10/4/11


Οικολογική Δυτική Ελλάδα


Η προστασία των ακτών και των ποταμών βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια.




Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να αντιστραφεί η πορεία εξαφάνισης της παράκτιας ζώνης.



«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σ’ ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον». Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστα Παπακωνσταντίνου στην ημερίδα του ΤΕΕ, το Σάββατο 9 Απριλίου, στην Πάτρα, για τη διάβρωση των ακτών, επικεντρώθηκε στις ευθύνες της Περιφέρειας σχετικά με τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τις παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα εν όψει των κλιματικών αλλαγών. Η διάβρωση των ακτών οδηγεί σε απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων παράκτιας γης και απειλεί όχι μόνο τις περιουσίες της παράκτιας ζώνης αλλά και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση φαινομένων τσουνάμι.



Στην ημερίδα αποκαλύφθηκε ότι η κύρια αιτία για τη διάβρωση των ακτών είναι οι επεμβάσεις στην παράκτια ζώνη, όπως η κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων και παράκτιων δρόμων, και η παύση τροφοδότησης των ακτών με φερτά υλικά λόγω αμμοληψιών και κατασκευής φραγμάτων στα ποτάμια. Παράλληλα, έγινε προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος των επεμβάσεων για προστασία από τη διάβρωση, όπως το μπάζωμα, οι κυματοθραύστες και οι κάθετοι πρόβολοι, δεν έχουν αποτέλεσμα – αντίθετα έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.



Η ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και τα ήπια έργα προστασίας των ακτών αποτελούν σήμερα την μόνη λύση και άμυνα απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα.



«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να προβεί σε δύο άμεσες ενέργειες, δήλωσε ο Κ. Παπακωνσταντίνου:

Να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε επέμβαση στα ποτάμια για απόληψη αμμοχάλικου. Αυτό είναι το υλικό με το οποίο χτίζονται οι ακτές μας. Αυτή τη στιγμή δεκάδες φορτηγά απομακρύνουν αμμοχάλικο από την κοίτη ποταμών της Αιγιάλειας όπως ο Κράθης, ο Σελινούντας και ο Μεγανίτης. Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα της διάβρωσης αν δεν σταματήσουμε τις αιτίες που το προκαλούν.
Να καλέσει το ΤΕΕ και τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές σε κοινή δράση για την άμεση προώθηση δράσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για παρακολούθηση της παράκτιας ζώνης και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και παρεμβάσεων. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχουμε προτάσεις για το ΕΣΠΑ όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα και τέτοιο επιστημονικό δυναμικό διαθέσιμο».
Να εκπονήσει σχέδιο δράσης, με σταδιακά αλλά σταθερά βήματα για την εφαρμογή του Νόμου περί Αιγιαλού και Παραλίας, τόσο σε ότι αφορά τις παράνομες κατασκευές στα κοινόχρηστα αυτά στοιχεία του εδάφους, όσο και την απελευθέρωση της πρόσβασης προς τις ακτές.


Φυσικά, πρέπει επίσης να σταματήσει κάθε επέμβαση στις παραλίες αν δεν έχουν μελετηθεί σοβαρά οι επιπτώσεις όσον αφορά τη διάβρωση. Είναι απίστευτο ότι ακόμη και τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί έργα όπως το αλιευτικό καταφύγια στα Λεχαινά, που κυριολεκτικά κατέστρεψαν τις παραλίες της Β. Ηλείας. Όσο για την Αιγιάλεια, όπου συνεχίζεται η παράνομη καταλήστευση των «αδρανών» υλικών από τα ποτάμια, εκεί δεν υπάρχει δικαιολογία – πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ».



Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα συγχαίρει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την ημερίδα. Ωστόσο τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά και να εστιάζουν στο ευρύ κοινό και λιγότερο στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: