24/11/09



Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Η ρύπανση από τα ελαιοτριβεία στην Ηλεία συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως μας βεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Θάλασσες, ποτάμια (μεταξύ αυτών και ο ποταμός Κλαδέος που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας!), λίμνες και λαγκάδια , γίνονται αυτή την εποχή αποδέκτες των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων δεκάδων ελαιοτριβείων σε ολόκληρο το Νομό.
Η ΕΠΟΠ έχει επισημάνει από χρόνια το πρόβλημα και έχει ζητήσει την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών. Μάλιστα με το από 16/01/08 έγγραφό μας , στα πλαίσια του προγράμματος «Κυλλήνιος Κόλπος» που υλοποιούσαμε, ζητήσαμε από τις υπηρεσίες της Ν.Α .Ηλείας , να μας γνωρίσουν τα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει σχετικά.
Μας απάντησε το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν.Α. Ηλείας με ημερομηνία εγγράφου 19/06/09 και από το έγγραφο αυτό πληροφορηθήκαμε ότι διενεργήθηκαν αυτοψίες από υπαλλήλους της υπηρεσίας αυτής (το έγγραφο δεν αναφέρει ημερομηνίες) σε 7 ελαιοτριβεία της περιοχής του ηλειακού κάμπου και διαπιστώθηκαν, μεταξύ των άλλων, ότι α/ σε όλα πλην ενός διάφορες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας., β/ τα 2 ήταν εκτός λειτουργίας, γ/ τα 3 διοχέτευαν τα υγρά απόβλητα σε παρακείμενα ρέματα.
Η παραπάνω υπηρεσία με το έγγραφό της αυτό ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε διορθωτικές ενέργειες. Και σε νέα αυτοψία που θα διενεργηθεί κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης..
Η ΕΠΟΠ ερωτά: έγιναν άραγε νέες αυτοψίες; Και τι διαπίστωσε η αρμόδια υπηρεσία;
Ο Νομός Ηλείας είναι ένας ελαιοπαραγωγικός νομός με άριστη ποιότητα ελαιολάδου και οφείλει να διαφυλάξει αυτή την ποιότητα σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού του περιβάλλοντος, που είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας, με σύγχρονες μονάδες ελαιοτριβείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: