26/9/12

Οικολόγοι - Πράσινοι: "Ηλεία - απορρίμματα: Από το αδιέξοδο στην παρανομία!"

  • 25/09/2012
oikologoi_ilia
Τα όσα τραγελαφικά  και εξόχως θλιβερά διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με συλλήψεις αντιδημάρχων για παράνομη απόθεση απορριμμάτων, κυνηγητό
αστυνομικών από παράνομους μεταφορείς απορριμμάτων άλλης περιοχής, μαχαίρια σε δίκυκλα δημοσιογράφων κλπ, φανερώνουν για  μια ακόμη φορά το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η Ηλεία, και ιδιαίτερα ο Πύργος, μετά από στρουθοκαμηλισμό ετών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εξαρχής είχαμε επισημάνει στη  Δημοτική Αρχή του Πύργου ότι η επί χρόνια δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων δεν λύνει αλλά αναβάλλει το πρόβλημα, κάνοντάς το οξύτερο και ζητήσαμε να αναζητηθούν άλλες ορθολογικές λύσεις που έχουν δοκιμασθεί και επιτύχει.

Γιατί η Δημοτική Αρχή του Πύργου, όπως και οι άλλοι Δήμοι της Ηλείας, δεν αναζήτησε έγκαιρα λύσεις για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από  την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την διαλογή του οργανικού μέρους στην πηγή, όπως επανηλλειμένα έχουμε προτείνει και τελευταία με φυλλάδιό μας που κυκλοφόρησε σε 5000 αντίτυπα σε όλο το Νομό;

Ως πότε θα μολύνουμε το τόπο  μας, τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος  και τα υπόγεια νερά μας;

Ως πότε θα εξακολουθούν να λειτουργούν οι δημοτικές χωματερές που δηλητηριάζουν τον τόπο;

Ως πότε θα χώνουμε το κεφάλι στην άμμο;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας καλούμε τις Δημοτικές αρχές του Πύργου και των άλλων Δήμων του νομού να πάψουν να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν, αξιοποιώντας και διαθέσιμα στην περιφέρεια κονδύλια από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις,  επείγοντα προγράμματα ενημέρωσης του κοινού για την μείωση των απορριμμάτων, την πλήρη ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την διαλογή στην πηγή.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Χωρίς την συμμετοχή του πολίτη, του κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης, χωρίς συντονισμό και έμπνευση εκ μέρους των δήμων όμως, θα συνεχίσουμε να βολοδέρνουμε από το αδιέξοδο στην παρανομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: