9/12/11


ΤΑ ΣΟΝΑΡ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΖΙΦΙΟΥΣ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ


ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ 1996 ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ...

Νεκρές 10 φάλαινες-ζιφιοί * Ενδείξεις για θανατηφόρα στρατιωτικά σόναρ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/12/2011&id=330709

Με τη λειτουργία στρατιωτικών σόναρ και με τις έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συνδέουν οι επιστήμονες το μυστηριώδη θάνατο δέκα φαλαινών-ζιφιών στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Παρόμοιοι θάνατοι ζιφιών έπειτα από άσκηση του ΝΑΤΟ είχαν σημειωθεί τον Μάιο του 1996 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Τα νεκρά κήτη ξεβράζονται εδώ και 8 ημέρες στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας.
 
Οπως είπε στην «Ε» ο Αλέξανδρος Φρατζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», στην περιοχή προσκλήθηκε άμεσα επιστημονική ομάδα του καθηγητή Antonio Fernandez από το Πανεπιστήμιο των Κανάριων Νήσων Ισπανίας για να διενεργήσει νεκροψίες και να συλλέξει δείγματα.
Νεκροψίες πραγματοποιήθηκαν στα δύο από τα τρία κήτη. Το πρώτο (παραλία Κοντογιαλού) ήταν νεαρό αρσενικό. Ο δεύτερος ζιφιός (παραλία Αρίλλα) ήταν μεγαλύτερος και επίσης αρσενικός, σε στάδιο πριν από την ενηλικίωση και βρισκόταν σε κατάσταση άρχουσας σήψης.

Με βάση το προχωρημένο στάδιο σήψης εκτιμάται ότι όλα τα κήτη πέθαναν την ίδια χρονική περίπου στιγμή που εκβράστηκαν, στις 30 Νοεμβρίου. Την πραγματοποίηση αυτοψίας και τη λήψη δειγμάτων συντόνισε η καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, δρ Νατάσσα Κομνηνού.

Οπως ανέφερε στην «Ε» ο κ. Φρατζής: «Παρότι είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα, οι υπάρχουσες ενδείξεις και η προηγούμενη εμπειρία υποδηλώνουν ότι οι ατυπικοί εκβρασμοί, όπως χαρακτηρίζονται, προέρχονται κυρίως από ισχυρή ηχητική ρύπανση, δηλαδή είτε ναυτικές ασκήσεις με χρήση στρατιωτικού σόναρ είτε σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν κητώδη που πεθαίνουν στα ανοιχτά και είτε βυθίζονται και δεν παρατηρούνται ποτέ ή φτάνουν στις ακτές όταν ο άνεμος και τα ρεύματα τα οδηγήσουν εκεί. Γι' αυτό και η καταστροφή στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που γίνεται αντιληπτή.

Σε ένα ανάλογο περιστατικό εκβρασμού παγκόσμιας σημασίας, τον Μάιο του 1996 στρατιωτικά σόναρ του ΝΑΤΟ προξένησαν το θάνατο σε 20 ζιφιούς που εκβράστηκαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων. Φυσικά, τα τελικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια θανάτου των ζώων θα εξαχθούν έπειτα από αναλυτικές εξετάσεις στα δείγματα και με συνδυασμό όλων των διαθέσιμων στοιχείων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: