4/10/07

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ τα γαϊδούρια χάνονται


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πάνω από μισό εκατομμύριο γαϊδουράκια αριθμούσε η χώρα μας το 1955, αλλά σήμερα το συμπαθέστατο τετράποδο κινδυνεύει να γίνει είδος προς εξαφάνιση! Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν σε ειδικό συνέδριο προς τιμήν του... κυρ Μέντιου, που θα πραγματοποιηθεί στην Υδρα από τις 12 ώς τις 14 Οκτωβρίου.

Το 2ο διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Υδρας έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο ρόλος των όνων και των ημιόνων στον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών».

«Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνηθεί κάθε πτυχή της συνεισφοράς των όνων και των ημιόνων στον πολιτισμό, που αφορά την οικονομικότητα της εκτροφής και της διατήρησής τους, τη διαμόρφωση του μεσογειακού τοπίου, καθώς και τη διαχρονική επίδραση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία», ανέφερε στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος.

«Υπάρχει σήμερα μια διεθνής ομάδα που προσπαθεί να διασώσει το είδος. Στην Αφρική και την Ασία ζουν μεγάλοι πληθυσμοί όνων και οι κοινωνίες στηρίζονται στις υπηρεσίες του. Στην Ευρώπη, από την άλλη, το είδος χάνεται. Μπορεί και πρέπει, όμως, να διατηρηθεί αλλάζοντας χρήσεις. Το γαϊδουράκι γίνεται εύκολα από ζώο εργασίας, ζώο συντροφιάς όπως τα άλογα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιππικούς ομίλους για ιππασία μικρών παιδιών και ατόμων με κινητικά προβλήματα καθώς είναι πολύ ήρεμο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις αγροτουρισμού και σαν κράχτης στα ελληνικά νησιά», καταλήγει.

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, από τα 508 χιλιάδες γαϊδουράκια που υπήρχαν στη χώρα μας το 1955, το 1995 καταγράφηκαν 95 χιλιάδες, το 2005 ζούσαν 20.400 και το 2006 18.173. Το 42,5% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει και η μοναδική ελληνική φυλή, ο αρκαδικός όνος, τον οποίο αναφέρουν ο Ομηρος και ο Ξενοφώντας. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση του πληθυσμού. Ωστόσο, οι επιστήμονες σχεδιάζουν ειδικό πρόγραμμα προστασίας του και καταγραφής του γενετικού υλικού.

(Φωτο Δ.Κ.) Στιγμιότυπο πρόσφατο από την περιοχή Πηνεία της Ηλείας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: