11/10/13

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ " ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ"

Ποιά είναι η Σωτηρούλα άραγε; Εύλογο το ερώτημα πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση.Η πρώτη φωτογραφία μας προϊδεάζει για την περιοχή. Κάπου γύρω από το φράγμα του Πηνειού. Η Δώρα έχει διαβάσει σε ένα βιβλιαράκι για ένα εκκλησάκι που λέγεται κάπως έτσι, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Σωτηρούλα κατά τους ντόπιους.  Η παρέα ξεκινάει μεσημέρι, ως συνήθως, και ο Χρήστος λάτρης των οδοιπορικών και των εξερευνήσων αναλαμβάνει να μας οδηγήσει. Αγιοι Θεόδωροι, Μέλισσα, Μπόρσι, Βελιτσές, στάση κάπου εκεί να δούμε το φράγμα από ψηλά και το Σανταμέρι πάντα να το κλείνει από βορειοανατολικά.

Στη στάση αυτή κόψαμε το καρπούζι που είχε εντοπίσει ο Ντίνος σε ένα τρυγημένο μποστάνι, για να ξεδιψάσουμε, αλλά ήταν σκέτη απογοήτευση. Αντίθετα με το θέαμα που αντικρύζαμε, του Φράγματος από την πίσω πλευρά με τον Πηνειό να  ανανεώνει  τα νερά του αενάως


Στο χωριό Καλαθάς σταματήσαμε να ρωτήσουμε  πώς θα πάμε στη Σωτηρούλα, αλλά ερμηνευσαμε λάθος τις πληροφορίες και οδηγηθήκαμε πιό πάνω. Σε ένα αναπαλαιωμένο όμορφα εκκλησάκι, τον Αγιο Φωκά!
Ιδού η εντοιχισμένη πλάκα της ανακαίνισης.2008 γράφει.
και ιδού το εκκλησάκι με το κοιμητήριο τριγύρω.
ομορφο τοπίο σε ένα παλιό χωριό που εγκαταλείφθηκε για να κατηφορήσει παρακάτω
Κατηφορίσαμε κι εμείς και ευτυχώς συναντήσαμε στο δρόμο μας  να ανεβαίνει ένα τζιπάκι. Ηταν μάλλον κυνηγός και μας  εξήγησε πως είχαμε πάρει λάθος δρόμο, έπρεπε να στρίψουμε εκεί που ήταν σταματημένο ένα γκρέιντερ! Το γνωστό  μηχάνημα που ανοίγει τους κακοτράχαλους δρόμους της χωμάτινης Ηλείας, σωστά το είπες Χρήστο. Επιστρέψαμε κι εμείς λοιπόν στο σωστό δρόμο και μετ' ου πολύ αντικρύσαμε τη "Σωτηρούλα". Ιδού και οι μαρμάρινες κολώνες που γράφει το βιβλιαράκι, είπε η Δώρα."Αυτές είναι;"
Αντίκρυ στο εκκλησάκι, θα το δείτε παρακάτω, υψώνεται πετρόκτιστο νεόδμητο  κτίριο, κλέιστό και έρημο αυτήν την εποχή, που μάλλον θα φιλοξενεί ιερείς και πιστούς  την περίοδο του καλοκαιριού
Ιδού και το εκκλησάκι, ανακαινισμένο προσφάτως κι αυτό με τις πελεκημένες πέτρες να εξορκίζουν τη χωμάγτινη Ηλεία


Σε λίγο θα νυχτωσει, πρέπει να γυρίσουμε, τωρα γυρίζουμε το βλέμμα μας πότε κατά τη δύση
πότε κατά το Φράγμα και τα χωριουδάκια του στις καταπράσινες πλαγιές, όσα δεν κατέκλυσαν τα νερά του Πηνειού
με το Σανταμέρι να σκιαγραφεί δαντελωτό το τοπίο μιας σύντομης εκδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: