22/12/13

Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΧΛΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ


στην ισόγεια  και ερμητικά κλειστή αυτή αίθουσα του Αρχοντικού Μαστροβασίλη μουχλιάζουν βιβλία και πίνακες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ΛεχαινωνΠροσθήκη λεζάντας
Με καταστροφή απειλούνται χιλιάδες βιβλία και πίνακες ζωγραφικής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που παραμένει θεόκλειστη επί μήνες.
Οπως είναι γνωστό η Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε πριν από πολύ καιρό από το Δημαρχείο σε  ισόγεια αίθουσα του αρχοντικού Μστροβασίλη στην παλιά αγορά, ιδιοκτησίας του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου. Τότε είχε ξεκινήσει η τοποθέτηση των βιβλίων σε ράφια από προσωπικό πενταμηνιτών, αλλά μόλις έληξε η σύμβασή τους, η βιβλιοθήκη εγκαταλείφθηκε και έκτοτε παραμένει κλειστή, χωρίς να αερίζεται, με αποτέλεσμα τα βιβλία και οι μεγάλης αξίας ζωγραφικοί πίνακες να απειλούνται με καταστροφή λόγω της υγρασίας και της μούχλας.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το πρόβλημα και είχαμε ζητήσει να υπάρξει προσωπικό που θα φροντίσει για την τοποθέτηση των βιβλίων σε ράφια και τη λειτουργία της. Ο κ.δήμαρχος είχε απαντήσει ότι όσο λειτουργούσε η βιβλιοθήκη στο δημαρχείο δεν υπήρχε αναγνωστικό κοινό και ότι όταν ετοιμασθεί το κτίριο του ΑΣΟ , θα μεταφερθεί εκεί και θα ψηφιοποιηθεί. (Οι εργασίες στον ΑΣΟ μόλις άρχισαν...).
Είναι προφανές ότι με τους ισχυρισμούς του αυτούς ο κ. δήμαρχος θα νομίζει ότι απευθύνεται σε αφελείς, τη στιγμή μάλιστα που  ο Δήμος διαθέτει Πνευματικό Κέντρο με προσωπικό και Φεστιβάλ για το οποίο επαίρεται. Αραγε δεν περισσεύει τίποτα από αυτά τα μεγαλειώδη  για τη ΔΒ; 
Μετά απ΄αυτές τις εξελίξεις είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρούμε υπεύθυνους και υπόλογους τον κ.δήμαρχο και τους αρμόδιους για τον πολιτισμό του Δήμους δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών, αρκετές περιπέτειες έχει περάσει. Φθάνει πια! Στοιχειώδης σεβασμός στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου επιβάλλει τουλάχιστον να διασωθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: