8/10/12

Γιατί κουκί και ρεβίθι?
8 + 1 λόγοι

Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα. Μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας:

1. Δεν είναι μεταλλαγμένα. Οι σπόροι τους δεν ελέγχονται και δεν πατεντάρονται από τους πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας.
2. Μειώνουν σημαντικά την αντίστοιχη "αιμορραγία" συναλλάγματος.
3. Δεν χρειάζονται λιπάσματα. Λειτουργούν τα ίδια ως φυσικό λίπασμα και αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών.
4. Απαιτούν ελάχιστα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Αυτό δεν σημαίνει μόνο προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Σημαίνει και χαμηλότερα κόστη παραγωγής για τους αγρότες.
5. Δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού. Ευδοκιμούν σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.
6. Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων. Ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.
7. Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη μέσα από νέες καλλιέργειες και δημιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.
8. Μπορούν να αντικαταστήσουν μη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες, γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουράσουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών, σταροχώραφα.
9. Εμπλουτίζουν τα εδάφη της χώρας. Αρκετά από τα ελληνικά εδάφη είναι πολύ φτωχά και η καλλιέργεια ψυχανθών αποτελεί ένα φυσικό τρόπο εμπλουτισμού των χωραφιών


Η συλλογική μας δράση έφερε αποτελέσματα. Και έχουμε και συνέχεια. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου περισσότερο από ποτέ. Για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε άτομα όπως εσύ.

Για το λόγο αυτό, θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σου τηλεφωνικά, για να σε ενημερώσουμε πως μπορείς να βοηθήσεις την δράση μας επιπλέον.

Greenpeace Ελλάς
Κλεισόβης 9, τ.κ. 106 77 - Αθήνα
τηλ. 210 3840774 & 5
φαξ. 210 3804008

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: