22/7/08

ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ


ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ Ο,ΤΙ ΑΦΗΣΕ ΟΡΘΙΟ Η ΦΩΤΙΑ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ


Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι έμποροι ξυλείας, η περίεργη σιωπή του Δήμου Ζαχάρως και η προκλητική αδιαφορία των τοπικών δασικών αρχών καταστρέφουν, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, το προστατευόμενο οικοσύστημα του Καϊάφα στην Ηλεία.

Τα βαριά οχήματα των εργολάβων προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα του Καϊάφα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των οικολογικών οργανώσεων
Δεκάδες πολίτες και μέλη των οικολογικών οργανώσεων του νομού καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες τεράστια ερπυστριοφόρα οχήματα και πολυμελή συνεργεία ξυλοκόπων έχουν επιδοθεί στην κοπή του κατεστραμμένου από τη φωτιά δάσους, καταστρέφοντας συγχρόνως κάθε τι πράσινο που υπάρχει εκεί.

Το νέο πλιάτσικο στο δάσος του Καϊάφα στην Ηλεία κατήγγειλε προχθές και το WWF Ελλάς. Οπως σημειώνει στη σκληρή ανακοίνωσή του, η προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Καϊάφα -ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα που επλήγησαν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές- βρίσκεται ενώπιον μιας δεύτερης μεγάλης καταστροφής που συντελείται στο όνομα της «αποκατάστασης».

Το WWF Ελλάς αναφέρει ότι, όπως διαπιστώθηκε από τους ειδικούς επιστήμονές του που εργάζονται στην περιοχή, στο πλαίσιο των εργασιών υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων στην περιοχή ιδιοκτησίας των ΕΤΑ, σημειώνεται μια σημαντική καταστροφή του οικοσυστήματος.

Κατά παράβαση των μελετών και των σχετικών αδειών που έχουν δοθεί, βαρέα οχήματα κινούνται πάνω στις αμμοθίνες προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στη φυσική αναγέννηση και καταστρέφοντας τη συνοχή του αμμώδους εδάφους. Η οικολογική υποβάθμιση από τις εργασίες αυτές είναι ανυπολόγιστη, ενώ η φθορά των εδαφών προοιωνίζεται μεγάλα προβλήματα μελλοντικής διάβρωσης.

Ολα αυτά στο όνομα της αναδάσωσης της περιοχής και της ανασύστασης του δάσους κουκουναριάς (αντί του πευκοδάσους που καταστράφηκε πέρσι), μιας προσέγγισης που εξ αρχής αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους ειδικούς επιστήμονες και η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ολοκληρωτική καταστροφή και απομάκρυνση κάθε είδους βλάστησης. Από την έναρξη των εργασιών, επιστήμονες της οργάνωσης βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή παρέμβασης, προσπαθώντας να αποτρέψουν την καταστροφή, τεκμηριώνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν και ενημερώνοντας σχετικά τις αρχές.

Προχθές, η οργάνωση απέστειλε επιστολή καταγγελίας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και στον εισαγγελέα Πύργου, ζητώντας την αναστολή των εργασιών, την άσκηση ουσιαστικής επιτήρησης της εργολαβίας, την κλήση όλων των υπευθύνων να δώσουν διευκρινίσεις για το πρόβλημα και την απαγγελία των όποιων διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων επιβάλλονται. Τον επόμενο καιρό, η οργάνωση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστροφές.

Την νέα οικολογική καταστροφή στον Καϊάφα καταγγέλλει και η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ). «Στην Ηλεία των κάθε λογής εργολάβων, το περιβάλλον έχει δευτερεύουσα σημασία μπροστά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Δυστυχώς, για όλες αυτές τις καταστροφές οι υπεύθυνοι είτε κλείνουν τα μάτια τους ή συγκαλύπτουν με τη σιωπή τους το οικολογικό έγκλημα. Ελπίζουμε στην άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να σταματήσει η καταστροφή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΟΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: