23/10/10

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΡΙΑ
Απαραίτητη και άμεσα εφικτή η επαναδημιουργία τμημάτων αποξηραμένων υγροτόπων
τονίζει η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ



Η μεγάλη επιτυχία του επαναπλημμυρισμού τμήματος της λίμνης Κάρλας, φέρνει στην επικαιρότητα την περίπτωση της Αγουλινίτσας και της Μουριάς. Μετά την Κάρλα, το 1963, η Αγουλινίτσα και η Μουριά, στην Ηλεία, το 1970 ήσαν οι τελευταίες μεγάλες αποξηράνσεις στην Ελλάδα. Όπως και στην Κάρλα, οι αποξηράνσεις απέτυχαν σχεδόν ολοκληρωτικά να αποδώσουν πολύτιμη γεωργική γη. Αντίθετα, μαζί με την άγρια φύση, χάθηκαν τα υπόγεια νερά, άλλαξε το κλίμα, αλατοποιήθηκαν τα εδάφη και, στην περίπτωση της Ηλεία, έχουμε και διάβρωση ακτών και υφαλμύρωση.



Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κώστας Παπακωνσταντίνου, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Διονύσης Κράγκαρης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η επαναδημιουργία ενός τμήματος της αποξηραμένης Κάρλας δεν έγινε για λόγους οικολογικής ευαισθησίας. Ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει για να κερδίσουμε πίσω μερικές από τις πολύτιμες αξίες και λειτουργίες των υγροτόπων που χάσαμε με ανόητο τρόπο πριν 47 χρόνια. Έτσι και στην περίπτωση της Ηλείας, οι δύο λιμνοθάλασσες που χαθήκαν άφησαν εκτεθειμένη την παράκτια ζώνη στην υφαλμύρωση, την αλλαγή κλίματος, στη διάβρωση και στην απώλεια γλυκού νερού. Είναι χρέος μας να δούμε προσεκτικά τον επεναπλημμυρισμό ενός οικολογικά σημαντικού τμήματος και των δύο υγροτόπων. Τεχνολογικά είναι εφικτό, οικονομικά και οικολογικά συμφέρει απόλυτα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: