17/9/08

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Ποιές τροφές έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα
17 Sep 2008
Ένας έγκυρος Οδηγός

Το Environmental Working Group, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ υπέρμαχος πολιτικών που προστατεύουν την υγεία σε ατομικό και γενικό επίπεδο, εκδίδει έναν οδηγό σχετικά με τη χρήση
φυτοφαρμάκων στις τροφές και βασίζεται σε 43.000 τεστ.

Από 43 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών τα ακόλουθα 12 προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων:

• Μπρόκολο
• Μελιτζάνα
• Βλίτα
• Μπανάνα
• Kiwi
• Σπαράγγια
• Μπιζέλια
• Μάνγκο
• Ανανάς
• Γλυκό καλαμπόκι
• Αβοκάντο
• Κρεμμύδι

Η 12 τροφές με την μεγαλύτερη επιβάρυνση, στις οποίες βρεθήκαν μεγαλύτερος αριθμός φυτοφαρμάκων ήταν οι ακόλουθες:
• Ροδάκινα
• Μήλα
• Πιπεριές
• Σέλινο
• Νεκταρίνια
• Φράουλες
• Κεράσια
• Μαρούλι
• Σταφύλια
• Αχλάδια
• Σπανάκι
• Πατάτες

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά εξ ορισμού καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τις βιολογικές τροφές – ένα 4ετές πρόγραμμα χρηματοδοτημένο από την Ε.Ε. ονομάζεται: Ποιοτική Χαμηλού Συντελεστή Παραγωγής Τροφή. (QLIF project) – βρήκε ότι οι βιολογικές τροφές είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ πιο θρεπτικές από αυτές της συμβατικής καλλιέργειας.

Για παράδειγμα, αυτή η μελέτη βρήκε ότι τα βιολογικά τρόφιμα:

• Περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά
• Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος
• Το βιολογικό γάλα περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Περισσότερα στο foodnews


Αυτή η είδηση δημοσιεύτηκε στις Wednesday, September 17th, 2008 at 14:51 και ανήκει στην κατηγορία ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ - ΩΜΟΦΑΓΙΑ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σ'αυτή τη δημοσιεύση από το RSS 2.0 feed. Μπορείτε να απαντήσετε, ή να πλοηγηθείτεαπό το δικό σας site.

Δεν υπάρχουν σχόλια: