12/11/14

Μια διαφορετική προσέγγιση για τον Κυπαρισσιακό κόλπο



ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ 
Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου στον Πύργο από την Κίνηση Πολιτών Ηλείας, με θέμα το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στόχος ήταν να προσεγγίσουν οι ομιλητές το μεγάλο αυτό ζήτημα από μια εναλλακτική πλευρά και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.


  Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Σκάβδη, που συντόνισε τις ομιλίες. Παράλληλα όμως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στο  Υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίζοντας το  «μηχανισμό fast track τουριστικής ανάπτυξης», με κύριο συνεργό το ΤΑΙΠΕΔ.
  Βασική εισηγήτρια της ημερίδας ήταν η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Πορτάλιου.  Η κυρία Πορτάλιου έκανε αναλυτική παρουσίαση της περιοχής από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία με γραφήματα και χάρτες, υποστηρίζοντας περιβαλλοντική μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2011.
  «Το ΠΔ αφορά στην κατ’ ευφημισμόν, όπως συνηθίζω να λέω, προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου. Είναι μια περιοχή που έχει κηρυχτεί Natura και προστατεύεται από την ΕΕ. Υπάρχουν δύο ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες τις οποίες αξιοποιήσαμε. Τον πλούτο της περιοχής τον έχουν καταγράψει οι μελετητές, όμως οι προτάσεις που κάνουν δεν συμβάλουν στην ανασύσταση των κατεστραμμένων περιοχών» αναφέρει η κ.Πορτάλιου.
Να ζωντανέψουν τα ορεινά
  Στη συνέχεια έκανε μια διαφορετική πρόταση προτρέποντας τους κατοίκους να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους αλλά τις παραγωγικές δυνατότητες των ορεινών περιοχών. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή προστασία και αυτό που προτείνω και θεωρώ εφικτό και σημαντικό είναι η συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηλείας, υπό τον όρο ότι οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές που είναι πολύ εύφορες, μπορούν να δημιουργήσουν μια βάση επανόδου των κατοίκων . Η παράκτια ζώνη πρέπει να μείνει ελεύθερη  να μην καταστραφεί, άλλωστε η φύση έχει τους μηχανισμούς της να ανασυγκροτείται από μόνη της σε βάθος χρόνου. Αν συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ντουβάρια καταστρέφοντας το περιβάλλον δεν έχουμε προοπτική» κατέληξε.
  Ακόμη κατήγγειλε ότι το ΠΔ δεν βγήκε ποτέ ουσιαστικά σε διαβούλευση  αλλά διαμορφώθηκε με κλειστές διαδικασίες.
  Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο αρχιτέκτων μηχανικός και μέλος της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας, Άγγελος Πετρακόπουλος  λέγοντας «Θεωρούμε το ΠΔ αντισυνταγματικό. Δυστυχώς επιτρέπει παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ δε θα ‘πρεπε. Η περιοχή θα ξεπουληθεί σε μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια και δε θα είναι πια προσβάσιμη στον κόσμο, αλλά σε μια ελιτ. Παλιότερα, αυτού του είδους οι επενδύσεις είχαν καταδικαστεί από το δήμο μας, αλλά τώρα η νέα δημοτική αρχή έχει αρχίσει να καλοβλέπει τους επενδυτές. Πρέπει να συμβαδίζει η ανθρώπινη δραστηριότητα με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.
  Τοποθέτηση μέσω skype, έκανε η Συντονίστρια προγράμματος Πελοποννήσου για λογαριασμό του συλλόγου «Αρχέλων», αλλά και η Νικολία Αστέρη από την Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας.
  Παρούσα ήταν και η Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Βασίλης Σφήνας (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: