21/10/08

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ "Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ"

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα έκκληση, είμαστε πολίτες της Μεσσηνίας και Έλληνες πολίτες. Καταθέτουμε την ανησυχία μας για την εξέλιξη των έργων της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν αυτά σε ένα τόπο μοναδικό από πλευράς ιστορικής, παραγωγικής, αισθητικής, οικολογικής και αρχαιολογικής. Την απευθύνουμε σε κάθε αρμόδιο πολιτικό και πολιτειακό θεσμό, στα κόμματα, στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα Μ.Μ.Ε., στις οικολογικές οργανώσεις και στους απλούς πολίτες.



Σε μια συγκυρία που κυριαρχείται από τα σκάνδαλα «της Μονής Βατοπεδίου», «της Μονή Τοπλού», το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται στο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα οδηγήσει την πιο όμορφη Ελλάδα είτε σε ένα κερδοσκοπικό real estate είτε στην καταστροφή με την πλήρη αστικοποίηση και την γενίκευση του μπετόν. Σε μια συγκυρία που η μόνη «πρόταση ανάπτυξης» είναι τα γήπεδα γκολφ και οι παραθεριστικές κατοικίες,

Εμείς ξαναφέρνουμε στην ατζέντα της κουβέντας στο «παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης» την περιβόητη Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας. Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να οικοδομηθεί ένας μύθος, για να προσφερθούν από την κεντρική και τοπική εξουσία τα πάντα προκειμένου ανεμπόδιστα ο «σωτήρας καπετάνιος» αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά του.

Όμως ο «μύθος» πήρε υλικές διαστάσεις και εκτός από τα όνειρα, τις ανάγκες, την γη των ανθρώπων πήρε τον έλεγχο των νερών, των ακτών, των αρχαιοτήτων, των ρεμάτων – ποταμών, τα 145 εκ. ευρώ επιδότηση για να χτίσει «μπετονένιες πολιτείες», να καταστρέψει το τοπίο και την παραγωγική γη με τα γκολφ. Όλα αυτά σε εργοτάξια υπερεκμετάλλευσης και εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους άγρια εκμεταλλευόμενους μετανάστες ή part-time νέους εργαζόμενους. Το μόνο «κέρδος» για την περιοχή είναι ένα άγριο real estate – «φούσκα» που απόκοψε τους ντόπιους από την περιοχή τους και μετέτρεψε την γη σε εμπόρευμα.

Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια την ανάγκη για αναπτυξιακή πολιτική στην περιοχή της Μεσσηνίας, είτε με την μορφή της ικανοποίησης αναγκών σε υποδομές είτε σε παραγωγικές επενδύσεις, τόσο στον τουρισμό όσο και στην γεωργία. Όμως δεν δεχόμαστε μια περιοχή, οι άνθρωποί της, η γη και οι πόροι της αλλά και ένα τεράστιο δημόσιο κεφάλαιο, ύψους 40% του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου του Δʼ ΚΠΣ να εκχωρούνται στον «μοναδικό σωτήρα» για να φτιάξει αυτά που βλέπουμε και μας εξοργίζουν.

Παρά την οικοδόμηση θεσμικού πλαισίου αποκλειστικά για την Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, γεγονός που ευτελίζει την πολιτεία μας και την δικομματική της διαχείριση, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπό δημοσίευση) βάζει φραγμό κηρύσσοντας αντισυνταγματική την Π.Ο.Τ.Α. και την αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής. Η απόφαση αυτή και το γεγονός ότι κανείς ως τώρα δεν την σεβάστηκε, αλλά και η εκτίμηση των ως τώρα αποτελεσμάτων του «φαραωνικού σχεδίου», μας υποχρεώνει να ζητήσουμε άμεσα την υλοποίηση των ακόλουθων:


1. να γίνει άμεσα διακοπή των εργασιών με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε. στο Τμήμα Ρωμανού που βρίσκεται σε εξέλιξη – ολοκλήρωση και στο Τμήμα της Πύλου να μην γίνει έναρξη και αλλοίωση του τοπίου,

2. να δοθούν τα 145 εκ. , που πήρε ως επιχορήγηση και που θα χαθούν από το Γʼ ΚΠΣ λόγο της απόφασης του Σ.τ.Ε., στην πυρόπληκτη Μεσσηνία για την ανάπτυξή της,

3. να εγκριθεί άμεσα η περιοχή NATURA, μέρος της οποίας καταλαμβάνει η Π.Ο.Τ.Α. και να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης με βάση την έτοιμη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι της Νομαρχίας. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθεί και η Λιμνοθάλασσα που πεθαίνει (έχουν αποξηρανθεί 950 στρ., η αλατότητα είναι τριπλάσια της θάλασσας),

4. να συντάξει άμεσα η Πολιτεία διαχειριστική μελέτη για τους υδατικούς πόρους και η χρήση τους να εξετασθεί από μηδενική βάση, τόσο για τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ύδρευση των κατοίκων και η παραγωγική αγροτική χρήση του και όχι οι ανάγκες του γκολφ και των εκατοντάδων πισίνων. Ως τότε να απαγορευτεί, από την Π.Ο.Τ.Α., κάθε υδροληψία υπόγεια ή επιφανειακή.

5. να μην επιτρέψουμε την εκτέλεση έργων στην ακτή που θα την καταστρέψουν και θα την «ιδιωτικοποιήσουν», όπως σχεδιάζει να εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομίας κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων,

6. να ανακληθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιωτικών ιδιοκτησιών και να επιστραφούν ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν με τον εκβιασμό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης,

7. να μην γίνουν τα εγκληματικά γήπεδα γκολφ, να αναθεωρηθούν οι εγκρίσεις με μείωση της δόμησης, περιορισμό των ορόφων και του ύψους, με υποχρεωτική πολεοδόμηση της περιοχής,

8. να αποδοθούν οι καταπατημένες (κοινόχρηστοι δρόμοι) ή «ιδιωτικοποιημένες» (δασικές, παρόχθιες) εκτάσεις σε αυτούς που ανήκουν, δηλαδή στους κατοίκους και τους χρήστες της περιοχής και τέλος


Η έκκλησή μας αυτή απευθύνεται σε όσους συναισθάνονται τις ευθύνες τους και δεν θέλουν να συμβάλλουν «στην ξηρασία» του ορατού μέλλοντος.

Μεσσηνία Οκτώβριος 2008

Οι υπογράφοντες

(Υπογράψτε την έκκληση ως ιδιώτης ή ως φορέας και στείλτε τη στο fax: 2763360238 ή στο egai@tee.gr)

Γράψε τα σχόλιά σου σ΄αυτό το άρθρο... (0 Σχόλια)
Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008 )

2 σχόλια:

symef είπε...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΣΥ.ΜΕ.Φ)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Μεσσήνιων Δεσμός

Του Ηλία Νικ. Γιαννακέα
Φοιτητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Η αγάπη και το ενδιαφέρον των Μεσσήνιων που ζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους πολλές φορές αποδεδειγμένα τους οδηγεί σε πράξεις που ως μοναδικό τους γνώμονα έχουν την προσφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της γενέθλιας γης.
Η ηθική ικανοποίηση είναι άλλωστε η καλύτερη ανταμοιβή για τους ίδιους. Το ανείπωτο αίσθημα της χαράς που ο καθένας νιώθει όταν συμμετέχει σε μια προσπάθεια από την οποία πρωτίστως θα ωφεληθεί ο τόπος του και οι κάτοικοι του .

Έτσι λοιπόν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σπουδαία αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας με παγκόσμια ακτινοβολία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Μεσσηνία χάρη στον συμπατριώτη μας Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Ο ΣΥ.ΜΕ.Φ για πρώτη φορά είχε αναφερθεί σε αυτό το μακρόπνοο έργο τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για το νομό μας, όταν κάποτε ολοκληρωθεί, στο δεύτερο φύλο του Μεσσήνιων Δεσμός που είχε κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2006!
Σήμερα το όνειρο εδώ και δεκαετίες του Μεσσήνιου πλοιοκτήτη να αποτελέσει κάποτε ο τόπος μας παγκόσμιο τουριστικό προορισμό φαίνεται να βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ με την ολοκλήρωση της Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Σε μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων που απλώνεται από την περιοχή των Γαργαλιάνων μέχρι την Πυλία το σπάνιο φυσικό τοπίο σύντομα θα κοσμούν και δυο υπερπολυτελή ξενοδοχεία έτοιμα να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την ευκαιρία να περιηγηθούν στις ομορφιές της Μεσσηνιακής γης.
Στις παρερχόμενες υπηρεσίες των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων έρχεται να προστεθεί και η δυνατότητα που θα προσφέρει η ΠΟΤΑ στους φίλους του γκολφ να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Τα συγκεκριμένα γήπεδα υψηλών προδιαγραφών προβλέπεται να συγκεντρώσουν τα βλέμματα των γκόλφερ από όλο των κόσμο μετατρέποντας έτσι την περιοχή σε διεθνή τόπο συνάντησης τους.

Ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον

Όλα αυτά όμως αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν αναλογιστούμε την ειδική μέριμνα που υπάρχει τόσο για την προστασία αυτής της απείρου φυσικού κάλλους περιοχής όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Για το λόγο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έργα εκτελούνται βάσει περιβαλλοντικών μελετών και δεν έχει επιχειρηθεί καμία παρέμβαση στο περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν μόνο το 10% της έκτασης.
Ήδη άλλωστε στην περιοχή λειτουργεί και λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 465.000 κυβικών μέτρων, με κύριο σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της ΠΟΤΑ. Αν και η επιφάνεια της είναι 50.000 στρέμματα ωστόσο δεν αντλεί μέσω αντλιοστασίου κάθε χρόνο τόσο πολύ νερό από το ποτάμι (Ξεριά) που καταλήγει στη θάλασσα.
Από το ποτάμι αυτό μάλιστα αντλεί μόνο ένα μικρό ποσοστό νερού μόλις 3-5% το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο δηλ περίπου σαν από μια σωλήνα να ρουφά νερό με καλαμάκι.
Επίσης η λιμνοδεξαμενή είναι ο τελευταίος αποδέκτης ενώ παίρνει νερό μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η ροή είναι μεγαλύτερη σε αντίθεση με το καλοκαίρι που είναι ελάχιστη. Επιπλέον από τα 465.000 κυβικά μέτρα μόλις τα 260.000 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της άρδευσης της ΠΟΤΑ, καθώς τα υπόλοιπα είναι αποθεματικό(40%) σε περίπτωση που ο ποταμός δεν έχει την επόμενη χρονιά νερό.
Η εικόνα του τεχνητού βιότοπου που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την μεταφύτευση περίπου 5.500 δέντρων ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το όμορφο αυτό σκηνικό. Ένα ακόμα όμως από πιο ουσιαστικά οφέλη που προσφέρει η λιμνοδεξαμενή είναι ότι πάντα θα μπορεί να διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού σε περίπτωση πυρκαγιών όπως και συνέβη και πρόσφατα.

Η Μεσσηνία θα πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα


Η ολοκλήρωση των έργων στην ΠΟΤΑ είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας.. Η παγκόσμια τουριστική προβολή και διαφήμιση που θα αποκτήσει η Μεσσηνία θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας και κατ’επέκταση τη λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν από την ραγδαία αύξηση των επισκεπτών.
Έτσι λοιπόν θα ανοίξουν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας, γεγονός που θα βοηθήσει και πολλούς νέους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας που πλήττει και το νομό μας. Νέοι σε κάθε ειδικότητα θα είναι πλέον θα μπορούν να έχουν και μια ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται να ξενιτεύονται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα είναι αδύνατο να μην συνοδευτεί και από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε όλο το νομό. Το οδικό επαρχιακό δίκτυο αναγκαστικά θα εκσυγχρονιστεί μειώνοντας το χρόνο των αποστάσεων και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και των μόνιμων κατοίκων. Οι αφήξεις των αεροπλάνων στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας είναι λογικό να αυξηθούν και η ολοκλήρωση των έργων στο Εθνικό δίκτυο Τρίπολη Καλαμάτα θα φέρει στο νομό ακόμα περισσότερους επισκέπτες.
Ο τουριστικό χάρτης της Ελλάδας με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ θα αλλάξει άρδην και όλοι ελπίζουμε το 2009 να είμαστε σε θέση να ζήσουμε το μύθο μας στη Μεσσηνία….

arkas είπε...

Η ΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΑΣ!!