25/7/10

ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ; 
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ !!



Με σύνθημα «Όχι ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά» εξελέγη πριν 12 χρόνια δήμαρχος Αμαλιάδας, και παραμένει έκτοτε, ο Γιάννης Λυμπέρης. Τώρα που άλλαξε γνώμη και θέλει εκεί εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης σκουπιδιών και ΧΥΤΥ, μερικοί από τους πρώην συντρόφους του ενιστανται ότι ο χώρος αυτός είναι αρχαιολογικός και πρέπει να γνωμοδοτήσει η αρμόδια υπηρεσία γι αυτό. Αλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε δηλαδή.
Εν τω μεταξύ λύση για το επίμαχο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και η Ηλεία είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος που διαρκώς επεκτείνεται όσο κι αν θέλουν οι αρμόδιοι να περιορίσουν τους λεγόμενους και φλεγόμενους δημοτικούς ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) για να αποφύγουν τα πρόστιμα που άρχισαν να πέφτουν από 16ης τρέχοντος, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που ως γνωστό είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αλλά κι αυτοί οι φουκαράδες οι αρμόδιοι (διάβαζε περιφερειάρχης, νομάρχης και δήμαρχοι μετά των συμβούλων τους) τι να πρωτοκάνουν στην απογνωσή τους; Να δώσουν οριστική λύση δεν μπορούν, να κάνουν κάτι σοβαρό, ούτε…Ετσι καταφεύγουν στο επόμενο ολίσθημα που τους εκθέτει πανευρωπαϊκώς.. Τι έκαναν στην προκειμένη πρίπτωση; Επέλεξαν 3 (ενώ η αρχική εισήγηση μιολούσε για 1-2) ΧΑΔΑ που θα λειτουργούν από δω και πέρα (με τα προστιμά τους, βεβαίως) συν τον περίβόητο δεματοποιητή για τα σκουπίδια του Πύργου. Όμως στον 3ο την πάτησαν (στα σκουπίδια περπατάνε, φλούδες πατάνε..) γιατί επέλεξαν τον ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών για να φιλοξενεί από δω και πέρα τα σκουπίδια και των 7 Δήμων του Ηλειακού κάμπου. Δξλαδή να δέχεται δεκαπλάσιες ποσότητες από τις σημερινές!!!
Δυστυχώς γι αυτούς στην περιοχή δραστηριοποιείται η οικολογική οργάνωση ΕΠΟΠ που αντέδρασε αμέσως. Γιατί; Διαβάστε τα παρακάτω στο φιρμάνι που έστειλε προς όλους τους αρμόδιους
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην απόφαση του Νομάρχη Ηλείας να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ Δήμου Λεχαινών στη θέση ΔΡΟΣΕΛΗ, ώστε να δέχεται τα στερεά απόβλητα των 7 Δήμων του Ηλειακού κάμπου.

Ο ΧΑΔΑ αυτός που έλαβε προσωρινή άδεια το 2003, λειτουργεί ήδη παρανόμως επί 7ετία και έχει κορεσθεί. Επιπλέον:
1/Βρίσκεται στο όριο της Β΄ζώνης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς
2/ σε απόσταση μόλις 100 μέρων από την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και σε κοινή θέα των διερχομένων, τουριστών κλπ.
3/Δίπλα σε χείμαρρο που εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου μεταφέροντας εκεί όλα τα τοξικά αποστραγγίδια με ολέθριες επιπτώσεις στα αλιεύματα του εκεί ιχθυοτροφείου και την πανίδα της λιμνοθάλασσας
4/σε περιοχή με εργοστάσια, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες βρώσιμων προϊόντων.

Η ΕΠΟΠ από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει πλήρως με τη αυτή τη χωροθέτηση του ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών και είχε ζητήσει τη διακοπή της λειτουργίας του πολύ δε περισσότερο διαφωνούμε τώρα που ο κορεσμένος αυτός σκουπιδότοπος καλείται να φιλοξενήσει επ΄αόριστον τα σκουπίδια 6 ακόμη Δήμων.
Την πράξη αυτή του Νομάρχη Ηλείας , την θεωρούμε για τους παραπάνω λόγους παράνομη, καταστροφική για το περιβάλλον ενός προστατευόμενου οικοσυστήματος και Εθνικού Πάρκου, ολέθρια για τη δημόσια υγεία και την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Καλούμε τις αρμόδιες πολιτικές, διοικητικές, αυτοδιοικητικές και δικαστικές αρχές να ματαιώσουν αυτό το επιχειρούμενο έγκλημα και να αποφασίσουν το οριστικό κλείσιμο και την πλήρη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δήμου Λεχαινών.
Η ΕΠΟΠ καλεί σε κινητοποίηση τους πολίτες, τα κόμματα και τις οικολογικές και κάθε ευαίσθητο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία άνθρωπο.


Αυτά διεμήνυσε η ΕΠΟΠ, κινητοποήθηκε και η πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων στο Νομό, το θέμα ανέβηκε στα τοπικά ΜΜΕ και στα αθηναϊκά , έγινε παράσταση διαμαρτυρίας τον Νομάρχη και κυρίως έγινε θέμα στην τοπική κοωνία.
Ηδη οργανώθηκαν δύο συγκεντρώσεις πολιτών μία στα Λεχαινά και μία στην Αρετή ,ενώ προγραμματίζονται κι α΄λλες. Στην συκέντρωση της Αρετής συγκροτήθηκε ΕΠΙΤΡΟΠΉ και εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα




Εμείς. Πολίτες της Ηλείας και δημότες των Δήμων του Ηλειακού κάμπου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 στο δημοτικό διαμέρισμα Αρετής του Δήμου Λεχαινών ,αποφασίζουμε τα παρακάτω:

1/ Συγκροτούμε Επιτροπή Πολιτών, ανοικτή σε κάθε ευαίσθητο άνθρωπο και ενεργό πολίτη για το οριστικό κλείσιμο και την πλήρη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων ) του Δήμου Λεχαινών, που λειτουργεί παράνομα και εις βάρος της δημόσιας υγείας των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος, ειδικότερα δε εις βάρος της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του προστατευόμενου από τη σύμβαση RAMSAR οικοσυστήματος και του εκεί ιχθυοτροφείου, στο οποίο καταλήγουν όλα τα αποστραγγίδια των σκουπιδιών μέσω του διπλανού στη χωματερή χειμάρρου.

2/Θεωρούμε την απόφαση του Νομάρχη Ηλείας να επιλέξει τον ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών κατάλληλο να δεχθεί το σύνολο των απορριμμάτων των 7 Δήμων του Ηλειακού Κάμπου , πράξη παράνομη και ζητούμε για τους
παραπάνω λόγους την άμεση ανάκλησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας προσφεύγοντας ενώπιον κάθε αρμόδιας πολιτικής, διοικητικής και δικαστικής αρχής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και λαμβάνοντας όλα τα νόμιμα μέτρα για τη ματαίωση του επιχειρούμενου εις βάρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου- Στροφυλιάς μέτρα.

3/Θεωρούμε ότι η μη επίλυση του σοβαρού θέματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στο Νομό μας βαρύνει αποκλειστικά τους υπεύθυνους που χειρίστηκαν το θέμα την τελευταία 20ετία/ Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Νομάρχες και Δημάρχους και σε αυτούς πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να καταλογισθούν τα απειλούμενα βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα.

4/Καλούμε όλους τους δημότες και τους πολίτες της περιοχής, τις οικολογικές οργανώσεις, τα κόμματα, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της Τ.Α., τις δικαστικές αρχές και τα ΜΜΕ να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας, που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.
*
Όπως καταλαβαίνετε ο αγώνας ενάντια σε ό,τι βρωμίζει τον τόπο (χωματερές, πελατειακές σχέσεις, τοπικισμούς και συμφέροντα) συνεχίζεται. Οσοι πιστοί προσέλθετε.


Διονύσης Κράγκαρης
 -------------------------------------------------------

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σήμερα στην "Εποχή",χωρίς όμως την πρώτη παράγραφο και με τίτλο "Οχι ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά" ,πραγμα που αλλοιώνει το αληθινό νόημά του.Το δημοσιεύουμε ,λοιπόν . στη σωστή του μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: