό και να πας να κολυμπήσεις σε μια παραλία, να ανασάνεις τη μυρωδιά του βρεγμένου εδάφους και των φύλλων που στάζουν, να πιάσεις από το χέρι το εγγόνι και να περπατήσετε χωρίς φόβο; Μάλλον δεν χρειάζεται μόνο να ψηφίσεις ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, αλλά και να μην εγκαταλείψεις το όνειρο και την επιθυμία για ζωή, και κυρίως να βάλεις νέους στόχους για τη ζωή που είναι μπροστά σου, να μάθεις στα εγγόνια σου ότι πρέπει να ξανακερδίσουν τα αγαθά που εσύ είχες αλλά έχασες, να τους εξηγήσεις για τα λάθη που έκανες αλλά και να διδαχτείς από τα εγγόνια τι πρέπει να αλλάξεις και εσύ σήμερα για να μην κινδυνεύουν από την αλλαγή του κλίματος, την έλλειψη νερού, τα σκουπίδια. Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την υγεία, την ατμόσφαιρα που αναπνέουμε όλοι/ες μας, που θα κάνουν πιο ασφαλή την κόσμο για τα εγγόνια σου.


Είσαι νέος και νιώθεις αγωνία για το μέλλον σου;


Πέρασες από το εκπαιδευτικό σύστημα και ένιωσες ότι αλλιώς θα φανταζόσουνα την εκπαίδευση; Σου άρεσαν τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό, αλλά σε κούρασαν οι συνεχείς εξετάσεις και ο ξεπερασμένος μονόλογος και η αποστήθιση; Φανταζόσουνα το εαυτό σου να ερευνά και να ανακαλύπτει τη γνώση, μέσα από εργασίες, έρευνα στο πεδίο, ομαδική δουλειά, τη χρήση σύγχρονων εργαλείων; Θα ήθελες να αποκτήσεις και άλλες εμπειρίες πριν πιάσεις δουλειά αλλά νιώθεις άγχος που θα εργασθείς και πως θα επιβιώσεις με τους μισθούς που κυκλοφορούν; Έχεις στο μεταξύ διαμορφώσει και πολλές ανάγκες; ¶ρχισες να ανησυχείς με όσα ακούς για κλιματική αλλαγή και οικολογική κρίση; Συγκινήθηκες από την καταστροφή της Πάρνηθας και πήρες μέρος στη διαδήλωση στο Σύνταγμα γιατί «πρέπει επιτέλους να μας ακούσουν»; Διάβασε τις προγραμματικές προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ να δεις αν περιέχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που σε βασανίζουν. Σίγουρα πολλές θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ήδη αρκετοί νέοι εργάζονται εθελοντικά αλλά και επαγγελματικά στο χώρο των μη-κυβερνητικών οργανώσεων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη πάνω από 2,5 εκατ. εργάζονται σε πράσινα επαγγέλματα, όπως η διαχείριση και προστασία φυσικών περιοχών, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, η βοήθεια σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας κα. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών περιοχών και αυτό μας κοστίζει και από άποψη βιώσιμων και χρήσιμων επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη, εξάλλου, της κοινωνίας των πολιτών συνεισφέρει και σε ευκαιρίες απασχόλησης νέων ανθρώπων με όραμα και δημιουργικότητα.

Η ψήφος στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ είναι και μια εντολή για περισσότερες θέσεις εργασίας σε πράσινα επαγγέλματα, σε πολιτικές που είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά απαραίτητες. Εξάλλου συμμετέχοντας στα κινήματα πολιτών, ανακαλύπτεις ξανά τη σημασία της προσφοράς, της ένταξης σε μια ομάδα με οράματα και ευαισθησίες, νιώθεις ότι υπάρχουν κι άλλοι που προσπαθούν για τα ίδια πράγματα. Καθαρίζοντας μια ακτή, συμμετέχοντας στην ανακύκλωση, διεκδικώντας χώρο για τα ποδήλατα, απαιτώντας περισσότερο πράσινο στην πόλη, δημιουργείς ίσως χωρίς να το συνειδητοποιείς και ευκαιρίες για απασχόλησή σου. Δες πόσα ποδήλατα είναι πια έξω από τα μαγαζιά, πόσα κυκλοφορούν στους δρόμους, πως οι ποδηλάτες διεκδικούν πια τα δικαιώματά τους. Αν κοιτάξεις λίγο πιο πέρα θα δεις και νέα επαγγέλματα που έχουν μέλλον (σχεδιασμοί και υλοποίηση ποδηλατόδρομων, μαγαζιά που πωλούν ποδήλατα, συνεργεία που τα επιδιορθώνουν κα). Χρειαζόμαστε περισσότερα κινήματα που να πετυχαίνουν συγκεκριμένες αλλαγές και βελτιώσεις στη ζωή μας, που μεταξύ άλλων θα δημιουργήσουν και ευκαιρίες απασχόλησης σε ενδιαφέροντα και χρήσιμα επαγγέλματα. Η ανάπτυξη λογισμικών ανοικτού κώδικα και η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την πρόσβαση σε όλες τις αποφάσεις της διοίκησης θα βοηθήσουν γενικότερα την επικοινωνία και την πληροφόρησή σου.


Είσαι ένας κριτικός και απαιτητικός πολίτης που ψηφίζει λευκό ή άκυρο ή δεν πηγαίνεις να ψηφίσεις γιατί «όλοι ίδιοι είναι»;


Πολλοί κριτικοί πολίτες έχουν απογοητευτεί από τους πολιτικούς και την πολιτική. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προέρχονται από το χώρο των κριτικών πολιτικών που προσπαθούν να προωθήσουν αλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Επιδιώκουμε τώρα με την παρουσία μας στη νέα Βουλή να αλλάξουμε και τις κεντρικές πολιτικές, να μπουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος και να προωθηθούν λύσεις για τα πραγματικά επείγοντα και σοβαρά προβλήματα που αφορούν την επιβίωση μας. Αν νομίζεις ότι κάτι τέτοιο δεν έχει σημασία και είναι αυτό που κάνουν και οι άλλοι, συνέχισε να απέχεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εμείς πάντως προτείνουμε να δοκιμάσεις να μετατρέψεις την οργή και αγανάκτησή σου σε δύναμη αλλαγής, μαζί μας. Δεν έχουμε κάποια μαγική λύση, αλλά μαζί μπορούμε να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε, να υποχρεώσουμε τα πολιτικά κόμματα να αλλάξουν, να προτείνουμε λύσεις. Μαζί μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη αλλά και συμφωνούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο βιώσιμο. Ο καθένας μόνος του μπορεί να αλλάξει τον προσωπικό του κόσμο, μαζί μπορούμε να αλλάξουμε και τις πολιτικές. Μια πράσινη παρουσία στο κοινοβούλιο θα ταράξει σίγουρα τα νερά, τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια μέσα αλλά και έξω από τη βουλή. Έχεις δει πως έχουν αλλάξει πολλές πόλεις κάτω από την πίεση και την επιρροή των πρασίνων κομμάτων; Δεν είναι θέμα χρώματος της ψήφου, είναι μια επιλογή που κάνει τη διαφορά.


Είσαι προσανατολισμένος στη δουλειά σου μέσα από τις κοινωνικές οργανώσεις και θεωρείς ότι το μέλλον είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών;


Έχεις δίκιο. Το μέλλον είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά πάντα θα υπάρχει η ανάγκη να συγκροτούνται πολιτικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών. Ο τρόπος που ασκείται σήμερα η πολιτική και το ίδιο το περιεχόμενο των σημερινών πολιτικών απωθεί πολλούς πολίτες, Εμείς ζητάμε την ψήφο σου για να βοηθήσουμε να ενδυναμώσει η κοινωνία των πολιτών και ο ρόλος της να βρει κατοχύρωση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης αλλά και στο καθημερινό επίπεδο. Επιδιώκουμε σαφές πλαίσιο που να διευκολύνει τον αυτόνομο και σημαντικό ρόλο των μη-κυβερνητικών οργανώσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντισμού. Επιδιώκουμε πριν ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις να υπάρχει συστηματικός και θεσμοθετημένος διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, Επιδιώκουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, συμμετοχικό και βασισμένο σε μια κουλτούρα διαλόγου. Επιδιώκουμε οι πολίτες να έχουν λόγο όχι μόνο όταν ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους για το κοινοβούλιο ή την αυτοδιοίκηση αλλά και για τα καθημερινά θέματα, μέσα από δημοψηφίσματα, διαδικασίες διαβούλευσης, θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, θεσμικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το είδος των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σήμερα. Επιδιώκουμε ένα ποιοτικό άλμα, όπως απαιτεί και η κοινωνία, ώστε να ακούγεται η φωνή των πολιτών και να προωθηθούν πραγματικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό σύστημα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Αν νομίζεις ότι αυτή η πρόταση αξίζει να στηριχθεί και πολιτικά, ψήφισε τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για να φέρουν με σταθερότητα και επιμονή αυτά τα θέματα και στο κοινοβούλιο. Έχουμε ξεπηδήσει, εξάλλου, από την κοινωνία των πολιτών, είμαστε ενεργά μέλη της. Και δεν θέλουμε να γραφειοκρατικοποιηθούμε στο μέλλον αναπτύσσοντας μια υπέρμετρη κομματική γραφειοκρατεία. Γιαυτό προβλέπουμε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν να διατηρήσουμε μια δημιουργική σχέση με τις ΜΚΟ. Προτείνουμε ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου μαζί τους ώστε να πιάνουμε το σφυγμό και να συζητάμε τα θέματα που τις απασχολούν. Θα ενισχύσουμε τη συστηματική ροή πληροφοριών και στχοιείων που θα στηρίζουν τη δουλειά τους. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, διαθέτοντας και τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης εφόσον ξεπεράσουμε το 3% και εκλέξουμε βουλευτές. Θα δημιουργήσουμε όχι μόνο ένα Πράσινο Ίδρυμα για την Προώθηση των Πολιτικών για το Περιβάλλον και την Κοινωνική Αλληλεγγύη αλλά και ένα Ταμείο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα υποστηρίζει κάθε χρόνο με 500.000 Ευρώ περιβαλλοντικά και κοινωνικά προγράμματα, που θα μπορούν να υλοποιήσουν με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο οργανώσεις και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.


Είσαι ένας πολίτης που πάντα ψήφιζε
τη σταθερότητα και την τάξη;


Αν νομίζεις ότι μας χρειάζεται ένας Λεπέν, ένας Παπαδόπουλος ή κάτι τέτοιο, μάλλον δεν νιώθεις καλά με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Αν πάλι νομίζεις ότι απαιτούνται σταθερές κυβερνήσεις που να «αποφασίζουν και διατάζουν», ώστε όλα να πηγαίνουν ρολόι, μάλλον δυσκολεύεσαι να καταλάβεις γιατί τα παιδιά σου έγιναν βίαια, που απογοητεύτηκαν γιατί δεν τους δίνουν σημασία, δεν έχουν όνειρα, δεν τα υπολόγιζαν στη τάξη αλλά ούτε και μετά το σχολείο. Αν για όλα σου φταίνε οι μετανάστες και οι ξένοι, αν και δεν έχεις γνωρίσει πολλούς από αυτούς από κοντά, ίσως δεν έχεις καταλάβει ότι εδώ στη Μεσόγειο δεν υπήρχαν ποτέ «ξένοι», εδώ γεννήθηκε ο φιλόξενος Δίας και ο ένας πολιτισμός επηρέασε τον άλλο. Αλλά πάλι, ποτέ δεν είναι αργά, μπορείς να κοιτάξεις δίπλα σου, να μιλήσεις με τους Έλληνες που πήγαν μετανάστες στα ξένα, να σκεφτείς τι θα ένιωθες και πως θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν οι γύρω σου αν εσύ έμπαινες στη θέση του «άλλου», που έφυγε από τη χώρα του γιατί επικρατεί βία, γιατί κινδύνευε, γιατί δεν είχε φαγητό και νερό για τα παιδιά του, γιατί εκεί δίπλα σκοτώνονταν. Ίσως πάλι να διαπίστωνες ότι πήραμε τη ζωή μας λάθος, και πρέπει να κάνουμε κάτι για να ηρεμήσει ο κόσμος, να μην υπάρχουν τεράστιες αποστάσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να μην πλουτίζουν κάποιοι από τη βία και τα όπλα. Ίσως η λέξη αλληλεγγύη και συνεργασία να σου λέει περισσότερα τώρα που το παιδί σου παίζει με το παιδί του «άλλου», του ξένου, που αναγκάστηκε να φύγει από τον τόπο του, εξαιτίας ενός Παπαδόπουλου, ενός Λεπέν, ενός Μπους, ενός εμφυλίου. Αν κατά βάθος συμφωνείς ότι δεν υπάρχει καλή βία και καλά τυραννικά καθεστώτα, τότε μπορείς να καταλάβεις γιατί για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι λάστιχο, γιατί επιμένουμε ακόμα και σε δύσκολους καιρούς να θεωρούμε μαζί με εκατομμύρια πολίτες ότι δεν υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα και διάλογο. Γιατί η δημοκρατία, ο διάλογος, η επίλυση των συγκρούσεων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι έννοιες και πρακτικές αδιαπραγμάτευτες, είναι κάτι που μας αφορά όλους γιατί μπορεί κάποια στιγμή να γυρίσει ο τροχός και να βρεθούμε σε μια θέση που δεν θα θέλαμε καθόλου. Αν αυτά σε προβληματίζουν, τότε αξίζει τον κόπο να ψηφίσεις τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Δεν πρόκειται να σε κοροϊδέψουν, ποτέ δεν έκλεισαν τα μάτια τους μπροστά στα τανκς και τη βία, όποια σημαία και αν είχαν, σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκαν. Δεν σιώπησαν ακόμα και όταν κάποια τμήματα των πρασίνων είδαν τη βία ως μέσο για να σταματήσει η εθνοκάθαρση στα Βαλκάνια. Είμαστε ενάντια στη βία γιατί δεν επιλύει, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα, όπως επιβεβαιώνεται και στο Ιράκ, τη Μ. Ανατολή, την Τσετσενία.


Πάντα ψήφιζες ένα από τα μεγάλα κόμματα γιατί η χώρα πρέπει να έχει ισχυρή κυβέρνηση;


Αν νομίζεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις, τα χιλιάδες αυθαίρετα, η καταστροφή των δασών, η ανεργία, η παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στην κερδοσκοπία, τα αδιέξοδα στη διαχείριση των σκουπιδιών, ο αυταρχισμός και η διαφθορά οφείλονται στις αδύναμες μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχεις πολύ δίκιο. Στην Ευρώπη έξι από τις δέκα πιο ρυπασμένες πόλεις και μερικές από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες είναι &ελληνικές. Μεγάλη επιτυχία. Ψήφισέ τους ξανά, αυτή η δημιουργική πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το μόνο που μπορούν να κάνουν, από όποια θέση και να βρεθούν, είναι να θέτουν με επιμονή και ανυποχώρητα την απαίτηση για βελτίωση της ποιότητας ζωής, της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Θα επιμένουμε σε βαθιές αλλαγές που ισχυροποιούν την κοινωνία των πολιτών, δημιουργούν κουλτούρα διαλόγου και διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που σέβεται τον πολίτη, τερματίζει την κατάληψη της διοίκησης από την εκάστοτε πλειοψηφούσα κομματική στρατιά, περιορίζει την διαφθορά και την λεηλασία του δημόσιου, φυσικού πλούτου. Δεν έχουμε τη δύναμη να βαπτίσουμε την εκτροπή του Αχελώου οικολογικό έργο, την καταστροφή της Πάρνηθας μερική επιτυχία, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη οικολογικό αγωγό. Δεν έχουμε τη δύναμη να ζητήσουμε τόσες πολλές συγνώμες για τις επιτυχίες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων ισχυρών, μονοκομματικών και αλαζονικών κυβερνήσεων.


Έχεις φοβηθεί από την κλιματική αλλαγή;


Αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος μάλλον από λάθος θα ψήφιζες ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Αν όμως αλλάζοντας προσωπική συμπεριφορά, θέλεις να πιέσεις και την όποια κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική για το κλίμα, μάλλον σωστά θα ψηφίσεις ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Είμαστε στο 12 και 5'. Η κλιματική αλλαγή ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων παρεμβάσεων συμβαίνει ήδη ταχύτερα από όσο προβλέπονταν. Ο πρόσφατος καύσωνας κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι μια προειδοποίηση για το πως θα είναι το μέλλον μας, μια και παρόμοια φαινόμενα προβλέπεται να είναι πιο συχνά και έντονα. Οι επιπτώσεις θα είναι άνευ προηγουμένου στη φύση, τον τρόπο ζωής μας, τις κοινωνίες και την οικονομία. Οι πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, παρουσιάζουν ένα ζοφερό μέλλον, με ελλείψεις νερού, καταστροφές σοδειών, εξάπλωση ασθενειών, εκατομμύρια "κλιματικούς πρόσφυγες", συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες στις ήδη ξηρές περιοχές και αλλού πλημμύρες, εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών και μείωση της γεωργικής παραγωγής κατά 50% μέχρι το 2020. Οι φτωχότερες χώρες θα πληγούν περισσότερο. Και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ όχι απλώς δεσμεύονται να δραστηριοποιηθούν για την προστασία του κλίματος, ήδη συμμετέχουν ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή καμπάνια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι) για την προστασία του κλίματος. Ψηφίζουμε καθημερινά για το κλίμα μέσα από τις επιλογές μας στα ψώνια, τις συνήθειες μας, τη δουλειά μας. Μπορούμε να ψηφίσουμε ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για την προστασία του κλίματος και στις βουλευτικές εκλογές.


Είσαι επιχειρηματίας ή εργαζόμενος και δεν πολυ-συμπαθείς τους οικολόγους γιατί όλο για το περιβάλλον μιλάνε;


Ίσως δεν έχεις διαβάσει πολλές διεθνείς εκθέσεις που δείχνουν ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές απειλές δεν θα υπάρχει μέλλον και για την οικονομία. Το συνολικό οικονομικό κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση (επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα, στα υλικά, τα μνημεία, τα νερά, το έδαφος, χαμένες ώρες εργασίας, αύξηση της θνησιμότητας, της νοσηρότητας αλλά και γενικότερη επιβάρυνσης της υγείας χιλιάδων ανθρώπων ετησίως στην Ελλάδα), ανέρχεται στη χώρα μας σε δισεκατομμύρια Ευρώ. Κανονικά για την οικολογική καταστροφή θα έπρεπε να ανησυχεί (και) το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με την έκθεση Στερν για την κυβέρνηση της Βρετανίας, το κόστος από τη μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα φτάσει από 5% μέχρι 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2050. Αντίθετα, το κόστος των απαραίτητων δράσεων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μάλιστα στο πιο ευνοϊκό σενάριο θα υπάρχει αύξηση του προβλεπόμενου παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ δεν συνυπολογίζονται ενδεχόμενα παράπλευρα οφέλη, όπως για παράδειγμα από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Καταστρέφοντας σήμερα το περιβάλλον μεταφέρουμε το κόστος στις μελλοντικές γενιές. Αφήνουμε στα παιδιά μας μεγάλα χρέη: να καθαρίσουν τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα, τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, την εξάλειψη του αμιάντου από σχολεία, κτίρια και χιλιάδες προϊόντα. Χιλιάδες χωματερές και σκουπιδότοποι πρέπει να κλείσουν και να καθαριστούν μέσα στο 2008, διαφορετικά θα κληθούμε να πληρώσουμε ως χώρα πρόστιμα της τάξης των 20-50.000.000 Ευρώ ανά εξάμηνο. Αν δεν πετύχουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλιμα, θα υποχρεωθούμε ως χώρα είτε να αγοράζουμε δικαιώματα ρύπανσης από άλλους ή να πληρώνουμε σημαντικά ποσά ως πρόστιμο, που μπορεί να φτάνουν τα 80-400.000.000 Ευρώ ετησίως. Αντί για πρόβλημα το περιβάλλον και η προστασία του μπορούν να είναι ευκαιρία για καινοτομία, νέες επενδύσεις σε κοινωνικά απαραίτητες οικονομικές δραστηριότητες, αλλαγές στην κατεύθυνση της καθαρής παραγωγής αλλά και της συμμετοχής των εργαζομένων στον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και παραγωγής, στροφή σε φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα, ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης αλλά και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα αναπτύσσεται δυναμικά και με βιώσιμες προοπτικές ένα κομμάτι της οικονομίας που είναι πιο «πράσινο» και υιοθετούνται κώδικες εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, δίκαιου εμπορίου και δίκαιων διακρατικών σχέσεων κάτω από την πίεση της κοινωνίας των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευθύνη απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό περιβάλλον είναι όλο και περισσότερο παράγοντας που επηρεάζει τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και την αποδοχή της μακροχρόνια.


Είσαι κάτοικος των μεγάλων πόλεων,
αδιαφορείς για τους πολιτικούς και τις πολιτικές
και κοιτάς μόνο τη δουλειά σου;


Μπορεί να κοιτάς τη δουλειά σου αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη ρύπανση να επηρεάζει τη ζωή σου. Πληρώνουμε με την ίδια τη ζωή μας την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνει ότι εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων έχουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο 20.000 πρόωρους θανάτους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα μικροσωματίδια, που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα πολλών ελληνικών πόλεων, σκοτώνει κάθε χρόνο 2.500 άτομα. Λόγω των βραχυχρόνιων αρνητικών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, καταγράφονται από 586 έως 2.328 θάνατοι το χρόνο. Εξαιτίας της μακροχρόνιας ρύπανσης η αύξηση της θνησιμότητας μπορεί να φθάνει και τα 8-10.000 άτομα. Η δραστική μείωση των ρύπων μόνο στο Λεκανοπέδιο θα μπορούσε να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 486 έως 648 ατόμων το χρόνο. Νοιαζόμαστε υποτίθεται για να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά μας, αλλά καταστρέφουμε την υγεία τους. Την τελευταία εικοσαετία έχουν τετραπλασιαστεί οι εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, επεισοδίων άσθματος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αν δεν προκαλεί, τουλάχιστον διευκολύνει την εμφάνιση επεισοδίων παιδικού άσθματος. Πολλές επιστημονικές έρευνες συνδέουν πάντως το παιδικό άσθμα σε σημαντικό βαθμό με ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως για παράδειγμα το όζον, που διαπιστώνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ελληνικές πόλεις. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που κατοικούν σε κατοικίες ή φοιτούν σε σχολεία που είναι κοντά σε οδικούς άξονες με μεγάλη κίνηση, εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων. Αν αυτά δεν σε ενδιαφέρουν, εσύ κοιτάς τη δουλειά σου, τότε πραγματικά δεν αξίζει να ψηφίσεις τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί εμείς θέλουμε να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, δεν κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας αλλά και τις συνθήκες ζωής όλων μας.


Είσαι αγρότης ή κτηνοτρόφος;


Αν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα χωρίς να τηρείς τους κανονισμούς, ακόμα και σε προϊόντα ελάχιστες μέρες πριν φτάσουν στην αγορά, χωρίς να νοιάζεσαι ποιοι θα τα φάνε, αρκεί να βγάλεις χρήματα για να ξεπληρώσεις τα χρέη που έχεις κάνει, τότε σωστά ψηφίζεις κάποιο άλλο κόμμα. Αν χρησιμοποιείς απερίσκεπτα ορμόνες στις καλλιέργειες ή στα ζώα σου για να αυξήσεις την παραγωγή σου, δεν χρειάζεται να ψηφίσεις ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Ίσως βέβαια να το κάνουν τα παιδιά σου που αγανακτούν μαζί σου. Αν, όμως, προβληματίζεσαι και στράφηκες ήδη στη βιολογική καλλιέργεια ή σκέφτεσαι να το κάνεις σύντομα γιατί τώρα τελευταία δεν νιώθεις και πολύ καλά με όλα αυτά που αναπνέεις, με τη σιγή των πουλιών από τα χημικά, με το ανήσυχο βλέμμα του παιδιού σου, με τα πολλά ερωτήματα που θέτουν οι καταναλωτές, τότε ίσως να βρεις χρήσιμη την εκλογή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη Βουλή. Αν σε ανησυχεί η κλιματική αλλαγή την οποία βλέπεις ήδη στο χωράφι και στη φύση γύρω σου, έχεις λόγο να στηρίξεις την καμπάνια των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την προστασία του κλίματος. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε για την ενδυνάμωση της οικολογικής παραγωγής, τη σύνδεση παραγωγών-καταναλωτών μέσα από κοινά συμφέροντα και δεσμεύσεις για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας αλλά και εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς, για την ηθική στην παραγωγή. Συμμετέχουμε στο παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένων) στο χωράφι, το ράφι και το τραπέζι. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της βιοκαλλιέργειας και της βιολογικής κτηνοτροφίας σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη πολιτική βιωσιμότητας για την ύπαιθρο. Μέσα από συζήτηση και διάλογο επιδιώκουμε τα βιοκαύσιμα να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής αλλά με την προϋπόθεση ότι παράγονται από υπολείμματα καλλιεργειών, χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια και νέες ποικιλίες που δεν είναι μεταλλαγμένες και δεν καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού. Τέτοιες ποικιλίες είναι διαθέσιμες ευρέως στη χώρα μας κι αποτελούν εναλλακτική λύση για αναδιάρθρωση μονοκαλλιεργειών όπως ο καπνός και το βαμβάκι.


Είσαι παράκτιος ψαράς;


Καταλαβαίνεις ότι μένεις χωρίς επάγγελμα γιατί η θάλασσα γίνεται όλο και πιο φτωχή και δεν μπορεί πια να θρέψει εσένα και την οικογένειά σου; Νιώθεις απελπισία που οι διάφορες κυβερνήσεις υπερασπίζονται τόσα χρόνια όσους καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και ιδιαίτερα τις καταστροφικές μορφές αλιείας, όπως οι μηχανότρατες; Θα ήθελες και εσύ να έχεις μια πολιτική δύναμη που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της θάλασσας αλλά και των παράκτιων ψαράδων, που ζουν από αυτή; Μπορεί οι απαντήσεις να βρίσκονται στις θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Από θέση αρχής θεωρούμε συμμάχους τους παράκτιους ψαράδες, έχουμε κοινούς στόχους, την προστασία του πλούτου των θαλασσών. Προωθούμε δράσεις που έχουν ως στόχο την επαναφορά της βιοποικιλότητας στις θάλασσες μας με φυσικούς τρόπους και διαχείριση περιοχών, με κατάργηση των καταστροφικών εργαλείων και μεθόδων αλιείας, την προώθηση νέων ρόλων για τους παράκτιους ψαράδες, που μπορούν εξασφαλίζοντας συμπληρωματικά εισοδήματα, να αναλάβουν την περιβαλλοντική φύλαξη και διαχείριση των θαλασσών από κοινού με περιβαλλοντικές οργανώσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Εργάζεσαι στον τουριστικό τομέα;


Η αλήθεια είναι ότι τουρισμός με τουρισμό έχει διαφορά. Αν προσπαθείς να βελτιώσεις τις περιβαλλοντικές επιδώσεις της τουριστικής επιχείρησής σου, αν θεωρείς ότι υπάρχουν όρια και ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ευημερία μιας κοινωνίας και στην προσωπική ζωή σου, αρκεί όμως να μην ξεπερνάει αυτά τα όρια γιατί τότε μετατρέπεται σε μια καταστροφική υπόθεση, μάλλον συμφωνείς σε πολλά με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η προώθηση παράλληλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ώστε να μην μετατρέπεται ο τουρισμός σε μονοκαλλιέργεια, η τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων, η προώθηση ήπιων κυρίως μοντέλων τουρισμού, με προτεραιότητα στην γνωριμία με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον των περιοχών, μπορούν να αποτελέσουν το κοινό πλαίσιο δράσης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και όσων νιώθουν ότι το συμφέρον τους είναι να διατηρηθεί και όχι να καταστραφεί η χώρα μας στο όνομα του γρήγορου κέρδους. Η ψήφος σου στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ θα μας δώσει μεγάλη δύναμη για να αποτρέψουμε την καταστροφή που συνεπάγεται η κατασκευή 13 γηπέδων γκολφ και 1.000.000 παραθεριστικών κατοικιών όπως προβλέπει το σχέδιο του Χωροταξικού για τον Τουρισμό, εξυπηρετώντας σκανδαλωδώς συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρίες, ενισχύοντάς τις μάλιστα με δισεκατομμύρια Ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Με την ψήφο σας θα μας δώσετε τη δύναμη να εμποδίσουμε την προώθηση ενός μοντέλου άγριας ανάπτυξης. Τα νησιά μας, οι παραλίες και οι φυσικές περιοχές ήδη αναστενάζουν, θα γίνουμε η φωνή τους, θα είμαστε η συνείδηση της κοινωνίας.


Νοιάζεσαι για το περιβάλλον
αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις ένα κόμμα
που ασχολείται μόνο με το περιβάλλον;


Μάλλον δεν έχεις διαβάσει τις προγραμματικές προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αλλά και γενικότερα τις απόψεις των πρασίνων. Πράγματι τα θέματα του περιβάλλοντος πρέπει να μπουν στο κέντρο όλων των πολιτικών αλλά για να τις επηρεάσουν, με στόχο τη βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι πολιτικές όπως για τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, τις κοινωνικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τις διεθνείς σχέσεις, την παιδεία, τον τουρισμό, την ισότητα, τη μεταναστευτική πολιτική, την παραγωγή και κατανάλωση, το εμπόριο πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις και να προσαρμοστούν στο πλαίσιο που αυτές καθορίζουν. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι ρεαλιστές και θεωρούν ότι ακόμα και τα θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, με δεδομένο ότι στην εποχή μας απειλείται πλέον η επιβίωσή μας. Προτείνουν συνεπώς μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζουν σύνορα, άρα οι διακρατικές σχέσεις πρέπει να στηριχθούν στο διάλογο και την επίλυση των διαφορών, αντί στην απειλή και τη χρήση βίας. Η παραγωγική διαδικασία πρέπει να γίνει πιο καθαρή και να περιοριστεί ριζικά η παραγωγή τοξικών αποβλήτων και επικίνδυνων προϊόντων. Ο επανακαθορισμός των σχέσεων μας με τη φύση ώστε να γίνουν πιο αρμονικές, προϋποθέτει ότι και οι σχέσεις μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες και μεταξύ των πολιτισμών πρέπει να γίνουν πιο αρμονικές, να μειωθεί η φτώχια, να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους, να λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει άνισο βάρος στη λήψη αποφάσεων μεταξύ αυτών που έχουν (οικονομική και άλλη) δύναμη και των απλών πολιτών. Όλα αυτά έχουν την αντανάκλασή τους στις πολιτικές και τις πρακτικές που ακολουθούνται απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγές όλων των πολιτικών αλλά και ως γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου τόσο μέσα σε κάθε κοινωνία όσο και μεταξύ των διαφόρων χωρών, πολιτισμών και θρησκειών. Δείτε τις αναλυτικές προγραμματικές προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.


Είσαι ένας πολίτης που προβληματίζεται
και ψηφίζει αριστερά για να υπάρχει αντίλογος;


Με κόσμο από την αριστερά έχουμε βρεθεί σε κοινές κινητοποιήσεις αλλά υπάρχουν και θέματα που μας χωρίζουν από τμήματα ή αντιλήψεις της αριστεράς. Περιμέναμε την αυτοκριτική τους γιατί υποστήριξαν καθεστώτα τα οποία καταπίεσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλάκισαν αλλά και εξόντωσαν ανθρώπους, ρήμαξαν το περιβάλλον, συνδέθηκαν με πυρηνικές καταστροφές, έπνιξαν το διάλογο και τη δημοκρατία. Στα οράματα αναγνωρίζουμε κοινές ευαισθησίες για έναν καλύτερο κόσμο αλλά δεν μας ενώνουν πολλά με αρκετά τμήματα της αριστεράς που υπερασπίστηκαν άκριτα ή ακόμα υπερασπίζονται όσα απάνθρωπα και καταστροφικά εφαρμόστηκαν στα ανατολικά καθεστώτα στο όνομα του σοσιαλισμού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κομμάτια της αριστεράς υπερασπίστηκαν τους «καλούς» πυραύλους, θεώρησαν ότι το Τσερνομπίλ ήταν κατασκεύασμα του καπιταλισμού για να δυσφημίσει τον σοσιαλισμό, αγνόησαν επιδεικτικά τις πυρηνικές και τοξικές χωματερές και τη ρύπανση σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αγνόησαν τους πολίτες αντιμετωπίζοντας τους μόνο ως τάξεις και μάζα. Για να εμπιστευθούμε ξανά αυτούς τους πολιτικούς χώρους περιμένουμε βαθύτερη αυτοκριτική, δέσμευση σε αξίες όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία του περιβάλλοντος, προθυμία για διάλογο και αποφυγή του καπελώματος των κοινωνικών κινημάτων. Εκτός από θέματα πολιτικών προτάσεων και οράματος, υπάρχει και διαφορετική συχνά αντίληψη με τμήματα της αριστεράς που ανάγουν τα πάντα στην σύγκρουση και την άρνηση, την αντιμετώπιση γενικά και αφηρημένα του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, παραμένουν στην κριτική και την άρνηση, δεν αναλαμβάνουν ευθύνες για την επίλυση προβλημάτων σήμερα.

Προσπαθώντας να συμβάλλουν σε μια καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους σήμερα και όχι σε κάποιο μακρινό και απροσδιόριστο μέλλον, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προωθούν στο πολιτικό πεδίο πραγματικές και άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές επιλογές, που συνδυάζουν προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη και εναλλακτική, βιώσιμη οικονομική πολιτική. Επιδιώκουν συνεχείς αλλαγές ενταγμένες σε ένα όραμα για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη κοινωνία, δεν αντιτίθενται απλώς σε σχέδια και πολιτικές που προωθούν οι άλλοι. Με την ψήφο σου στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δεν στηρίζεις μόνο τον αντίλογο, την αντίσταση σε όσους καταστρέφουν το περιβάλλον και στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, στηρίζεις και την προώθηση πρωτοβουλιών και λύσεων για τα μεγάλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Η οικολογική κρίση στη χώρα και στον πλανήτη απαιτεί πλέον μέσα σε ελάχιστα χρόνια ριζικές αλλαγές στους προσανατολισμούς της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης προς οικολογική κατεύθυνση που δεν μπορούν να γίνουν, χωρίς ισχυρή παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην πολιτική, το Κοινοβούλιο και την κοινωνία. Δεν στοχεύουμε απλώς στην ήττα του δικομματισμού ή την αύξηση των ποσοστών μας. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε μια άλλη πολιτική για τα ουσιώδη και σημαντικά, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας και όχι για τα δευτερεύοντα και ανούσια, δημιουργώντας νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, στη βάση νέων αξιών και προτεραιοτήτων, διαπερνώντας τα κομματικά τείχη. Επιδιώκουμε, όμως, να αλλάζουμε και ως πολίτες συμπεριφορές και συνήθειες, δίνουμε και εμείς το παράδειγμα των αλλαγών που προτείνουμε να γίνουν σε κοινωνικό επίπεδο. Τα λόγια με τα έργα θέλουμε να συμβαδίζουν. Η αλλαγή του κλίματος απαιτεί αλλαγή πολιτικών αλλά και αλλαγή των δικών μας συνηθειών και στάσεων ζωής ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση.


ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στη Βουλή τα θέματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας θα είναι στο κέντρο των πολιτικών
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιδιώκουμε τα σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα να συζητηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετά από τις εκλογές, κάτω από την πίεσή μας και του πολιτικού κόστους από την απουσία περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμων πολιτικών. Η ισχυρή πολιτική και κοινοβουλευτική παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (ξεπερνώντας το όριο του 3% θα εκλέξουν τουλάχιστον 8 βουλευτές) θα αναγκάσει όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την ισχυρή κοινωνική παρουσία των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, όχι απλώς να πάρουν θέση αλλά και να δεσμευτούν ότι θα επιδιώξουν την επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας, το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.

Εσύ κρίνεις αν αξίζει να μπουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στη Βουλή, για να ταράξουν τα νερά.
Εσύ αποφασίζεις αν θα εμπιστευθείς την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των παιδιών μας σε όσους έχουν οδηγήσει το περιβάλλον στην σημερινή κατάσταση.
Εσύ με τη ψήφο σου στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δεσμεύεσαι κι επιλέγεις να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, τις προτεραιότητες της πολιτικής, την ίδια την πολιτική, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη ζωή μας, να δώσουμε μια ευκαιρία στον πλανήτη και στα παιδιά μας, τις μελλοντικές γενιές, μέσα από τη συνεργασία, τον πλούτο της πολυπολιτισμικότητας και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Μπορείς να βοηθήσεις συμμετέχοντας στην αυτοοργάνωση που αναπτύσσεται τώρα πανελλαδικά, ώστε να ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ να είναι παντού.
Μπορείς να ενισχύσεις οικονομικά την εκλογική καμπάνια μας, γιατί λίγα από πολλούς δεν δημιουργούν καμία εξάρτηση αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους για την χαμηλού κόστους καμπάνια μας.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι, αν μπούμε στη Βουλή, θα διαθέτουμε κάθε χρόνο και με διαφανή τρόπο τουλάχιστον 500.000 Ευρώ, από την κρατική οικονομική επιχορήγηση προς το κόμμα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και το μισθό των βουλευτών, για την ενίσχυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων, όχι για την ισχυροποίηση μιας κομματικής γραφειοκρατίας.
Μπορείς να βοηθήσεις να φτάσει το μήνυμα παντού, σε φίλους, γνωστούς, συνεργάτες, κινήσεις πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Βασικές αλλαγές που επιδιώκουμε:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δείτε τις προγραμματικές προτάσεις μας για τις αλλαγές που επιδιώκουμε αναλυτικά και συνοπτικά. http://www.ecogreens.gr

Για οικονομική στήριξη: ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ,
Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού: 5083-032161-775
ΙΒΑΝ: GR64 0172 0830 0050 8303 2161 775

Δεν υπάρχουν σχόλια: