17/5/08

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις κεραίες

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις κεραίες
Διαβάσαμε για τις Κεραίες και αναδημοσιεύουμε:


Από Καθημερινή 14 Μάη 2008 Ελενα Καρανατση

Αντισυνταγματικότητα διαπιστώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στον νόμο 3431/2006 που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη νομιμότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ σε πρόσφατη απόφασή του έκρινε ότι η αρμοδιότητα δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία εγκρίνει τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας αντισυνταγματικώς έχει δοθεί στα διοικητικά δικαστήρια. Και εξηγεί ότι εφόσον ο δικαστικός έλεγχος έχει ακυρωτικό περιεχόμενο και επομένως δεν αποτελεί «υπόθεση ουσίας», ώστε να εκδικάζεται από διοικητικά δικαστήρια, η αρμοδιότητα της ακυρωτικής διαδικασίας ανήκει αποκλειστικά στο ίδιο το Συμβούλιο. «Με την απόφαση αυτή δημιουργείται ουσιαστικότατη ρωγμή στο νομοθετικό πλαίσιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το οποίο αποδεικνύεται διάτρητο», επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Κώστας Διάκος.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου «η διάταξη είναι αντισυνταγματική ως προς τις πράξεις της ΕΕΤΤ που αφορούν χορήγηση άδειας κατασκευής κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι άδειες αυτές εκδίδονται ύστερα από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έγκριση περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέτουν σειρά τεχνικών κρίσεων, όπως ο έλεγχος της ακτινοβολίας. Το θέμα έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Μόνο μία στις 7 κεραίες κινητής είναι νόμιμες!

Με το δημοσίευμα του Ελέυθερου Τύπου διαπιστώνουμε ότι η ΕΕΤΤ είναι η ρυθμιστική αρχή για το 1/7 των κεραιών. Πρακτικά δηλαδή δεν υπάρχει ρυθμιστική αρχή

Κεραίες ολίγον νόμιμες! Τετάρτη, 14.05.08

Ολοένα αυξάνονται οι κινήσεις πολιτών καθώς και οι πιέσεις που αυτές ασκούν προς τις δημοτικές αρχές με σκοπό την απεγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων φαίνεται να μη γνωρίζει ακριβώς ποιες κεραίες αδειοδοτεί ως νόμιμες και ποιες όχι, όπως πιστοποιούν έγγραφα που δημοσιοποιεί σήμερα ο ΕΤ.

Τον «πόλεμο» κατά των κεραιών έχουν κηρύξει περίπου 30 σύλλογοι στην Αττική, με εκατοντάδες μέλη στο πλευρό τους, διοργανώνοντας μία διαμαρτυρία κάθε εβδομάδα στην Αττική. Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν περίπου 3.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενώ σε όλη την Ελλάδα περισσότερες από 7.500. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις καταμετρήσεις των συλλόγων πολιτών, που «ξετρυπώνουν», καταγράφουν μία προς μία τις κεραίες, εξετάζουν τις εκπομπές ακτινοβολίας με τη βοήθεια ανεξάρτητων επιστημόνων και δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα. Μερικές από τις κεραίες στέκονται σε περίοπτη θέση πάνω σε ταράτσες πολυκατοικιών και δημόσιων κτιρίων. Αλλες όμως παίζουν κρυφτό μέσα σε καμινάδες σπιτιών, πίσω από ηλιακούς συλλέκτες, ανάμεσα σε φυλλωσιές δένδρων, χωρίς άδεια, χωρίς έγγραφα.

Η ΕΕΤΤ αναγνωρίζει ως αδειοδοτημένες από την ίδια, και άρα νόμιμες, μόνο 1.202 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Αττική. Αλλά ακόμη και για τη νομιμότητα πολλών από αυτές εκφράζονται αμφιβολίες. Ο κ. Κωνσταντίνος Διάκος, νομικός σύμβουλος της Παναττικής Πρωτοβουλίας, σημειώνει: «Δεν νοείται να καλείται μια κεραία νόμιμη χωρίς περιβαλλοντική έγκριση, που είναι βασική προϋπόθεση νομιμότητας». «Πολλές από τις αδειοδοτημένες κεραίες δεν έχουν την απαραίτητη έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων και φυσικά δεν μπορούμε να τις αποκαλούμε “μερικώς νόμιμες” επειδή “τους λείπει ένα χαρτί”. Είναι, απλώς, παράνομες», αναφέρει.

Η διαδικασία αδειοδότησης (απαιτούνται 3 εγκρίσεις και χαρτιά από 7 υπηρεσίες) επιτείνει τη σύγχυση. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο του 2007 η ΕΕΤΤ περιελάμβανε σε έγγραφό της, ως νόμιμα αδειοδοτηθείσες από την ίδια, 52 κεραίες στην Κηφισιά. Δύο μήνες αργότερα η Περιφέρεια Αττικής σε απάντησή της προς την κίνηση πολιτών «Κηφισιά SOS» διαβεβαίωνε ότι «η υπηρεσία μας δεν έχει προβεί στην έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για τις κατασκευές κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Κηφισιάς».

Η κυρία Ελένη Στρατηγοπούλου, πρόεδρος του «Κηφισιά SOS», καταγγέλλει: «Οι κεραίες της περιοχής μας δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ούτε όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ή τουλάχιστον τα αληθινά έγγραφα. Μάλιστα, δίπλα σε κάποιες κεραίες υπάρχουν κι άλλες, σε απόσταση μικρότερη αυτής που ορίζει ο νόμος, οι οποίες υποβοηθούν το έργο των πρώτων. Στην Κηφισιά λοιπόν υπάρχουν πάνω από 100 κεραίες κινητής τηλεφωνίας αμφιβόλου νομιμότητας», δηλώνει.

Ο σύλλογος «Κηφισιά SOS» σχεδιάζει την αποκαθήλωση δύο ακόμη κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η μία βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, σε πυκνοκατοικημένο δρόμο πολύ κοντά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Γαλήνη», και η δεύτερη στην οδό Κόδρου. Η πρώτη «φύτρωσε», λένε οι περίοικοι, το 1993 αλλά μέχρι το 2004 (έτος έκδοσης της άδειας χωρίς όμως έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων) ήταν άφαντη στους φακέλους των υπηρεσιών. Η δεύτερη κεραία, στην οδό Κόδρου, ζει και επικοινωνεί τόσα χρόνια χωρίς περιβαλλοντική έγκριση. «Τοποθετήθηκε εν μια νυκτί, αθόρυβα και κρυφά. Τότε δεν γνωρίζαμε αν και κατά πόσον είναι επικίνδυνη, αλλά “ξεσηκωθήκαμε” και ζητήσαμε από το Δήμο να μας βοηθήσει. Εχουμε οικογένειες και παιδιά όλοι μας περιμετρικά της κεραίας και ανησυχούμε». «Απογοητευμένος από την αδιαφορία της Πολιτείας» δηλώνει και ο κ. Θανάσης Γεωργακόπουλος, κάτοικος Κηφισιάς, ο οποίος κάθε που ανοίγει το παράθυρό του αντικρίζει την κεραία της οδού Κόδρου. Το μηχάνημα που μετρά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χτυπά «κόκκινο» πάνω από την κούνια του παιδιού του.

Θα θέλατε να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν κοντά στο σπίτι σας ή την εργασία σας;

ΚΟΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: