15/9/15

Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΙΑΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΛΕΩΝ


Διαρκείς είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων του Ηλειακού κάμπου από την ηχορύπανση που προκαλείται από τις χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας πάνω από οικισμούς. Πολλές φορές η ενόχληση  είναι αφόρητη και οι εκκλήσεις προς την ΕΠΟΠ  για παρέμβσση συνεχεις.
Ερωτάται ο κ.Διοικητής της 117ΠΜ: Οι χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών πάνω από οικισμούς (στα Λεχαινά είναι σχεδόν καθημερινές) προβλέπονται από τον κανονισμό πτήσεων και ασκήσεων;
Επίσης έντονες είναι οι διαρτυρίες κατοίκων οικισμών του κάμπου για προκλητική ηχορύπανση που προκαλείται από οδηγούς μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων που εκμεταλλεύονται την παντελή απουσία της αστυνομίας από τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
Αραγε οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τις επιπτωσεις που έχει για την υγεία των ανθρώπων η ηχορύπανση; Τους θυμίζουμε μερικές από αυτές αναδημοσιεύοντας αποσπάσματα από σχετικό άρθρο γνωστού περιοδικού.


Ηχορύπανση: Πώς μας εκδικείται ο θόρυβος

της Φωτεινής Βασιλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 152

Ζούμε σε ένα θορυβώδη κόσμο. Λατρεύουμε τις μεγάλες πόλεις, τις μοντέρνες υποδομές, τις ζωντανές συνοικίες. Κυκλοφορούμε σε πολυσύχναστους δρόμους, παρακολουθούμε συναυλίες, συμμετέχουμε σε πάρτι, τα «δίνουμε όλα» στο γήπεδο, πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις με τόσο δυνατή μουσική, που δύσκολα ακούμε το διπλανό μας. Στο σπίτι συχνά η ένταση της τηλεόρασης, των CD players και των παιχνιδιών του Η/Υ δεν μας επιτρέπει να ακούσουμε το κουδούνι της πόρτας ή το τηλέφωνο. Όμως, ο θόρυβος μας εκδικείται αργά και σταθερά. Τα πολλά ντεσιμπέλ (db) που «βομβαρδίζουν» καθημερινά τα αυτιά μας κλονίζουν τα νεύρα μας και ανεβάζουν την πίεση και τη χοληστερίνη μας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
Σύμφωνα με μετρήσεις, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία είναι από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται όσοι ζουν κοντά σε λεωφόρους με πυκνή κυκλοφορία. Η ένταση του θορύβου ξεπερνά τα 75 db, ενώ υπάρχουν περιοχές του κέντρου στις οποίες η ένταση μπορεί να φτάσει και τα 100 db τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας. Οι κύριες πηγές 

Πως τα ντεσιμπέλ κλονίζουν την υγεία μας
Η ηχορύπανση σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε πρόκειται για το θόρυβο από τα μέσα μεταφοράς είτε για τους ενοχλητικούς θορύβους των γειτόνων είτε για θόρυβο στην εργασία, αποτελεί ένα από τα δεινά της σύγχρονης εποχής και δεν «τεντώνει» μόνο τα νεύρα μας, αλλά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να βλάψει σοβαρά και την υγεία μας.

Ανεβάζει την πίεσή μας Τα υψηλά επίπεδα θορύβου αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο να εμφανιστεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με έρευνα σουηδών επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λουντ, που έγινε σε δείγμα 28.000 ανθρώπων, η έκθεση σε θορύβους που υπερέβαιναν τα 64 db αύξησε κατά 90% τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και κατά 25% όταν κυμαινόταν στα 60-63 db. Ο θόρυβος των αυτοκινήτων είναι η κυριότερη πηγή ηχορύπανσης στις πόλεις. Όσοι κατοικούν κοντά σε κεντρικούς πολύβοους δρόμους απειλούνται περισσότερο και, όπως φάνηκε στην έρευνα, από τις συγκεκριμένες παρενέργειες του θορύβου επηρεάζονται περισσότερο οι νέοι και οι μεσήλικοι. Σε ανθρώπους, επίσης, που ζουν κοντά σε αεροδρόμια με έκθεση άνω των 70 db, η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του «Imperial College» του Λονδίνου, η πίεση των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια αυξάνεται ακόμα και στον ύπνο τους όταν περνάει αεροπλάνο. Στην ουσία, η ηχορύπανση προκαλεί ένα φαύλο κύκλο στον οργανισμό μας. Διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει το σάκχαρο, τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε στρες. Αλλά και αντίστροφα, το στρες που προκαλεί αυξάνει την πίεση και αυτή με τη σειρά της τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: