12/7/12


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ)

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο , μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Το Ιόνιο και ιδιαίτερα η περιοχή του Πατραικού κόλπου θα γεμίσει με εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αρκετά από τις οποίες θα είναι υποθαλάσσιες , καθημερινά διάφορα τάνκερ θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αγωγοί θα ποντιστούν επίσης για τη μεταφορά, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πλέγμα για μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.


Πολλοί θα σκεφτούν ότι το πετρέλαιο θα μας δώσει μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη και έτσι θα ξεπεράσουμε πιο άνετα την κρίση. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την οικονομίστικη αντίληψη διότι:

- Πρώτα από όλα πόσο μπορεί να εκτιμηθεί σε ευρώ ο καθαρός αέρας, η καθαρή θάλασσα και η ομορφιά ενός τοπίου;

- Πόσο εκτιμάται η φυσική αρμονία, ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και αγαπάμε και που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;

- Ένα ατύχημα σε μια υποθαλάσσια εξέδρα πετρελαίου μπορεί να μη συμβαίνει αρκετά συχνά αν όμως συμβεί θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο μας. Ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού, όπου η πετρελαική κηλίδα είχε μήκος 1000 χλμ και έκταση όσο το νότιο Αιγαίο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφικά ανεπανόρθωτη για τις ακτές της  Ηλείας  επειδή εκτός από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον Τουρισμό, που ήδη περνάει κρίση. Οι ακτές για να καθαρίσουν θα ήθελαν τουλάχιστον μια δεκαετία προκαλώντας περιβαλλοντικό και οικονομικό μαρασμό στον τόπο μας. Τα οποιαδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη (αν και όταν δοθούν), θα ήταν ψίχουλα μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα.

- Ο Πατραικός είναι ένας κλειστός κόλπος και η αναμενόμενη φυσική αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής θα ήταν πιο μακροχρόνια απ’ ότι αναμένεται.

- Η περιοχή του Ιονίου είναι η πιο σεισμογενής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στοιχείο που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος ιδιαίτερα στις υποθαλάσσιες εξορύξεις.


- Πόσο έτοιμοι είναι η μηχανή του κράτους και της αυτοδιοίκησης για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση ατυχήματος ή καταστροφής από ακραία καιρικά φαινόμενα(πχ ανεμοστρόβιλοι), τα οποία θα εμφανίζονται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και ένταση; Μην ξεχνάμε τις πυρκαγιές στη Ηλεία.Μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που κάνει μια μπόρα πλημμυρίζει όλη η Αττική και τέλος μην ξεχνάμε ότι ακόμα δεν έχει ανελκυστεί το ναυάγιο του
Sea Diamond μαζί με το πετρέλαιο στις δεξαμενές του από την Καλντέρα της Σαντορίνης, που αποτελεί ορολογιακή βόμβα για το ίδιο το νησί και να σταλθεί ο λογαριασμός στην πλοιοκτήτρια εταιρία.

- Μιλούν για μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη, που όμως πρόκειται
ουσιαστικά για ψίχουλα. Τα κοιτάσματα του Πρίνου μέσα σε 30 χρόνια λειτουργίας έδωσαν στο Ελληνικό δημόσιο περίπου 400 εκατ. Ευρώ. Στην διάσκεψη της Κεφαλονιάς μίλησαν για όφελος του δημοσίου 8 δις Ευρώ σε βάθος 20-40 χρόνων. Η παγκόσμια εμπειρία μας δείχνει ότι το όφελος θα είναι σίγουρα μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού κέρδους των εταιριών εξαγωγής( συνήθως γύρω στο 5% σε μεγάλο βάθος χρόνου).
Η ΕΠΟΠ εμμένει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας, το περιβάλλον και  τη μη εξάρτησή της από ξένα συμφέροντα .
(Τις θέσεις αυτές ανέπτυξε εκ μέρους της ΕΠΟΠ ο Θανάσης Κεφάλας, μέλος της Δ.Ε., στη χθεσινή σύσκεψη φορέων που οργάνωσε στον Πύργο για το θέμα αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας)




Δεν υπάρχουν σχόλια: