28/5/12


Για ποια παιδιά μιλάει η κα Λαγκαρντ  
και τα συμπονεί περισσότερο από του Έλληνες;  Μα για τα παιδιά  του Νίγηρα της χώρας που τα φυσικά κοιτάσματα παραγωγής ουρανίου   τα  χρησιμοποιούν τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας και τα οποία   κατατάσσουν  τη Νιγηρία τρίτη χώρα στον κόσμο της εν λόγω πρώτης ύλης.
Οι συνθήκες εξόρυξης καταγράφονται ως απάνθρωπες, πράγμα που γνωρίζει πολύ καλά η κυρία Λαγκάρντ, μια και ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αλλά και παλιότερα ως υπουργός Εμπορίου,  ήταν αποδέκτρια ενός πορίσματος, που περιγράφει με τον πιο καυστικό τρόπο (σχετικά με τις αγορές ουρανίου, από τον Νίγηρα), το τι ακριβώς γίνεται εκεί κάτω στη Σαχάρα. Το μέγεθος των οικολογικών κι ανθρωπιστικών εγκλημάτων είναι απερίγραπτο.
Τα ελάχιστα υπόγεια νερά της περιοχής των εξορύξεων, έχουν μολυνθεί ολοκληρωτικά, το έδαφος έχει γεμίσει με σκόνη ουρανίου (από τις επιφανειακές εκσκαφές, χωρίς μέτρα προστασίας), ενώ επίσης ανάλογη τύχη έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των καταυλισμών (80.000), που έχουν δημιουργηθεί, χάρη των εξορύξεων. Από το 1968 έχουν εξαχθεί από τις ουρανιούχες περιοχές,  του Νίγηρα, πάνω από 100.000 τόνους κι έχουν αποφέρει κέρδη στην γαλλική βιομηχανία «Areva» (που εμπορεύεται την πρώτη ύλη των κοιτασμάτων), 14 δισεκατομύρια ευρώ κέρδη ετησίως, ενώ αναλογικά η κυβέρνηση του εν λόγω κράτους, παίρνει ψίχουλα (428 εκατ. ευρώ το χρόνο). Η εταιρία «Αreva» ξοδεύει μόλις 6 εκατομ. το χρόνο (0,05% από τα ετήσια έσοδά της),  για υγειονομική και κοινωνική φροντίδα στους ντόπιους, κυρίως για τη περίθαλψη των θυμάτων του AIDS, αλλά και για τον υποσιτισμό των παιδιών ( 1 στα 6 πεθαίνει, τις πρώτες μέρες της γέννησής του). Ας σημειωθεί ότι ανά καιρούς, έχουν γίνει επανειλημμένες πορείες των ντόπιων, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, για τις παράξενες ασθένειες που τους μαστίζουν (κι έχουν ως αιτία, τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις της επικίνδυνης πρώτης ύλης ), χωρίς όμως να έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Το μόνο που έχει γίνει, είναι η δημιουργία μιας ΜΚΟ για τοα παιδιά του Νίγηρα, που συμμετέχει η Κρ. Λαγκάρντ, ως πρέσβειρα καλής θελήσεως!
Αυτά λοιπόν και πολλά ακόμη, σε ένα σοβαρό πράσινο κίνημα, πρέπει να είναι γνωστά, πολύ περισσότερο στους πράσινους Ευρωβουλευτές, που θα μπορούσαν να βάλουν την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της, μια ο «κολλητός της» ( Alexandre de Juniac), ως επικεφαλής του επιτελείου της ( 2009-2011), ήταν μέσα στο κόλπο των δραστηριοτήτων της «Areva» και στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Μιχάλης Μιχελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: