27/6/10

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ*

Η Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) συγκροτήθηκε το 1994 με έδρα τα Λεχαινά της Ηλείας και κύριο αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του υγροβιότοπου Κοτυχίου- Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής. Η συγκρότησή της σε νομικό πρόσωπο (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία), αφομοίωσε τις άτυπες πλην συνεχείς πρωτοβουλίες διαφόρων ομάδων και ατόμων που είχαν εκδηλωθεί για το σκοπό αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Έκτοτε η ΕΠΟΠ ανέπτυξε πλήθος δράσεων που σύντομα ξεπέρασαν το βασικό αντικείμενό της και εν τέλει κατάφερε να διαμορφώσει στην περιοχή αφενός μεν έναν σταθερό κύκλο φίλων της οικολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου δε να δημιουργήσει ένα φιλικό για το περιβάλλον κλίμα που πιστεύουμε ότι επηρεάζει θετικά τις όποιες σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η ΕΠΟΠ από την πρώτη στιγμή στηρίχθηκε στην εθελοντική προσφορά και ανιδιοτελή δράση των μελών και των φίλων της. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσε να αναλάβει πολλές εθελοντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της.
Ενδεικτικά αναφέρω:


-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΩΝ και παραλιών ( όπως ΚΟΤΥΧΙΟΥ, ΚΑΥΚΑΛΙΔΑΣκλπ

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ μας ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ καρετα καρετα (ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΑΛΑΡΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΟΤΥΧΙΟΥ

-ριψεις ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΚΥΚΝΟΥΣ (ΚΟΤΥΧΙ

-ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ, ΚΟΤΥΧΙ,ΛΕΧΑΙΝΑ

-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ /ΧΑΡΤΙ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ/ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ- ΧΕΛΩΝΕΣ

-ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΤΥΧΙ

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η σημασία του εθελοντισμού για μια περιβαλλοντική και οικολογική οργάνωσηγ, είναι αυτονόητη διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και δεν εντάσσεται σε καμία άνωθεν εκπορευόμενη εντολή.
Πιστεύουμε στην αυτοοργάνωση των πολιτών και του οικολογικού κινήματος, ιδιαίτερα τώρα που όλοι γνωρίζουμε την τεράστια διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου σε δήθεν εθελοντικές και ΜΚΟ

.Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο στη σχέση Πολιτείας και Εθελοντισμού των πολιτών. Ευνόητο είναι ότι μια δημοκρατική Πολιτεία οφείλει και επιβάλλεται να φροντίζει για όλα , έχοντας οργανώσει τις υπηρεσίες της και το προσωπικό της.
Ο εθελοντισμός, όμως, είναι αυτονόητο χρέος προσφοράς κάθε πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και την ενταξή του σε μια οργανωμένη πολιτεία. Εθελοντής και πολίτης είναι έννοιες ταυτόσημες.
Η Ηλεία που υφίσταται τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του περιβάλλοντος με αποκορύφωμα τις καταστροφικές φωτιές του 2007, έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη αυτού του αυτόνομου και διαφανούς εθελοντικού κινήματος αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς.
Από το βήμα αυτό καλούμε όλους τους πολίτες της Ηλείας να αναπτύξουν είτε ατομικά είτε συλλογικά δράσεις και πρωτοβουλίες με κύριο αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του Ηλειακού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.


* Ομιλία του Διονύση Κράγκαρη στο συνέδριο για τον Εθελοντισμό που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο από 25-27/6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: