6/6/12


μια ακόμη...

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΟΤΥΧΙΟΥ


Με σκοπό την προστασία της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υδροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς».
Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Νίκος Καραβάς και έχει τίτλο ««ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 9 του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» για την ανάθεση και σύνταξη της μελέτης «Μελέτη για την αποκατάσταση του τύπου οικοτόπου 2120 στο βόρειο τμήμα της Λ/Θ  Κοτυχίου» και έχει ύψος 35.000€.
Αναλυτικό αντικείμενο της μελέτης είναι, όπως αναφέρεται στην Προγραμματική Σύμβαση, «η διερεύνηση και καταγραφή του μεγέθους της διάβρωσης της λουρονησίδας του Κοτυχίου στο Βόρειο τμήμα του που καταστράφηκε από ισχυρούς ανέμους στις αρχές του 2010 με σκοπό την καταγραφή δυνατοτήτων αποκατάστασης της παράκτιας μεταφοράς ιζήματος και την επαναφορά της ισορροπίας της αμμολωρίδας. Παράλληλα θα δίνει προτάσεις για έργα αποκατάστασης ενός  ιδιαίτερα παραγωγικού υδάτινου οικοσυστήματος καθώς σχετίζεται με την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής, η οποία ασκείται με μόνιμες ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι το οικοσύστημα των θινών αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της λιμνοθάλασσας, καθώς λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο και φυσικό αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό» και θα παραδοθεί σε τέσσερις (4) μήνες.
Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη και του Προέδρου του Φορέα, παρόντες ήταν και η κα Καραμπέρου Γεωργία από τον Φορέα Διαχείρισης, καθώς και ο κ. Θεοφιλόπουλος Γιώργος, Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας. 
Μετά το τέλος της συνάντησης και της υπογραφής της Σύμβασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε τα εξής :
«Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του οικοσυστήματος υγροτόπου Κοτυχίου Στροφυλίας πρέπει να περιφρουρηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές πιο όμορφος και χωρίς αλλοιώσεις στη φυσιογνωμία του και στη δομή του, που είτε προέρχονται από φυσικές εξελίξεις, όπως αυτή της προστασίας της αμμολωρίδας, είτε από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να περιφρουρήσουμε αυτόν τον θησαυρό και προς αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί και υπογράφουμε αυτή την Προγραμματική Σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υδροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, ώστε η Λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, που είναι και στην Σύμβαση Ramsar, να διατηρηθεί στη ζωή αλλά και να έχει αειφορική ανάπτυξη».
(Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: