19/9/08

ΚΟΤΥΧΙ: Ενα έργο και πολλά ερωτήματα...


Τα ερωτήματα για το έργο που εκτελείται αυτόν τον καιρό στο Κοτύχι παραμένουν.Και κανείς δεν πείθεται ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σωτηρία της λιμνοθάλασσας. Αντίθετα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει και στην (περαιτέρω) υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία εκατοντάδες πολίτες χρησιμοποιούν κάθε καλοκαίρι για τα μπάνια τους.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι (Υπουργείο, Νομαρχία και Δήμος) για μια ακόμη φορά επέλεξαν την πονηρή οδό της συσκότισης. Προώθησαν αυτό το περιβαλλοντικά κρίσιμο έργο σε μια ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή, περίπου εν κρυπτώ και παραβύστω! Αρχισαν εντατικά τα έργα και όταν ξεσηκώθηκε ο κόσμος και φώναξε η ΕΠΟΠ, συγκάλεσαν σύσκεψη στο δημαρχείο Λεχαινών στην οποία για ενημέρωση δεν ήλθε ο μελετητής του έργου ή έστω κάποιος αντινομάρχης, αλλά κάποιοι μηχανικοί της ΝΑ που παρακολουθούν το έργο και δύο επιστήμονες αρμόδιοι για την ορνιθοπανίδα.
Στη σ΄τκεψη αητή που η ΕΠΟΠ διατύπωσε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για τις επιπτώσεις του έργου ,αλλά και τις προτάσεις της για την προστασία του Κοτυχίου από τη ρύπανση και τις προσχώσεις, αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη με συμμετοχή των μελετητών και ως τότε να διακοπούν οι εργασίες.
Παρ΄όλα αυτά ούτε οι εργασίες διεκόπησαν, αλλά και η προγραμματισμένη σύσκεψη έγινε μόλις χθές (18/9) και μάλιστα στον Πύργο και σε εργάσιμη ώρα! με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να παραστούν εκπρόσωποι της ΕΠΟΠ και άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Στη σύσκεψη αυτή όπως πληροφορηθήκαμε, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η τροποποίηση της μελέτης ώστε να γίνουν τρεις υπερχειλιστές αντί του ενός που προβλέπεται και κατασκευάζεται τώρα.
Η ΕΠΟΠ επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις της για το έργο αυτό και επαναφέρει την προτασή της για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος ρύπανσης και μπΚΟΤΥΧΙαζώματος της λιμνοθάλασσας με έργα ουσιαστικής προστασίας, όπως είναι η αλλαγή του γεωργικοκτηνοτροφικού μοντέλου, του τρόπου άρδευσης , μείωση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: