15/7/10

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ
Δ/νση: Λεχαινά
15/7/2010

ΠΡΟΣ
Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας
Νομάρχη Ηλείας
Εισαγγελέα Αμαλιάδας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπουργό Περιβάλλοντος
Υπουργό Εσωτερικών
Βουλευτές Νομού Ηλείας
Κόμματα
Ευρωβουλευτές
Δήμο Λεχαινών
Σύνδεσμο Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων Ν.Ηλείας


Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην απόφαση του Νομάρχη Ηλείας να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ Δήμου Λεχαινών στη θέση ΔΡΟΣΕΛΗ, ώστε να δέχεται τα στερεά απόβλητα των 7 Δήμων του Ηλειακού κάμπου.

Ο ΧΑΔΑ αυτός που έλαβε προσωρινή άδεια το 2003, λειτουργεί ήδη παρανόμως επί 7ετία και έχει κορεσθεί. Επιπλέον:
1/Βρίσκεται στο όριο της Β΄ζώνης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς
2/ σε απόσταση μόλις 100 μέρων από την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και σε κοινή θέα των διερχομένων, τουριστών κλπ.
3/Δίπλα σε χείμαρρο που εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου μεταφέροντας εκεί όλα τα τοξικά αποστραγγίδια με ολέθριες επιπτώσεις στα αλιεύματα του εκεί ιχθυοτροφείου και την πανίδα της λιμνοθάλασσας
4/σε περιοχή με εργοστάσια, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες βρώσιμων προϊόντων.

Η ΕΠΟΠ από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει πλήρως με τη αυτή τη χωροθέτηση του ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών και είχε ζητήσει τη διακοπή της λειτουργίας του πολύ δε περισσότερο διαφωνούμε τώρα που ο κορεσμένος αυτός σκουπιδότοπος καλείται να φιλοξενήσει επ΄αόριστον τα σκουπίδια 6 ακόμη Δήμων.
Την πράξη αυτή του Νομάρχη Ηλείας την θεωρούμε για τους παραπάνω λόγους παράνομη, καταστροφική για το περιβάλλον ενός προστατευόμενου οικοσυστήματος και Εθνικού Πάρκου, ολέθρια για τη δημόσια υγεία και την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Καλούμε τις αρμόδιες πολιτικές, διοικητικές, αυτοδιοικητικές και δικαστικές αρχές να ματαιώσουν αυτό το επιχειρούμενο έγκλημα και να αποφασίσουν το οριστικό κλείσιμο και την πλήρη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δήμου Λεχαινών.
Η ΕΠΟΠ καλεί σε κινητοποίηση τους πολίτες, τα κόμματα και τις οικολογικές και κάθε ευαίσθητο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία άνθρωπο.

Για την Δ.Ε.της ΕΠΟΠ


Διονύσης Κράγκαρης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Με την παρούσα επιστολή ενώνω και την δική μου φωνή με την δική σας και σας δηλώνω πρόθυμη να προσφέρω τις ταπεινές μου υπηρεσίες στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου.
Δυστυχώς, η ολιγωρία των τοπικών αρχών και οι σκοπιμότητες των λοιπών εμπλεκομένων αρχών καταδικάζουν μια περιοχή σε ολοκληρωτική υποβάθμιση.
Ωστόσο, εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ανατροπή των αποφάσεων, διότι το καθαρό περιβάλλον, το μη επιβαρυμένο από τις ανθρώπινες πράξεις ή παραλείψεις, είναι το μόνο αγαθό που αξίζει (στην σημερινή κοινωνία με τις τόσες ανατροπές) να αφήσουμε στα παιδιά μας, τα οποία, σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να καλούνται “να πληρώσουν” τις σκοπιμότητες των παλαιοτέρων.

Ευδοκία Δ. Σκαλτσά
Δικηγόρος