2/2/12

Να ξαναφτιάξουμε τις λίμνες μας!



Περιοδεία των Οικολόγων Πράσινων σε Στροφιλιά - Κοτύχι, Μουριά, Αγουλινίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων


Περιοδεία στους υγροτόπους της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου πραγματοποίησε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων της Αχαΐας και της Ηλείας με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπακωνσταντίνου, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στόχος ήταν να υπογραμμιστεί η ανάγκη προστασίας και αειφορικής διαχείρισής τους.

Η ομάδα των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε τη λίμνη Πρόκοπο και τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Εθνικό Πάρκο Στροφιλιάς Κοτυχίου και κατέληξε στην αποξηραμένη  λίμνη Μουριάς, κοντά στον Πύργο. Εκεί, ο περ. σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Επιλέξαμε μια αποξηραμένη λίμνη για την ημέρα που σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τους υγρότοπους. Από εδώ, το έδαφος μιας αποξηραμένης λίμνης, απευθυνόμαστε στις αρμόδιες περιφερειακές και κρατικές αρχές: η επιλογή είναι η επαναφορά του λιμναίου χαρακτήρα τόσο της Μουριάς όσο και της Αγουλινίτσας, τουλάχιστον κατά ένα οικολογικά λειτουργικό μέρος τους.

Όπως ακριβώς πρέπει να υπερασπίσουμε την σιδηροδρομική υποδομή ενόψει μελλοντικής επανάχρησής της (και να μην αφήσουμε να ξηλωθεί), έτσι πρέπει να κρατήσουμε ανοικτή την προοπτική του επαναπλημμυρισμού ενός οικολογικά σημαντικού τμήματος της Μουριάς και της Αγουλινίτσας και να μην επιτρέψουμε επιλογές όπως τα γήπεδα γκολφ, που τελεσίδικα θα ακυρώσουν κάθε προοπτική επανασύστασης.

Τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα, όχι μόνο από αλιεία, αναψυχή, οικοτουρισμό, αλλά και από τη βελτίωση του μικροκλίματος, την ενίσχυση των υπόγειων νερών και άλλες πολύτιμες υγροτοπικές λειτουργίες. Χαιρόμαστε, γιατί αυξανόμενος αριθμός κατοίκων αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει την προοπτική αυτή»

Ο Θανάσης Κεφάλας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων προσέθεσε:

«Άμεση ανάγκη είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών για το Εθνικό Πάρκο Στροφιλιάς - Κοτυχίου - ιδιαίτερα από τους λαθροκυνηγούς και την λαθροϋλοτομία. Επίσης χρειάζεται ανεξάρτητη αξιόπιστη μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της παραλίας στη λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Μόνη ασφαλής και αειφορική λύση για την διαχείρισή του είναι ο σεβασμός των φυσικών ισορροπιών όπως διαμορφώθηκαν πριν τις ανθρώπινες επεμβάσεις.»




Δεν υπάρχουν σχόλια: