Ηλεκτρονική εφημερίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ). Επειδή οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας αφορούν όλους.
7/4/21
Πάνω από 700 θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν εκβρασμένες σε Ελληνικές ακτές το 2020
Κάθε χρόνο φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ όλα τα «Δελτία εκθαλάσσωσης θαλάσσιας χελώνας» από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές όλης της χώρας, μαζί με φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία. «Μόλις ολοκληρώθηκε η συμπλήρωση της βάσης δεδομένων με τις αναφορές των εκβρασμών νεκρών χελωνών του 2020, που για πρώτη χρονιά ξεπέρασαν τις 700» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, βιολόγος εξειδικευμένη στην επανένταξη άγριων ζώων, που είναι η Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του Κέντρου.
Πάνω από 700 θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν εκβρασμένες σε Ελληνικές ακτές το 2020Οι κατά τόπους λιμενικές αρχές είναι αρμόδιες για τις επίσημες καταγραφές των εκβρασμών νεκρών χελωνών, όπως και για την ειδοποίηση της Δημοτικής αρχής που φροντίζει για την υγειονομική ταφή των ζώων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντίγραφα των «Δελτίων Εκθαλάσσωσης» διαβιβάζονται από την αρμόδια Λιμενική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας, στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και στον ΑΡΧΕΛΩΝ.
«Οι αναφερόμενες νεκρές χελώνες που εκβράστηκαν σε παραλίες δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο» επισημαίνει ο Δημήτρης Φυτίλης, ωκεανογράφος και Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρόλο που οι αριθμοί αναφορών εκβρασμών νεκρών χελωνών σε ακτές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο πραγματικός αριθμός θανάτων χελωνών στα Ελληνικά πελάγη δεν είναι γνωστός. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι πολύ εκτεταμένη, μήκους περίπου 17.000 χλμ., και περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό απόκρημνες ακτές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση ανθρώπων.
Οι σοβαρότερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο έχουν σχέση με την τυχαία σύλληψή τους σε αλιευτικά εργαλεία, τη ρύπανση από πλαστικά και σκουπίδια στη θάλασσα και την τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας τους. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις εκβρασμών δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.
«Εξετάζουμε συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση του Δικτύου Διάσωσης και την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες ανά περιοχή» διευκρινίζει η Ειρήνη, «όμως χρειάζεται στοχευμένη έρευνα για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες απειλές». Σκοπός είναι να μειωθούν οι τυχαίες συλλήψεις από αλιευτικά σκάφη-εργαλεία της Ελλάδας, όπου κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πιάνονται 9.700 χελώνες. Επίσης, τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη στεριά και στα αλιευτικά σκάφη.
Πάνω από 700 θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν εκβρασμένες σε Ελληνικές ακτές το 2020Το να συναντήσει κανείς μία νεκρή χελώνα στην ακτή ξυπνάει ένα συναίσθημα λύπης και ανησυχίας για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Την τελευταία διετία το ενδιαφέρον των ανθρώπων, η προθυμία και η δυνατότητά τους να αναφέρουν τέτοια συμβάντα έχουν αυξηθεί. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται όλο και περισσότερα τηλεφωνήματα και μηνύματα στα social media από συμπολίτες μας σχετικά με εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών, τους οποίους ενημερώνει για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να μην υπάρχουν διπλοκαταγραφές.
Τι να κάνεις σε περίπτωση εκβρασμού νεκρής θαλάσσιας χελώνας
Ενημερώνεις την πλησιέστερη Λιμενική αρχή, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή του νεκρού ζώου με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου (Δελτίο Εκθαλάσσωσης). Αν είναι δυνατόν, καλείται και ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε.
[ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ με Αριθμ. Πρωτ.: Μ-2131.5.1/01/2010 της 08/01/2010, εκδούσα αρχή Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Λιμενικό Σώμα, Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, Τμήμα Γ΄ (Αλιείας)]
Δείτε πληροφορίες για τα σημαντικότερα αίτια των εκβρασμών στην Ελλάδα https://www.archelon.gr/contents/ournews.php?mid=6&mid2=16&nid=1137
Πληροφορίες: Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr. Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, Τηλ. 210 8982 600, 6944 929 622, e-mail: rc.officer@archelon.gr .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου