11/12/12

Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.

  • Δίκτυα ανταλλαγών στην Ελλάδα


  1. Για να μπεις στο Φασούλι ή να κάνεις αίτηση εγγραφής κάνε κλικ στο φασόλι

φασόλι


Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας μας. Είμαστε αυτοί που λένε “ας αρχίσουμε να οργανωνόμαστε σε κοινότητες και δίκτυα συνεργασίας και αλληλεγγύης  να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με αυτοπαραγωγή και αχρήματες ανταλλαγές”, ας γίνουμε οι ίδιοι παραναλωτές (παραγωγοί και καταναλωτές ταυτόχρονα, prosumers στα αγγλικά), χρησιμοποιώντας τα  τσαμπιά.
______________________________________________________________________________
Το ΔΙκτυο ΑΝταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών Αργολίδας (ΔΙ.ΑΝ. Α) είναι ένα μέσο συναλλαγής μεταξύ ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Το ΔI.AN.A, όπως και άλλα συστήματα ανταλλακτικής οικονομίας που λειτουργούν με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί να ενώσει την αγροτική μας κοινωνία και τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει με τις υπηρεσίες που μπορεί κάποιος να προσφέρει.
___________________________________________________________________________
Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού Βότσαλο, δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να κάνουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια πράξη στην πόλη μας αλλά και μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι το υπάρχον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και ο τρόπος ζωής που προτείνει μετατρέπει τον άνθρωπο σε παθητικό καταναλωτή και αλλοτριώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Θέλουμε να αποδείξουμε πως ένας διαφορετικός τρόπος ζωής είναι δυνατόν να υπάρξει.
___________________________________________________________________________
Το Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας “Ελιά” δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, αλληλοεξυπηρέτησης και αλληλεγγύης σε τοπικό Μεσσηνιακό επίπεδο. Μέσα από αυτό, και με τη χρήση εναλλακτικής μονάδας -το Κουκούτσι-, μπορεί κανείς να διαθέσει αγαθά και υπηρεσίες στα μέλη του Δικτύου χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.
_________________________________________________________________
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Κω, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Mια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους..
________________________________________________________________
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Ευρυτανία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν  την οικονομική κρίση.
______________________________________________________________
Σας καλωσορίζουμε στο δίκτυο ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών της Καλύμνου. Μια εναλλακτική μορφή συναλλαγών -χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος-που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και θυμίζει πως κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται με ένα μόνο τρόπο: με συλλογική δράση και αλληλεγγύη.
_______________________________________________________________
Το Δίκτυο Ανταλλαγών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ρεθύμνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που λειτουργούν έξω από το χρήμα, που δημιουργούν μεταξύ τους σχέσεις οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη και την ισότητα και όχι στον ανταγωνισμό, την συσσώρευση και την κερδοσκοπία.
________________________________________________________________
Είμαστε μία ομάδα πολιτών, μία κίνηση πολιτών, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εξαρτήσεις, που συναντηθήκαμε πριν λίγα χρόνια πιστεύοντας ότι έπρεπε να παρέμβουμε, και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή στην πόλη που ζούμε.
Σήμερα όμως, η ανάγκη συνεργασίας, αυτοοργάνωσης και παρέμβασης των πολιτών είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αποφασίσαμε λοιπόν και μετατρέψαμε το μικρό γραφείο που φιλοξενούσε τις συναντήσεις μας σε Σημείο Δράσης -Αλληλεγγύης για την Καλαμαριά.
Στο Σημείο εκτός από το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων φιλοξενείται «Παζάρι ανταλλαγής» με μεταχειρισμένα αντικείμενα που λειτουργεί κάθε μέρα .
________________________________________________________________
free economy
Το εναλλακτικό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα μπορεί να παράγει, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που επιβάλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η λογική μας είναι η εξής: Είμαστε μια χώρα που έχει ανθρώπινο δυναμικό ικανό και πρόθυμο να εργαστεί, το οποίο, όμως, έχει “αδρανοποιηθεί” τεχνητά από την έλλειψη ρευστότητας (χρήματος) στην αγορά. Μέσα στην κοινότητα, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε και να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, χωρίς να εξαρτόμαστε από το αν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη μας.
_______________________________________________________________
Tο Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας είναι μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από την πόλη της Λαμίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας που ως στόχο έχει μία διαφορετική, εναλλακτική οικονομία η οποία δεν θα βασίζεται στο χρήμα αλλά στην άμεση ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.
_________________________________________________________________
Το Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων είναι μια δημιουργία που έχει ως αφετηρία τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας. Η ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό συμφέρον, η συμφωνία ότι κανείς και καμιά  δεν επιδιώκει την εκμετάλλευση αλλά μόνον την εξυπηρέτηση αναγκών, η λειτουργία της συνέλευσης ως μοναδικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν, είναι μερικά από τα σημεία εκκίνησης.
_________________________________________________________________
Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου – Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών δήμου Λαμιέων
Η Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου λειτουργεί ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου και υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό “νόμισμα – χρόνο” ή “νόμισμα – εργασία”. Η τράπεζα αυτή αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς χρηματική αμοιβή, και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για κάθε ώρα εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών που δίνει ένα μέλος, ζητεί και λαμβάνει μια ώρα προσφοράς σε τομείς που χρειάζεται.
.__________________________________________________________________
Στόχος αποτελεί η καθιέρωση της ανταλλαγής ως οικονομικής πρακτικής με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται στην πράξη για τους συναλλασσόμενους, καθώς και η δημιουργία μιας αλληλέγγυας τοπικής κοινότητας που απέναντι στην υποβάθμιση προτάσσει την ανθρώπινη πλευρά της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την συλλογική πρόοδo.
__________________________________________________________________
Το Δίκτυο Ανταλλαγών είναι μια εναλλακτική πρόταση κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου με επιτυχία.
Είναι μια θετική δράση που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, δημιουργείται από τα ίδια τα μέλη του για τα μέλη του και μέσα από αυτό οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, να δώσουν αξία στα τοπικά προϊόντα τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.  Ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική κρίση, η πρόταση του Δικτύου Ανταλλαγών μπορεί να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.
__________________________________________________________________
Στη συνέλευση της ομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης της Κίνησης Πολιτών «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ» αποφασίστηκε η ίδρυση ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΧΡΟΝΟΥ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Μοσχάτο με σκοπό την ανταλλαγή υπηρεσιών  χωρίς  την μεσολάβηση χρήματος
Σκοπός της  Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου: Η κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής υπηρεσιών και η ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.
______________________________________________________________
Δίκτυο ανταλλαγών Χανίων
Το Δ.Α. είναι ιδέα της πρωτοβουλίας Χανίων η οποία αποτελείται από απλούς a ανεξάρτητους  ανθρώπους της πόλης ανεξαρτήτως ηλικιών και δρα στα  κοινωνικά δρώμενα της ζωής μας.
Το Δ.Α. αποτελείται από όλους τους ανεξάρτητους ανθρώπους , άνεργους, φοιτητές, νοικοκυρές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και πολλούς  άλλους που θέλουν ένα μέρος των συναλλαγών τους να γίνεται χωρίς χρήματα.
_______________________________________________________________
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στην Κέρκυρα, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου δεν γίνεται σε ευρώ, αλλά σε ΜΠΟΥΚΟΥΝΙΑ ή αλλιώς ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα).
_______________________________________________________________
Η Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (για συντομία ΕΜΡΟ) είναι ένα μέσο άμυνας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επεκτατική πολιτική των πολυεθνικών, που αποσκοπεί στην αφαίμαξη της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί και ένα επιθετικό μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης και των οδυνηρών συνεπειών της, ιδιαίτερα για τα αδύναμα και μεσαία οικονομικά στρώματα της περιοχής μας.
Το ΕΜΡΟ επιτρέπει και προωθεί τη συναλλαγή (μεταξύ των ανθρώπων που συμφώνησαν να το χρησιμοποιούν) σε συνδυασμό ή ακόμη και χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών νομισμάτων.
__________________________________________________________________
ΚΑΕΡΕΤΙ κοινωνικό νόμισμαΤο ΚΑΕΡΕΤΙ είναι ένα δίκτυο αμοιβαίας αλληλοβοήθειας με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης, με σκοπό την υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητων ομάδων αποδίδοντας κοινωνική αλληλεγγύη στα μέλη της. Δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που ήδη συμβαίνει και συνέβαινε παλιότερα στις τοπικές κοινωνίες. Κάποιος θέλει μια εξυπηρέτηση να τον μεταφέρουν κάπου . Κάποιος άλλος προσφέρει αγροτικά προϊόντα από το μποστάνι του στο γείτονα του. Ενός άλλου έχουν χαλάσει τα υδραυλικά στο σπίτι του και φωνάζει έναν φίλο του που ξέρει πώς να τα επισκευάσει. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι δέχεσαι τη βοήθεια για να την προσφέρεις και εσύ μετά σε κάποιον άλλο ή ακόμα και στον ίδιο. Όλο αυτό το σύστημα γίνεται όμως οργανωμένα. Έτσι κάποιος μπορεί να βοηθηθεί από κάποιον που δεν τον γνωρίζει και είναι μέλος του δικτύου.
__________________________________________________________________
Στα πλαίσια δημιουργίας νέων μορφών αλληλεγγύης και με κύριο στόχο την καταπολέμηση της αποξένωσης, του ατομικισμού και της κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας, δημιουργήσαμε την Τράπεζα Χρόνου. Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής –ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ-. Κατά αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται.
___________________________________________________________________
OΒΟΛΟΣ Κοινωνικό νόμισμαΔίκτυο με έδρα την Πάτρα. Ίδρυση τον Μάιο του 2009. Όπως γράφει και στο site τους:
Ο ΟΒΟΛΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ είναι ένας οικονομικός συνεταιρισμός που οργανώνεται και διοικείται από τα μέλη του. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να ενεργεί αγοραπωλησίες στα πλαίσια αυτής της κοινότητας.
____________________________________________________________
Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα,βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν  την οικονομική κρίση.  Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).  Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και  δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.
___________________________________________________________________
Το «σπόρι» της Λίμνου
Δίκτυο ανταλλαγής σπόρων, ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες, βιολογικές καλλιέργειες, δημιουργική δράση και αλληλοβοήθεια, και όλα αυτά…στη Λήμνο.
____________________________________________________________________
Εναλλακτική Κοινότητα ΠελίτιΠανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι
_________________________________________________________________
http://www.lets.net.gr :Δίκτυο συναλλαγών χωρίς χρήματα με έδρα το Ηράκλειο.
_________________________________________________________________
http://www.enow.gr: Χρονοτράπεζα του ελληνικού δικτύου γυναικών Ευρώπης
________________________________________________________________
Λόγω τιμής : διαδικτυακός σύνδεσμος με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.
_________________________________________________________________
XARISETO.GR “ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΟ”: Υπηρεσία ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών από το xariseto.gr
_________________________________________________________________
σκόροςΟ «Σκόρος» είναι το χαριστικό παζάρι του Σπόρου που μετακόμισε στο δικό του αυτόνομο χώρο. «Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δε χρειάζεται να είστε φτωχός, άτομο με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα αλλά χάνει την ουσία. Η πρότασή μας, μάς αφορά όλους. Έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της κατανάλωσης, την απόρριψη του δόγματος καταναλώνω άρα υπάρχω, κατανάλωση = ευτυχία = πληρότητα.»
________________________________________________________________
Πρόταση για την δημιουργία καταναλωτικών συνεταιρισμών με Κοινωφελείς προεκτάσεις  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/history.pdfΜορφή αρχείου: PDF/Adobe Acrobat - Quick View  Οι Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί με κοινωφελείς προεκτάσεις μη κερδοσκοπι- ... Η Ελληνική παράδοση των συνεταιρισμών πριν την ίδρυση του Ελληνικού ...

ΕΔΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ .... 

http://solidnet.ecogreens-gr.org/producers/

Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών


1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών και να αποδεχτούν µε προθυμία τις ευθύνες των µελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. 

2. Δημοκρατικός έλεγχος από τα µέλη:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα µέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες που εκλέγονται στη διοίκηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αιρετοί αντιπρόσωποι είναι υπόλογοι στα µέλη και ελέγχονται από τα μέλη. Πρωτίστως τα µέλη των συνεργατικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα µέλος, µία ψήφος) και παράλληλα οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι οργανωμένες µε δημοκρατικό τρόπο. 

3. Οικονομική συμμετοχή των µελών:
Τα µέλη συμμετέχουν δίκαια στο κεφάλαιο της συνεργατικής τους επιχείρησης και στον έλεγχό του µε δημοκρατικές μεθόδους. Μέρος, τουλάχιστον, αυτού του κεφαλαίου είναι συνήθως η κοινή περιουσία της συνεργατικής επιχείρησης. Τα µέλη συνήθως λαμβάνουν περιορισμένη αποζημίωση - ανταμοιβή ή και καθόλου, για το κεφάλαιο το οποίο συνεισφέρουν ως προϋπόθεση της συμμετοχής τους (υποχρεωτικές μερίδες). Τα µέλη διαθέτουν τα πλεονάσματα για όλους ή για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς: Για ανάπτυξη της συνεργατικής επιχείρησης τους (νέες επενδύσεις), Για τη δημιουργία αποθεματικών, μέρος των οποίων τουλάχιστον θα πρέπει να είναι αδιαίρετο. Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα µέλη, ανάλογα µε τις συναλλαγές που είχαν µε τη συνεργατική επιχείρηση και για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα µέλη. 

4. Αυτονομία και ανεξαρτησία:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι αυτόνομες, αυτοβοηθούµενες οργανώσεις, ελεγχόμενες από τα µέλη τους. Εάν θα συνάψουν συμφωνίες µε άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνήσεων, ή εάν θα εξασφαλίσουν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές θα πρέπει να το πράττουν όχι απλά με διαφάνεια, αλλά µε όρους οι οποίοι διασφαλίζουν το δημοκρατικό έλεγχο που ασκείται από τα µέλη και συνάδουν µε τη συνεταιριστική αυτονομία τους. 

5. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εκπαίδευση και κατάρτιση για τα µέλη, τους αιρετούς αντιπροσώπους, τους διευθυντές, τα στελέχη διαχείρισης και τους υπαλλήλους τους έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην πρόοδο, προκοπή και ανάπτυξη των συνεταιριστικών εταιρειών τους. Ενημερώνουν το κοινό, ειδικότερα τη νέα γενιά και τους ηγέτες της κοινής γνώμης, για τη φύση του συνεργατισμού και τα ωφελήματα που προσφέρει. 

6. Συνεργασία μεταξύ συνεργατικών εταιρειών:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα µέλη τους περισσότερο αποτελεσματικά και ενδυναμώνουν το συνεργατικό κίνημα συνεργαζόμενες μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

7. Ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν αδιαφορούν για την ευημερία των Τοπικών κοινωνιών αλλά εργάζονται για σταθερή ανάπτυξη των κοινοτήτων τους, εφαρμόζοντας την πολιτική που αποφασίζεται από τα µέλη τους. Από την εποχή του πρώτου συνεταιρισμού των Αμπελακίων, η Τοπική κοινωνία δέχονταν γενναιόδωρες εισφορές του τοπικού συνεταιρισμού για κοινωνική υποδομή και πρόνοια. Οι βασικότεροι άξονες της συνεργατικής κοινωνικής πολιτικής, µε την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωφέλειας.
-- 

Γρηγόρης θ. Μαλτέζος 
Ενεργειολόγος Μηχανικός
________________________________________________________________________________
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: