17/10/15

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΗΣ

Τα "πάθη" της πλατείας Αγίου Δημητρίου, της κεντρικής πλατείας των Λεχαινών είναι γνωστά. Στο επίκεντρο της κυκλοφοριακής κίνησης (εκεί ο Ναός, το Ηρώον, η προτομή του Καρκαβίτσα, δύο περίπτερα, τραπεζοκαθίσματα τριών καφετεριών, εκεί το ΚΤΕΛ, εκεί τα ταξί και  τριγύρω οι περισσότερες υπηρεσίες, τράπεζες και καταστήματα) είναι επόμενο να ασφυκτιά.
 Να ήταν όμως μόνον αυτά; Οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές επιχειρούν με αυτοσχέδιους τρόπους να την αναβαθμίσουν. Ενας από τους τρόπους αυτούς είναι τα δέντρα της πλατείας. Παραδοσιακά το κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας ήταν τα κωνοφόρα δέντρα (κουκουναριές και πεύκα). Κάποιοι τα τελευταία χρόνια έβαλαν και μερικά ...πλατάνια.
 Σήμερα κάποιοι άλλοι ανησυχούν για μερικά δέντρα που έχουν γεράσει και θέλουν να τα κόψουν ή να τα κλαδέψουν..Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί οι αυτοσχέδιοι και αυτόκλητοι αναμορφωτές της πλατείας ρωτούν δεξιά και αριστερά δήθεν για να εκμαιεύσουν τη συγκατάθεση των δημοτών  και των ...οικολόγων που προφανώς   θα αντιδράσουν στις αυθαίρετες και απερίσκεπτες  ενέργειές τους.

Επειδή όμως πρόκειται για έναν δημόσιο και συγκεκριμένα δημοτικό  χώρο που είναι υποχρεωμένοι και υπεύθυνοι  να διαχειρίζονται αυτοί ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοτών   και όχι  για  προσωπική τους περιουσία, γιατί δεν κάνουν επιτέλους  αυτό που επιτάσσει ο νόμος, η επιστήμη  και η απλή λογική; Να αναθέσει η δημοτική αρχή  σε ειδικούς (δασολόγους, αρχιτέκτονες τοπίου κλπ) τη σύνταξη μιας μελέτης που θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα δηλ. ποιά δέντρα πρέπει να αντικατασταθούν και με ποιά άλλα κλπ ώστε να πάψει ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του , όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που έχουμε οδηγηθεί σε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως προσφάτως με το βάψιμο της πλατείας στην είσοδο του ναού.

Και τέλος να απαντηθεί το ερώτημα: Σε ποιόν ανήκει η πλατεία του Αγίου Δημητρίου; Στην Εκκλησία ή στον Δήμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: