29/11/14

Ξεκινά σήμερα το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας

Ο κινηματογράφος και η παιδικότητα γιορτάζουν στην Πελοπόννησο

Πιστά αφοσιωμένο στις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, το 17ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας εμφανίζεται φέτος σαφώς ανανεωμένο, με ποικιλία εκδηλώσεων αλλά και με ταινίες που εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.



Η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, ξεκινά αύριο Σάββατο 29/11 σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Απόλλων» του Πύργου (την «καρδιά» του φεστιβάλ) με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Το αγόρι και ο κόσμος» («O Menino e o Mundo») του Βραζιλιάνου Αλε Αμπρέου. Το φιλμ που δεν έχει διαλόγους, θα ανοίξει σε οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των οκτώ πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν -κατά περίπτωση -τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη (φάρμακα, τρόφιμα) ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών (τρόφιμα θα σταλούν και στο Κομπάνι της Συρίας).

Συνολικά, στο φεστιβάλ θα προβληθούν 678 ταινίες από 61 χώρες, που καταπιάνονται με ζητήματα όπως οι οικογενειακές σχέσεις, ο θάνατος, η φιλία, το φυσικό περιβάλλον, η παγκοσμιοποίηση, η ανοχή στην διαφορετικότητα και η οικολογία.

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, ενώ 18 διαγωνίζονται στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Διαγωνιστικά προγράμματα έχει τόσο το ντοκιμαντέρ KID'S & DOCS (έξι ταινίες μεσαίου μήκους και δώδεκα μικρού μήκους) όσο και το animation (δεκαεννέα ταινίες). Ενώ στο πλαίσιο της δημοφιλούς «Camera Zizanio» θα διαγωνιστούν εκατοντάδες ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως το διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως η ματιά των νέων στις σχέσεις Ισραήλ -Παλαιστίνης, η διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλγαρία, το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, οι συνθήκες ζωής για τα παιδιά στο Ιράκ κλπ. Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ θα είναι οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης και Θέμης Πάνου για τη συνέπεια και το ήθος με το οποίο υπηρετούν την Τέχνη τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ ένα μουσικό αφιέρωμα που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι «Η μουσική με το βλέμμα του Ροβήρου Μανθούλη». Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων και να γνωρίσουν τους συγγραφείς: Άλκη Ζέη, Μάνο Κοντολέων, Αγγελική Δαρλάση, Βασίλη Τερζόπουλο και Γρηγόρη Χαλιακόπουλο. Ενώ κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

Η Σουηδέζα ηθοποιός Λίνα Λίντερσον, γνωστή από τον ρόλο του παιδιού- βαμπίρ στην πολυσυζητημένη παλιότερη ταινία «Άσε το κακό να μπει» θα ανήκει στους προσκεκλημένους του φεστιβάλ για να παρουσιάσει την σουηδική ταινία «Broken Hill Blues».

Στις εκδηλώσεις που θα συζητηθούν είναι και η προβολή της αυστριακής ταινίας «Maybe Tomorrow» που καταπιάνεται με το ακανθώδες θέμα της αυτοκτονίας μέσω ίντερνετ αλλά και το ντοκιμαντέρ «The water and the wall» που αφορά τον έναν από τους δύο Βέλγους σκηνοθέτες αδερφούς Νταρντέν ο οποίος, μέσα από τη συνεργασία του με ένα παιδί-ηθοποιό, φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και προσεγγίζει τους ήρωες των ταινιών του.

Επίσης στη 14η διοργάνωσή της, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 480 ταινίες γυρισμένες με τη συνδρομή 184 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι Έλληνες μαθητές καταπιάνονται με σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας όπως η κρίση, η βία στα σχολεία και η μετανάστευση. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία μαθητών και καθηγητών από όλη την Ελλάδα. Στην «Camera Zizanio» συμμετέχουν φέτος με ταινίες τους και 15 νηπιαγωγεία, ενώ αδιαμφισβήτητος σταρ θα είναι ο 6χρονος Τόμπι Λιτλ από τη Βρετανία που θα μας δείξει τη δεύτερη ταινία του, με τίτλο «Μια προϊστορική συνέντευξη».

Εκτός από το «Απόλλων» οι αίθουσες του Πύργου όπου θα γίνουν οι προβολές είναι οι Ορφέας Cineplex, Κούβελος και Συνεδριακό Κέντρο Πύργου (για τις ταινίες του Camera Zizanio). Οι προβολές της Πάτρας θα γίνουν στο Ster VesoMare, του Αιγίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, των Λεχαινών στο Cine Άστρον, του Μεσολογγίου στο Τρικούπειο, της Αμαλιάδας στο Cine Cinema, της Ζαχάρως στο Δημοτικό Σχολείο και της Γαστούνης στο Κουρβισιάνειο.

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον «Απόλλωνα» θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων, παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου, η οποία έχει υπογραμμίσει την ανάγκη θεσμοθέτησης του φεστιβάλ.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 14ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν από τις 11 έως τις 17 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42). Ώρες προβολών: 18:00-22:00

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


2500  χαρακτήρες απομένουν
* Υποχρεωτικά πεδία
Το protothema.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: