8/6/12


Εκδήλωση των Οικολόγων Πρασίνων της Ηλείας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Κατάκολο
«Οι πολίτες να ενημερωθούν νηφάλια για τα υπέρ και τα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο»

Με ομιλητή τον Γιάννη Τσιρώνη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Κατάκολο εκδήλωση-συζήτηση για τις πιθανές οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές επιπτώσεις, από την πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πολιτική Κίνηση Ηλείας των Οικολόγων Πράσινων και σ` αυτήν συμμετείχαν υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στο νομό, κάτοικοι του Κατακόλου καθώς κλαι εκπρόσωποι φορέων και άλλων κομμάτων.
Ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε συγκριτική μελέτη (με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πακτωλός ή αερολογία» που δημοσιεύεται στο yannistsironis.blogspot.com) για τις οικονομίες πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως το Κατάρ, η Νορβηγία, η Ρουμανία, ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα, όπως και χωρών με ελάχιστη παραγωγή πετρελαίου όπως η Σουηδία και η Αυστρία.
Η διαπίστωση από τα στοιχεία της μελέτης, είναι ότι μόνο χώρες με ισχυρό και υγιή δημόσιο τομέα, έχουν τελικά αποθετικά οφέλη από την εξόρυξη πετρελαίου. Αντίθετα σε χώρες χωρίς υγιή δημόσια διοίκηση, ελάχιστο πλούτο προσφέρουν οι εξορύξεις, με τις πολυεθνικές εταιρίες να διαφθείρουν κυβερνήσεις και να συντελούν στην ένταση της φτώχειας και των κοινωνικών αντιθέσεων.
Επιπλέον χώρες με ορυκτά καύσιμα, υφίστανται πολύ συχνότερα εξωτερικές γεωπολιτικές παρεμβάσεις, ακόμα και με πολέμους ή πραξικοπήματα. «Αυτή η παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα που ακόμα υφίσταται απειλές από την Τουρκία για το θέμα των χωρικών υδάτων και δεν έχει κατοχυρώσει την υφαλοκρηπίδα της»... τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα με εξαίρεση την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας θα είναι η μοναδική χώρα που θα πραγματοποιήσει εξορύξεις σε μία κλειστή θάλασσα, με τεράστια βιολογική και τουριστική σημασία. Και αυτό, όταν περιπτώσεις όπως η ρύπανση του Ασωπού έχουν δείξει ότι στην χώρα μας σπάνια τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ο κ. Τσιρώνης κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε εγρήγορση, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν νηφάλια για τα υπέρ και τα κατά μίας τόσο σοβαρής επιλογής.
«Κάποιοι φαντάζονται ότι με τις εξορύξεις, η Ελληνική κοινωνία θα πλουτίσει άμεσα, χωρίς να λύσει τις μακροχρόνιες παθογένειες. Θα συμβεί εντελώς το αντίθετο: Εάν δεν οχυρώσουμε την δημοκρατία μας, όπως η Νορβηγία οι πολυεθνικές θα αρπάξουν τον πλούτο αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια»... συμπλήρωσε το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων.
Τέλος ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι οι εξορύξεις δεν θα αποδώσουν οικονομικά πριν από μία 10ετία ή και 20ετία. «Μέχρι τότε ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε το χρυσάφι που ήδη έχουμε στα χέρια μας, όπως το ελαιόλαδο που στην Ηλεία παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τον ήλιο ή έναν βιώσιμο υψηλής ποιότητας τουρισμό»... κατέληξε για να ακολουθήσει ενδιαφέρον διάλογος με τους παρευρεθέντες.

ΛΕΖΑΝΤΑ

«Οι εξορύξεις δεν θα αποδώσουν οικονομικά πριν από μία 10ετία ή και 20ετία. Μέχρι τότε ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε το χρυσάφι που ήδη έχουμε στα χέρια μας, όπως το ελαιόλαδο που στην Ηλεία παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τον ήλιο ή έναν βιώσιμο υψηλής ποιότητας τουρισμό»... ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τσιρώνης το βράδυ της Πέμπτης στο Κατάκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: