22/4/09

50 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΞΑΝΑΧΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22.4.2009

Οσα δεν μπόρεσε να προσφέρει η Πολιτεία επί δύο χρόνια στους πυρόπληκτους της Ηλείας επιχειρούν να το πράξουν με συμβολικό αλλά ουσιαστικό τρόπο καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου, φτωχοί βιοπαλαιστές με πλούσια όμως καρδιά.
Πενήντα εθελοντές οικοδόμοι με επικεφαλής την πρώην πρόεδρο του συνδικάτου οικοδόμων Ηλείας Ελένη Γιαννακούλη επιχειρούν να στείλουν σε όλο τον κόσμο μήνυμα εθελοντισμού και αγάπης για τους πυρόπληκτους κατοίκους της Ηλείας.

Ολοι μαζί, σφιγμένοι σαν μια γροθιά «βάζουν φωτιά στο πηλοφόρι και στο μυστρί» και δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου σε τέσσερις μήνες να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα.

Το Σάββατο 25 Απριλίου στην ορεινή κοινότητα Πέρσαινα του Δήμου Φολόης Ηλείας, που δοκιμάστηκε από το πέρασμα της φωτιάς, οι 50 εθελοντές οικοδόμοι ξεκινούν όλοι μαζί για να χτίσουν ξανά ό,τι κατέστρεψαν οι πύρινες γλώσσες τον Αύγουστο του 2007. Θ' αναστηλώσουν τα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια και την πλατεία της κοινότητας. Το νηπιαγωγείο, το πολιτιστικό κέντρο, η βιβλιοθήκη, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών της κοινότητας, το αγροτικό ιατρείο θα δοθούν ξανά, καινούργια και λειτουργικά, στη διάθεση των κατοίκων της πολύπαθης Πέρσαινας.

Μιας κοινότητας με το εξής χαρακτηριστικό: Για κάθε οικογένεια αντιστοιχούν τέσσερα παιδιά! Το νέο πρόσωπο της κοινότητας θα είναι έτοιμο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Εκείνη τη μέρα εθελοντές και κάτοικοι θα το γιορτάσουν στο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας που θα γίνει στη νέα πλατεία της Πέρσαινας!

«Η φωτιά στην Ηλεία κατέστρεψε τα πάντα. Οχι όμως και την ελπίδα των ανθρώπων. Οι εθελοντές, με την προσωπική τους εργασία, καταδεικνύουν ότι η θέληση για προσφορά και η ομαδική προσπάθεια υπερβαίνουν τα εμπόδια που στήνουν η κρατική γραφειοκρατία και ο ωχαδερφισμός», δήλωσε στην «Ε» η «ψυχή» της προσπάθειας Ελένη Γιαννακούλη.

Την προσπάθεια των πενήντα εθελοντών οικοδόμων αλλά και τον τρόπο που το έργο θ' αλλάξει την ψυχολογία και την καθημερινότητα των κατοίκων θα καταγράψει κινηματογραφικό συνεργείο με σκοπό να γίνει μία ταινία - ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί δωρεάν στους κινηματογράφους της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

«Αντί για εισιτήριο οι θεατές θα κληθούν να φέρουν ένα βιβλίο για τη νέα βιβλιοθήκη της Πέρσαινας», ανάφερε η κ. Γιαννακούλη. Περισσότερα για την προσπάθεια των εθελοντών υπάρχουν και σε βίντεο που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο: http://www.youtube.com/watch?v=oD-ljP7tpcM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: