11/5/08

9 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: Η ΗΛΕΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Πολύτιμα συμπεράσματα από τη διήμερη επίσκεψη
των Οικολόγων Πράσινων στην Ηλεία


Στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας τους «Εμείς θυμόμαστε τις φωτιές, εσείς;» οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν το Πανελλαδικό τους Συμβούλιο στην Ηλεία, σε συνδιασμό με επισκέψεις σε πυρόπληκτα χωριά, καταγραφή προβλημάτων και συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η γενική διαπίστωση είναι πως τα ορεινά χωριά είναι αφημένα στην τύχη τους, χωρίς οικονομική ή ψυχολογική υποστήριξη από πλευράς της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, κανένας βουλευτής δεν τους έχει επισκεφτεί μετά τις εκλογές. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών ταλαιπωρούνται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων για απώλεια αγροτικής παραγωγής. Παρά τις υποσχέσεις για δημιουργία 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν καν ντόπιοι στις εργασίες κατασκευής κορμοφραγμάτων και αντιπλημμυρικών έργων. Σε έναν νομό με τη μισή του έκταση καμμένη και με το 50% των κατοίκων του να απασχολείται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, η αποκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων με βιώσιμο τρόπο είναι καθοριστικής σημασίας.
Πολύτιμα ήταν τα συμπεράσματα από την εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή του αντινομάρχη Ηλείας κου Μπαλκάμου και του Δημάρχου Πύργου κου Παρασκευόπουλου.
Από τη συζήτηση προέκυψε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για τον υπαρκτό κίνδυνο πυρκαγιών ενώ η καταστροφή ανέδειξε την απουσία υποδομών συντονισμού. Σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, τονίστηκε πως το γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη» που έχει συγκεντρώσει χρήματα από το ξεχείλισμα της ευαισθησίας και συγκίνησης χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να χρηματοδοτήσει δράσεις που αποτελούν ούτως άλλως υποχρεώσεις του κράτους ή συγκεκριμένες κυβερνητικές υποσχέσεις. Αν και 150 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως έκτακτη ενίσχυση προεκλογικά (αρκετά συχνά και σε μη δικαιούχους) ελάχιστα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ.
Στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας βιώσιμης οικονομίας στην περιοχή με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσων ανθρώπων που βρέθηκαν χωρίς ελπίδα και χωρίς μέλλον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

• Κήρυξη της Ηλείας ως Περιοχής Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων, με άμεσο καθορισμό από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προδιαγραφών για την εφαρμογή των σχετικών εργαλείων, κάτι που βέβαια έπρεπε να έχει κάνει χρόνια τώρα. Προτεραιότητα να δοθεί στην εκπόνηση σχεδίων χρήσεων γης στις πυρόπληκτες περιοχές.
• Άμεση δημιουργία Οργανισμού με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συντονίζει μακροχρόνια την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και θα αξιολογεί την πορεία και την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών επιλύοντας τα προβλήματα που εμφανίζονται. Ο Οργανισμός να διαμορφώσει επίσης έναν Φάκελο Καταστροφής στον οποίο θα καταγράφονται οι αιτίες της καταστροφής, τα μέτρα αποκατάστασης και θα προτείνονται μέτρα αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων, ιδιαίτερα ενόψει των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
• Να πάψει η κυβέρνηση τη σπατάλη πόρων μέσα από αναποτελεσματικές και πελατειακές διαδικασίες αλλά να χρηματοδοτήσει απαραίτητα και σημαντικά έργα οικολογικών υποδομών που θα απασχολήσουν ανθρώπους από την περιοχή και θα δημιουργήσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του νομού.
• Παροχή ενός επιδόματος σε όλους τους πυρόπληκτους για την επόμενη πενταετία με τη δέσμευση πως θα απασχολούνται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες αποκατάστασης της περιοχής, δημιουργίας βιώσιμων υποδομών και κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Την επιτάχυνση-ολοκλήρωση της έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την προεκλογική διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ σε κατοίκους της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες φορέων και πολιτών δεν ήταν δικαιούχοι.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους τοπικούς φορείς –όπως συμφωνήθηκε με τη Νομαρχία Ηλείας και το Δήμο Πύργου- για:
• την από κοινού προώθηση πρωτοβουλιών λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους (απασχόληση, αίσθηση αλληλεγγύης) και τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν
• τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου πράσινης οικονομίας για το νομό Ηλείας ώστε τουλάχιστον μέσα από την τραγική καταστροφή να προκύψει μια νέα προοπτική βιωσιμότητας για την περιοχή που να αποτελεί και γενικότερο πρότυπο.


Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: