5/9/07

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες τις τροπολογίες που κατέθεσε η ομάδα των Πράσινων σχετικά με τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και τις φετινές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Μία εξ αυτών, που ήταν πρόταση των Οικολόγων Πράσινων καλεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος, που θα επέτρεπε τον αποχαρακτηρισμό δασικής γης και την οικοπεδοποίηση της.


The Greens/European Free Alliance in the European Parliament

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στρασβούργο, 04.09.2007

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η επιβλαβής σχέση μεταξύ δασικών πυρκαγιών και οικοπεδοποίησης πρέπει να σταματήσει

Στον απόηχο της υιοθέτησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα της απόφασης για τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και τις δασικές πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού στην Ελλάδα, ο Σουηδός Πράσινος ευρωβουλευτής Carl Schlyter, είπε:

"Η τραγωδία των πυρκαγιών αυτού του καλοκαιριού στην Ελλάδα έφερε με οξύτητα στο προσκήνιο την επιβλαβή σχέση μεταξύ αυτών των "φυσικών καταστροφών" και της οικιστικής ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Σε μιά περίοδο μεγάλης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ντροπή αυτοί που ασχολούνται με την οικιστική ανάπτυξη να τους επιτραπεί να επωφεληθούν από την καταστροφή κτίζωντας σε πρώην δασικές εκτάσεις


"Είναι σημαντικό η ΕΕ να βοηθήσει τα κράτη μέλη που υπέστησαν αυτές τις καταστροφές, ταυτόχρονα όμως είναι εξίσου σημαντικό αυτά τα κράτη μέλη που θα λάβουν την ευρωπαϊκή βοήθεια να διασφαλίσουν ότι τα κονδύλια θα διατεθούν για το σκοπό που προορίζονται. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλες οι καμμένες δασικές εκτάσεις θα παραμείνουν δασικές (δηλαδή θα αναδασωθούν) και δε θα πέσουν θύματα οικοπεδοποίησης. Χαιρετίζουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευροβουλευτών στις τροπολογίες που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι με τις οποίες ζητείται η θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για τη χορήγηση βοήθειας και η επιστροφή της σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

"Οι ευρωβουλευτές επίσης υπερψήφισαν μία τροπολογία των Πρασίνων που ζητάει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος, που θα επέτρεπε τον αποχαρακτηρισμό δασικής γης και την οικοπεδοποίηση της. Η τροπολογία αυτή ήταν πρόταση των Ελλήνων Πρασίνων (Οικολόγοι Πράσινοι), που πέτυχαν να επηρεάσουν της ευρωπαϊκή πολιτική μέσω της συνεργασίας τους με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, παρόλο που ακόμα δεν έχουν εκλέξει ευρωβουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: