10/8/07

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

Εθιμοτυπική πια η κατάθεση προτάσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το κυνήγι, τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αθήνα, 09/08/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
των
WWF Ελλάς, ΑΝΙΜΑ - Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής,
Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας,
Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών ΟργανώσεωνΑνακοινώθηκε η Ρυθμιστική για το Κυνήγι για το 2007 - 2008
Εθιμοτυπική πια η κατάθεση προτάσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το κυνήγι

Καθαρά για λόγους νομιμοφάνειας το Υπουργείο καλεί πλέον τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το κυνήγι, καθώς όχι μόνο δεν εντάσσει εδώ και χρόνια καμία από τις απόψεις τους στις εκδιδόμενες ρυθμιστικές διατάξεις αλλά, χρόνο με το χρόνο, υποβιβάζει την ίδια τη διαδικασία. Εφέτος, η διαδικασία ήταν ιδιαιτέρως υποβαθμισμένη. Οι οργανώσεις ειδοποιήθηκαν μόλις την παραμονή να προσέλθουν σε μια συνάντηση, στην οποία δεν υπήρχε κανένα στέλεχος του Υπουργείου με δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πέρα από τις απόψεις και προτάσεις που εκφράζουν η κάθε μία, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά το κυνήγι κατά την μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδο. Το Υπουργείο, αντίθετα, εδώ και χρόνια, παραβιάζει τη συγκεκριμένη νομοθεσία με ετήσιες ρυθμίσεις στη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, εφαρμόζει κλιμακωτές ημερομηνίες, δημιουργώντας έτσι ένα σωρό εξαιρέσεις και «παραθυράκια».

Με δεδομένη αυτή την πάγια τακτική, ούτε καν οι φετινές πυρκαγιές δεν ήταν αρκετές για να κινητοποιήσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να γίνουν δεκτά έστω ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που προτάθηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την αποφυγή επιπτώσεων στα κατεστραμμένα οικοσυστήματα. Μάλιστα, πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας φροντίζουν αυτή τη δυνατότητα να μην την έχουν ούτε καν τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών, οι οποίοι κανονικά είναι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν έκκληση στο Υπουργείο, αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, να σεβαστούν την ουσία της συμμετοχής των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην έκδοση της ρυθμιστικής του κυνηγιού και να λάβουν στα σοβαρά τη διαδικασία υποβολής προτάσεων και τις απόψεις μας.
Ας σεβαστούμε όλοι μας τους νόμους, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πληροφορίες: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Μέλος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τηλ.: 6976768074 και Ξενοφών Κάππας, διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τηλ. 6977337950

Δεν υπάρχουν σχόλια: