3/1/08

Η ΟΙΚΙΠΑ κσλεί τον Περιφερειάρχη να σπάσει το "απόστημα" των Σαμαρέϊκων


Από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) πήραμε το παρακάτω δελτίο Τύπου:
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η ΟΙΚΙΠΑ με επανειλημμένες αναφορές, αιτήσεις και δελτία τύπου καλούσε το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να αποτυπώσει μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας επί του εδάφους προκειμένου να σταματήσει η «διαρχία» στην περιοχή των «Σαμαρέικων». Όπως είναι γνωστό στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της Στροφυλιάς έχουν γίνει καταπατήσεις δασικής έκτασης και έχουν κτιστεί αυθαίρετα τα οποία νομιμοποίησε (αναρμοδίως) το πολεοδομικό γραφείο Αμαλιάδας αν και η περιοχή ανήκει στην Αχαΐα.

Μετά από πολύμηνη έρευνα του δασολόγου και μέλους της ΟΙΚΙΠΑ Ηλία Ντρε στα αρχεία διαφόρων υπηρεσιών, βρέθηκε η απόφαση με αριθ. Πρωτ. 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων Ν. Ηλείας η οποία υλοποιώντας απόφαση του 1926 καθόρισε τα όρια των δυο νομών τα οποία και αποτυπώθηκαν λεπτομερώς σε τοπογραφικό διάγραμμα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Ν. Αχαΐας του έτους 1985 με κλίμακα 1:5000.



Τα δυο αυτά ντοκουμέντα η ΟΙΚΙΠΑ με νεώτερη επιστολή της τα κοινοποίησε στο Γενικό Γραμματέα και τον καλεί να φροντίσει ώστε να αποτυπωθούν επιτέλους τα όρια επί του εδάφους και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίςες στην περιοχή.
Στην επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο λόγια παχιά. Είναι συγκεκριμένες δράσεις που δεν υλοποιούνται στην προκειμένη περίπτωση. Η υπόθαλψη των καταπατητών και των άλλων εμπλεκομένων έχει γίνει απόστημα που πρέπει να σπάσει. Παρακαλούμε τολμήστε.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


ΠΡΟΣ:

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Θέμα: «Διοικητικά όρια Δ.Δ. Μετοχίου Αχαΐας με Δ.Δ Μανωλάδας»-Υπόθεση:«Σαμαρέϊκα»



Αξιότιμε κύριε Γενικέ



Με επιστολή μας στις 22-10-07 σας είχαμε ζητήσει να μας ενημερώσετε εάν αποτυπώθηκαν επί του εδάφους τα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας στη θέση Σαμαρέϊκα, μετά τις ενέργειές σας προς τους δήμους Λαρισσού και Βουπρασίας προκειμένου να προβούμε σε δικαστικές και άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή.



Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει από σας καμία απάντηση, παρότι η ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη και είναι υποχρέωσή σας να μας απαντήσετε.



Επειδή όμως πρωτίστως μας ενδιαφέρει η προστασία της συγκεκριμένης περιοχής που βρίσκεται στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς (Α΄ ζώνη Ramsar) και σ’ αυτήν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα ενώ έχουν γίνει εκχερσώσεις και καταπατήσεις δασικής έκτασης επανερχόμαστε για να βοηθήσουμε το έργο σας, και σας υποβάλλουμε την υπ’ αριθ. 1/1984 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων Ν. Ηλείας, σύμφωνα με την οποία τα διοικητικά όρια των τέως κοινοτήτων Μανωλάδας Ν. Ηλείας, ήδη Δ. Δ. Δήμου Βουπρασίας και Μετοχίου Αχαΐας ήδη Δ. Δ. Δήμου Λαρισσού, έχουν προσδιορισθεί με την από 19/6/1926 έκθεση καθορισμού ορίων της αρμόδιας επιτροπής, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.



Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης η Τοπογραφική Υπηρεσία της Ν. Αχαΐας , αποτύπωσε (έτος 1985) τα οριστικά όρια των ως άνω τέως Κοινοτήτων επί τοπογραφικού διαγράμματος κλίμακας 1:5000, λεπτομερώς. Σύμφωνα με τα όρια αυτά η θέση «Σαμαρέϊκα» (αυθαίρετος οικισμός) ευρίσκεται εντός των ορίων της τέως Κοινότητας Μετοχίου Αχαΐας (Δήμος Λαρισσού) .Σας συνυποβάλλουμε δε και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος.



Κατόπιν αυτών σας καλούμε όπως έχετε υποχρέωση να φροντίσετε ώστε να αποτυπωθούν τα όρια των δύο νομών επί του εδάφους προκειμένου η υπόθεση Σαμαρέϊκα, να τελειώσει εδώ και τώρα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο λόγια παχιά. Είναι συγκεκριμένες δράσεις που δεν υλοποιούνται στην προκειμένη περίπτωση. Η υπόθαλψη των καταπατητών και των άλλων εμπλεκομένων έχει γίνει απόστημα που πρέπει να σπάσει.

Παρακαλούμε τολμήστε.

Για την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.
Η. Ντρες Δασολόγος
Θ. Κουτρούμπας Βιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: