10/6/07

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ G8

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην Τσεχία και την Πολωνία αντιβαλιστικούς πυραύλους προβάλλοντας το γελοίο επιχείρημα της αντιμετώπισης επίθεσης από το Ιράν(!) και η άμεση απάντηση της Ρωσίας με τη δοκιμή νέου πυραύλου με 10 πυρηνικές κεφαλές που δεν εντοπίζεται από τον αντίπαλο, δημιουργούν μία νέα, εντελώς διαφορετική κατάσταση. Το βασικό χαρακτηριστικό, που καθιστά το νέο σκηνικό πιό επικίνδυνο σε σχέση με το παρελθόν αφορά στην «εκλογίκευση» και στην «αποδοχή» του πυρηνικού πολέμου με την παραγωγή και χρήση πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος και υψηλής ακρίβειας. Είναι φανερό οτι τελειώνει το «διάλειμμα» της μεταψυχροπολεμικής ηρεμίας και οδηγούμαστε σε μιά νέα περίοδο έντασης και μιά νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Η διαστροφή της ανθρώπινης σκέψης στην πιό ακραία μορφή της. Πολιτικοί αναλυτές και ειδικευμένοι επιστήμονες σε γεωπολιτικά θέματα βλέπουν πλέον πολύ πιθανή την έκρηξη ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου.

Αλλά και η Σύνοδος των ηγετών του G8 που συνήλθε το προηγούμενο διήμερο στη Γερμανία επιφύλασσε άλλη μιά απογοήτευση: Για το μέγιστο των προβλημάτων που αφορά στην αλλαγή του κλίματος δεν έγινε δυνατή η κατάληξη σε κοινά αποδεκτά επείγοντα μέτρα που είναι απαραίτητα, αφού οι όποιες προτάσεις τορπιλίστηκαν και πάλι από τις ΗΠΑ στο όνομα της Ανάπτυξης(!) και παραπέμφθηκαν στο μέλλον. Τα χαμόγελα που απλόχερα μοίρασαν στους φωτογραφικούς φακούς, δείχνουν οτι οι κυρίαρχοι του Πλανήτη ούτε συναίσθηση των μεγάλων τους ευθυνών έχουν, ούτε πολύ περισσότερο διάθεση να αναλάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα προς όφελος του Περιβάλλοντος και της ίδιας της Ζωής.


Απέναντι σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η μόνη ελπιδοφόρα δύναμη που μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση είναι το μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο που διαμορφώνεται και κινητοποιείται, που πιέζει και απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες, που διεκδικεί ένα Κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς πυρηνικά, ένα Κόσμο διαφορετικό, που είναι εφικτός.




--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: