22/9/09

22/9,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα. Μοιάζει παραδοξολογία, αλλά είναι ανάγκη πια. Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, γιατί δεν πάει άλλο! Όσο πληθαίνουν τα τροχοφόρα στο κέντρο κάθε πόλης γίνεται κομφούζιο. Καυσαέρια, θόρυβοι, κορναρίσματα, μποτιλιάρισμα, εκνευρισμός. Είναι αυτό ποιότητα ζωής ,είναι αναβάθμιση της πόλης;
Πρόσφατα ένας Δήμος του Ηλειακού κάμπου εφάρμοσε την πρώτη φάση μιας κυκλοφοριακής μελέτης (με καθυστέρηση 30 τουλάχιστον χρόνων…) και το μόνο που κατάφερε είναι να διασπείρει την κίνηση (που ήθελε να περιορίσει) γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης!
Χωρίς πεζόδρομους, με αδιάνοιχτους περιφερειακούς δρόμους, χωρίς προαστιακό σιδηρόδρομο, χωρίς ποδηλατόδρομους που θα μπορούσαν να συνδέουν όλα τα πεδινά χωριά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο…
Πόλεις και χωριά θλιβερά κακέκτυπα μιας Αθήνας υδροκέφαλης και απάνθρωπης. Μιάς ανάπτυξης στρεβλής, άναρχης και βάναυσης.
Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, δεν είναι ουτοπία, είναι ανάγκη ζωής. Για περπάτημα, ποδήλατο, ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: