19/6/07

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στις βουλευτικές εκλογές
Η ομόφωνη εισήγηση του Π.Σ. για αυτόνομη κάθοδο

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Πανελλήνιο Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και στοχεύσεις που είχε υιοθετήσει τον περασμένο Μάρτιο το συνέδριο του κόμματος, για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, με στόχο να εκπροσωπηθούν στη Βουλή ως άλλος πολιτικός πόλος, διακριτός από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, για να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα.

Οι λόγοι που υπαγορεύουν την επιλογή αυτή είναι:

-Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης και χρεοκοπία του κυρίαρχου αναπτυξιακού, πολιτικού και οικονομικού μοντέλου αλλά και σε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, απέναντι στ ην ύπαρξη ελλείμματος εναλλακτικής πολιτικής και στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και στα θέματα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Αυτό εισπράττεται από τα κόμματα ως πίεση για επίδειξη φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ.

-Το κλίμα αυτό κατέγραψαν και οι τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με την ενίσχυση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων αλλά και τη χαλάρωση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που διεκδικούν την εξουσία για λογαριασμό τους ενώ η αριστερά επιμένει κυρίως σε ένα γενικό πολιτικό λόγο, χωρίς κατάθεση άμεσων και ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων στα σημαντικά προβλήματα, θεωρώντας την οικολογία ως επί μέρους αίτημα.

-Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών με τα κόμματα που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τις Προγραμματικές θέσεις των ΟΠ για το 2007 και να καταθέσουν προτάσεις συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ως πρώτη εκτίμηση, θεωρούμε θετικό το γεγονός της προώθησης ενός άλλου μοντέλου πολιτικού πολιτισμού, που συζητά και συνδιαλέγεται χωρίς προκαταλήψεις αλλά και χωρίς να παραβλέπει τις διαφορές θέσεων, προγραμμάτων, μεγεθών, αξιοπιστίας, ρόλου, δεσμεύσεων και πολιτικών επιλογών.

-Οι συζητήσεις αυτές, αν και δεν κατέληξαν σε συνεργασία, επιβεβαίωσαν την ανάγκη για ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

-Ειδικά με τον Συνασπισμό, διαπιστώνουμε ότι η τελική του πρόταση οδηγεί μάλλον σε ενσωμάτωσή μας στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ παρά σε διακριτή εκλογική συνεργασία, συμβατή με το στόχο του συνεδρίου μας για νέο οικολογικό πολιτικό πόλο. Βολιδοσκοπήσεις από άλλες πλευρές δεν πήραν τελικά τη μορφή επίσημης πρότασης, ώστε να εξεταστούν επί της ουσίας.

Με το σκεπτικό αυτό το Π.Σ. αποφασίζει την προκήρυξη έκτακτου εκλογικού συνεδρίου στις 30.6.07, με εισήγηση για αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και καλεί σε μια ευρύτερη συσπείρωση και κοινή πορεία όλους τους οικολογικά και κοινωνικά ενεργούς πολίτες και κινήσεις πολιτών, στη βάση των προγραμματικών θέσεων, που υιοθέτησε ομόφωνα το συνέδριό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: