30/7/10

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- Η ΕΠΟΠ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης από 4 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών (δημοσιεύεται παρακάτω) , από την ΕΠΟΠ παρατηρούνται τα εξής:

1/Το θέμα του ΧΑΔΑ Λεχαινών έχει λάβει πανελλήνια διάσταση (και προσεχώς θα λάβει και ευρωπαϊκή) λόγω του ότι ο εν λόγω ΧΑΔΑ ,πέραν των άλλων, βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς και τα αποστραγγίδια του καταλήγουν στην προστατευόμενη από τη σύμβαση Ραμσάρ λιμνοθάλασσα Κοτυχίου με το εκεί φυσικό ισχθυοτροφείο και τα πλούσια αλιευματά του.Ηδη κατατέθηκε ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και προσεχώς θα κατατεθεί και στο ευρωπαϊκό.
2/ Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του θέματος τόσο από την Ν.Α. Ηλείας, όσο κυρίως από τη δημοτική αρχή λεχαινών, δείχνει έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας απέναντι στο προστατευόμενο οικοσύστημα , τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ειδικότερα η δημοτική αρχή Λεχαινών δέχεται να εγκατασταθεί στο ΧΑΔΑ Λεχαινών η χωματερή του Καλλικρατικού Δήμου, δηλαδή 4 Δήμων (Ανδραβίδας, Βουπρασίας, ΚάστρουΚυλλήνης και Λεχαινών), αλλά και των σκουπιδιών της 117ΠΜ και των μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων της περιοχής που σε αναλογία αντιστοιχούν συνολικά σε σκουπίδια 7 τουλάχιστον Δήμων!! Και μάλιστα σε μια χωματερή κορεσμένη από καιρό που ούτε τα σκουπίδια ενός πλεόν δήμου μπορεί να δεχθεί.

3/Η ΕΠΟΠ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ΧΑΔΑ Λεχαινών είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της και είχε ζητήσει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του και την αποκατάστασή του. Παρ΄όλα αυτά βλέπουμε με οργή να επιλέγεται ο ΧΑΔΑ αυτός μεταξύ των 3 που θα φιλοξενήσουν τα σκουπίδια όλης της Ηλείας!!

4/ Η ΕΠΟΠ ζητεί την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεχαινών για ενημέρωση των δημοτών και λήψη απόφασης για το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Λεχαινών, εκλαμβάνει δε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής να αναθέσει την υπόθεση σε επιτροπή κλπ (στην οποία η ΕΠΟΠ  απέφυγε να συμμετάσχει)  ως υπεκφυγή και απόδοχή ρυθμίσεων και σκοπιμοτήτων  που οδηγούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η ΕΠΟΠ θεωρεί την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, αδιαπραγμάτευτη. Εχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνους όσους απέτυχαν να προωθήσουν λύσεις.


5/ Η ΕΠΟΠ είναι σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία και μετά τις ανοιχτές συγκεντρώσεις των Λεχαινών και της Αρετής προγραμματίζει και άλλες, καθώς εντείνει τις ενέργειές της προς κάθε κατεύθυνση για τη ματαίωση αυτού του νέου περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Να θυμίσουμε τά άλλα; Την καταστροφή της παραλίας μας από το αντλιοστάσιο και τα λύματα των αποχετεύσεων; Το πρόσφατο έργο στο Κοτύχι; Τη μη λειτουργία ακόμη, μετά από 15 χρόνια, του βιολογικού;Τα λαγκάδια που γέμισαν σκουπίδια και βοθρολύματα; Τα αυθαίρετα;...
Ο τόπος δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. ΚΑΛΟΎΜΕ όλους τους πολίτες σε εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: