9/5/07

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Τα μηνύματα έρχονται καθημερινά και είναι σαφή και επείγοντα. Το καμπανάκι βέβαια είχε χτυπήσει προ πολλού. Οι επιστήμονες και οι οικολόγοι το φώναζαν εδώ και χρόνια. Τώρα το συνειδητοποιούν και οι πολιτικοί και εξαγγέλλουν μέτρα. Όλοι πια ανησυχούν και συμφωνούν: Το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει δραματικά και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο πλανήτης μας έχει φθάσει στα όριά του.
Δεν είναι καιρός να καταλογίσουμε ευθύνες, όλοι γνωρίζουμε ποιοι έφταιξαν και γιατί. Τώρα είναι καιρός να αντιδράσουμε, άμεσα, καίρια, αποφασιστικά. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και έργων.
Είναι γνωστό το σύνθημα του οικολογικού κινήματος: «Σκέψου γενικά, δράσε τοπικά». Τι μπορούμε να κάνουμε ,λοιπόν, στην περιοχή μας, στον τόπο μας; Ιδού μερικά απ΄αυτά:
1/ Να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως την ηλιακή και την αιολική. Απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το ορυκτά καύσιμα ,τώρα.!
2/ Ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως του σιδηρόδρομου, που θα έπρεπε να είναι το πρώτο φιλοπεριβαλλοντικό αναπτυξιακό έργο στην Ηλεία.
3/Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Μείωση του όγκου τους, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, νέο καταναλωτικό μοντέλο. Όχι στο εργοστάσιο καύσης,που ετοιμάζουν άκριτα τοπικοί και άλλοι παράγοντες.
4/Προστασία των κάθε είδους οικοσυστημάτων (δασών, ποταμών, λιμνών, υγροβιότοπων, αμμοθινών κλπ) και της τοπικής βιοποικιλότητας από τα σχέδια των κερδοσκόπων αναπτυξιομανών.
5/ Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερού και προστασία των εδαφών και των πηγών από τη νιτρορύπανση.
6/Ενθάρρυνση του ήπιου εναλλακτικού τουρισμού και εγκατάλειψη των φαραωνικών έργων και των γηπέδων γκολφ. Να ακυρωθεί η ιδέα δημιουργίας γηπέδων γκολφ στην ξηροθερμική Ηλεία.
(Στη φωτογραφία δύο βαρβάρες στο Δέλτα του Εβρου. Φωτογραφία του Σάκη Τεμπέλη).