5/12/12


ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ
 ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

Για τις έρημες και λεηλατημένες Αλυκές των Λεχαινών είχαμε γράψει  αρκετές φορές στο παρελθόν δημοσιεύοντας και αρκετές φωτογραφίες από την άγρια ομορφιά της εγκατάλειψής τους.
Προσφάτως οι Αλυκές πήραν πανελλήνια δημοσιότητα και αφορμή ήταν ένα σμήνος πανέμορφων πουλιών  φλαμίνγκο που βρήκαν καταφύγιο και τροφή στα ρηχά νερά που πλημμυρίζουν αυτό τους χειμερινούς μήνες τα αλίπεδα των Αλυκών.

"...Καταφύγιο στις Αλυκές Λεχαινών του Νομού Ηλείας βρήκαν πριν από μερικές ημέρες χιλιάδες φοινικόπτερα, γνωστά ως φλαμίνγκο, χαρακτηριστικό των οποίων είναι το λευκό, μαύρο και ροζ χρώμα των φτερών τους.

Τον επίγειο παράδεισό τους συνθέτουν μια μικρή λιμνοθάλασσα, υγρά λιβάδια και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις παραγωγής αλατιού.


Όταν τα πλησιάζουμε, χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να μη διαταραχθεί η ηρεμία τους, καθώς είναι ευαίσθητα στην ανθρώπινη όχληση.


Τα φλαμίνγκο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας, αναζητώντας τροφή και καταφύγιο...."

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά τα πανέμορφα  πουλιά που προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα όταν πετούν. Να πούμε ότι αυτός ο μοναδικός τόπος; είναι κρίμα να παραμένει προνομιακός για κάποιους τουφεκιοφόρους που επιμένουν να ασκούν το πατροπαράδοτο σπορ του κυνηγίου; Η τοπική κοινωνία έχει υποχρέωση , προστατεύοντας ένα σπάνιο φυσικό οικοσύστημα, να τον διεκδικήσει γιατί της ανήκει...




Δεν υπάρχουν σχόλια: