27/6/07

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΗΣ

Η Greenpeace τεκμηρίωσε την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου καταφύγιου στον Κορινθιακό κόλπο, με νέα έκθεση που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου πάνω στο πλοίο-σύμβολο της οργάνωσης "Rainbow Warrior" στο λιμάνι της Κορίνθου.


Η έκθεση της Greenpeace "Κορινθιακός κόλπος, ένα μικρό καταφύγιο ζωής" βασίστηκε στα δεδομένα σχετικής μελέτης επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει χάρτη με τις προτεινόμενες θαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού που πρέπει να προστατευθούν.

Ο καθορισμός του Κορινθιακού ως θαλάσσιο καταφύγιο θα προστατεύσει τα αποθέματα των ψαριών από την υπεραλίευση, θα αποκαταστήσει τις περιοχές από τη ρύπανση και θα δημιουργήσει ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή του Κορινθιακού.

Η έκθεση της Greenpeace έρχεται να τεκμηριώσει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου, εξαιτίας της ρύπανσης και της υπεραλίευσης και να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για την σωτηρία του.

Παράλληλα, παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κόλπου που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του και ενισχύουν τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι ο Κορινθιακός κόλπος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Πρότυπο Θαλάσσιο Καταφύγιο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Προκειμένου να προστατευτεί ολόκληρη η θαλάσσια βιοποικιλότητα στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο θαλάσσιων καταφύγιων. Σε αυτό θα αντιπροσωπεύονται όλοι οι σημαντικοί οικότοποι.

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης ενός νέου νόμου, της Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που έχει στόχο να επιτύχει μία καλή περιβαλλοντική κατάσταση σε όλες τις Ευρωπαϊκές θάλασσες μέχρι το 2021. Η Greenpeace ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναγνωρίσει ότι η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για υγιείς θάλασσες και θα πρέπει επομένως να περιληφθεί στη Ευρωπαϊκή Οδηγία. δείτε την έκθεση
www.greenpeace.org/greece/press/118523/korinthiakos

Δεν υπάρχουν σχόλια: