3/10/07

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τις Πυρόπληκτες Περιοχές στην Ηλεία. Αποτελείται από πολίτες που μένουν σε πόλεις και χωριά του νομού που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές και έχει σκοπό την οργάνωση και κινητοποίηση των ίδιων των πληγέντων. Ήδη μέλη της Επιτροπής έχουν πρωτοστατήσει σε τοπικές ενημερώσεις και συνελεύσεις, στο διαδημοτικό συντονισμό πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση των αιτημάτων, μερικών ή συνολικών, των κατοίκων του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, για το συντονισμό όλων των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, πραγματοποιείται σύσκεψη επιτροπών, οργανώσεων, συλλόγων και άλλων φορέων την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 12μ., στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
(Ηλεία) 6932-738544, (Αρκαδία) 6972-155463


Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Ηλείας

KIΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία είναι ανυπολόγιστη. Ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμοί, κατεστραμμένες καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις και επιχειρήσεις, σπίτια απανθρακωμένα, τεράστια οικολογική καταστροφή, ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος και αναπτυξιακή οπισθοχώρηση.

Οι πυρκαγιές δεν ήταν περίπου αναπόφευκτες όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναπόφευκτη δεν θα ήταν ούτε η έκταση της καταστροφής αν δεν υπήρχε η πρωτοφανής ανεπάρκεια, η έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αντί να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των πυρκαγιών κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Με τις πράξεις τους (δασοκτόνοι νόμοι, προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24), τις παραλείψεις τους (Εθνικό Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κ.ά.) και την ανοχή τους άφησαν ανενόχλητους, αν δεν διευκόλυναν, εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000 έως σήμερα υπάρχει μηδενική απορρόφηση κονδυλίων ύψους 24εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ για έργα πρόληψης και προστασίας των δασών από πυρκαγιές. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δικαιούται να χύνει κροκοδείλια δάκρυ απάνω στα αποκαΐδια.

Η επόμενη μέρα μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά προβλημάτων που επιβάλλουν την απόφαση και υλοποίηση άμεσα δράσεων προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάγκη μέτρων εξάλειψης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και ανάπτυξης της περιοχής.

Οι δηλώσεις για «ανασυγκρότηση», «αξιοποίηση» και«ανάπτυξη», που συνοδεύτηκαν από την παραχώρηση 2.593 στρεμμάτων στο Δήμο Ζαχάρως, η προηγούμενη εμπειρία μας για την προσπάθεια «τουριστικής ανάπτυξης» του Καϊάφα επί ΠΑΣΟΚ, που μπλόκαρε από τις αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς και η απόφαση εξαίρεσης από την αναδάσωση 62,59 στρεμμάτων δάσους στην περιοχή της Πάρνηθας,τα οποία έχουν δοθεί στην ιδιοκτησία του Καζίνο για την επέκταση των εγκαταστάσεών του, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Απέναντι στην ανάπτυξη που παζαρεύουν για το νομό μας, προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων τουριστικών ομίλων, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura, οφείλουμε να αναδείξουμε την ανάπτυξη που θέλουμε και ονειρευόμαστε εμείς.

Είναι αναγκαίο οι ίδιοι οι πολίτες, με συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, να διεκδικήσουμε:

* Το κράτος να αναλάβει άμεσα όλο το κόστος όχι μόνο της αποζημίωσης των ζημιών, αλλά και της στήριξης των πληγέντων σε βάθος χρόνου.
* Άμεση καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων που να αντιστοιχούν στο πλήρες ύψος των ζημιών για όλους όσοι επλήγησαν με την απώλεια καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, επιχειρήσεων, κατοικιών κ.λπ., και όχι στροφή στη δανειοδότηση.
* Να χαριστούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών από την Αγροτική Τράπεζα, όπως και τα δάνεια Α΄κατοικίας, καθώς και να απαλλαγούν από φόρους για κάποια χρόνια.
* Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με άμεσες προτεραιότητες (αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.), μέτρα πρόληψης,τα οποία όλοι φαίνεται να ξεχνούν, και μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις, καθώς και μέτρα εξάλειψης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και ανάπτυξης της περιοχής.
* Ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγήςκαιαποτροπήτης ανθρώπινης ερημοποίησηςτης επαρχίας.
* Καμιά οικοδόμηση δασικών εκτάσεων, καμιά εκποίηση δημόσιαςγης, εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων και αποκατάστασηςτουπεριβάλλοντος.
* Κατάργηση των αντιδασικών νόμων, άμεση σύνταξη ΕθνικούΚτηματολογίου και Δασολογίου, όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
* Να σταματήσει το κυνήγι προσωρινά στην Πελοπόννησο και οικυνηγετικοί σύλλογοι να συμμετέχουν στηναποκατάσταση τωνζημιών στα δάση και στην άγρια πανίδα.

Αγωνιζόμαστε:

* Να δημιουργηθούν επιτροπές κατοίκων, οι οποίες αυτοοργανωμένα και δημοκρατικά να ελέγχουν όλες τις αποφάσεις και ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση και διαχείριση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος.
* Να κινητοποιηθούν άμεσα περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, επιστημονικές ομάδες κ.λπ. και σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές να συμβάλουν στην ουσιαστικότερη αποκατάσταση των ζημιών.

Ένα μεγάλο μέρος του δάσους και αρκετές κατοικημένες περιοχές σώθηκαν από την κοινή δράση και την αυτοοργάνωση των πολιτών. Στην ενεργοποίησή τους (με λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων κ.λπ.) βρίσκεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στις πυρόπληκτες περιοχές. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους…


Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα για τις Πυρόπληκτες Περιοχές


Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: