22/5/12


 
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Την έντονη ανησυχία μας εκφράζουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας και Ζακύνθου για την τύχη του τουρκικού φορτηγού πλοίου που μετέφερε 2,200 τόνους πυρηνόξυλο και βυθίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης.
Μαζί με τις  ευχές μας για μια ευτυχή κατάληξη της έρευνας για την ανεύρεση και σωτηρία των τριών αγνοουμένων ναυτικών, η σκέψη μας δεν μπορεί να μην πάει στο ενδεχόμενο ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής με δεδομένη μάλιστα την κακοκαιρία και τους σφοδρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή.
Εκτός από το τοξικό φορτίο, μεγάλο κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης αποτελούν τα καύσιμα αλλά και τα σεντινόνερα (λάδια μηχανών) του πλοίου.
Ζητάμε από τις τοπικές αρχές αλλά και από την ασφαλιστική εταιρεία  που έχει αναλάβει τη ρυμούλκηση του πλοίου, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε  να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ο κίνδυνος διαρροής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Τέτοια περιστατικά θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα, ενόψει μάλιστα της πρόσφατης απόφασης να προχωρήσει η υποθαλάσσια εξόρυξη υδρογονανθράκων και τους κινδύνους που εγκυμονεί  το εγχείρημα αυτό για το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ιονίου αλλά και για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης  της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: