14/2/12

«Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες»

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΡΑΓΜΑ στα πλαίσια των μηνιάτικων εκδηλώσεών της παρουσιάζει στο ΣΙΝΕ-ΑΣΤΡΟΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, ώρα 8 μ.μ. το μυθιστόρημα του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ «Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες».


Η παρουσίαση θα γίνει από την κριτικό και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, ενώ θα παραστεί ο συγγραφέας και θα συνομιλήσει με το κοινό. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Ντίνος Ψυχογιός.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το Πήλιο είναι διπρόσωπο βουνό: από τη μεριά του Αιγαίου είναι δασωμένο,άγριο, αλίμενο ανοιχτό στους ανέμους. Από τη μεριά του Παγασητικού είναι ήμερο, γεμάτο οπωρώνες, καλλιεργημένο, με ασφαλή λιμάνια. Τα Χάνια, η Δράκεια, το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, ενώνουν τις δύο περιοχές. Και κατοικούν εκεί όντα δυφυή που μετέχουν σε κόσμους τόσο διαφορετικούς όσο οι δύο πλευρές του Πηλίου.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Δημήτρης Ψυχογιός γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Αντιθέσεις", "Αντί", "Δίφωνο"), για να καταλήξει το 1990 στο "Βήμα", στο οποίο συνεχίζει να γράφει κάθε Κυριακή με το ψευδώνυμο Διόδωρος Κυψελιώτης. Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών, γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας.Το μυθιστόρημα "Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες" είναι το πρώτο που εκδίδει.
Η Κατερίνα Σχινά (Αθήνα, 1956) είναι δημοσιογράφος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μουσική (πιάνο, ανώτερα θεωρητικά) στο Εθνικό Ωδείο και πλάι στον Αλέξανδρο Αινιάν. Εργάστηκε ως κριτικός κι επιφυλλιδογράφος στις εφημερίδες "Αυγή" (1983-1987), "Καθημερινή" (1987-1999 και από το 2009) και "Ελευθεροτυπία" (1999-2009, ως μέλος της συντακτικής ομάδας του ενθέτου "Βιβλιοθήκη"), διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Το Τέταρτο" (1985-1988), μουσικός παραγωγός στο Γ΄ και Β΄ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας (1983-1994), συνεργάτης των τηλεοπτικών εκπομπών "Βιβλιόραμα" (ΕΡΤ, 1987-1990) και "Βιβλία στο κουτί" (ΕΤ1 από το 2005 ως σήμερα). Δίδαξε πολιτιστικό ρεπορτάζ στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου (1994-2004), ενώ από το 2003 διδάσκει λογοτεχνική μετάφραση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: