27/11/11


ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΧΑΙΝΩΝ



ΟΙ περιπέτειες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Λεχαινών είναι γνωστές, δεν πρόκειται να αναφερθώ σε αυτές. Αυτό που με απασχολεί εμένα σήμερα είναι ότι η Βιβλιοθήκη εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί και αυτό το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο για έναν σύγχρονο Δήμο.
 Πριν λίγες εβδομάδες διάβασα στην εφημερίδα «Καθημερινή» (16/10) μια συνέντευξη της Αμερικανίδας βιβλιοθηκονόμου  Νταϊάν Κρες. Από τη συνέντευξη αυτή μεταφέρω ένα απόσπασμα που είναι εξόχως χαρακτηριστικό:
«Η έννοια της δημοτικής βιβλιοθήκης αποτελεί θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατία. Θεωρείται ως ένας από τους στυλοβάτες της δημοκρατίας, μαζί με τη δημόσια εκπαίδευση. Η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης σημαίνει ότι μπορεί καθένας να συμμετέχει ενεργά στη ζωή της κοινότητας. Ολοι έχουν φωνή και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν απ’ έξω. Αυτό κάνει μια δημοκρατία να λειτουργεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν περισσότερες από 122.000 δημοτικές βιβλιοθήκες. Η δική μας ιδρύθηκε από τους απλούς πολίτες-μέλη της κοινότητας. Τη δεκαετία του ’30 ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας της η τοπική διοικητική αρχή. Στην αρχή, οι βιβλιοθήκες στήνονταν πρόχειρα σε κάποιο σπίτι, σε πυροσβεστικό σταθμό, στο πίσω μέρος ενός καταστήματος και από εκεί εξελίχθηκαν εκεί που είναι σήμερα.

» Οταν αναγκάστηκα να κλείσω κάποια τμήματα της βιβλιοθήκης ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, αρκετά μέλη μας διαμαρτυρήθηκαν καθώς θεωρούν την ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης εξίσου σημαντική με την ύπαρξη της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της δημόσιας υγείας κι αυτό ισχύει και σε άλλες κοινότητες.

» Το ζητούμενο για μια επιτυχημένη βιβλιοθήκη είναι να μοιράζεται και να δείχνει ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν κάποια πράγματα. Με μικρά βήματα μπορείς να πετύχεις κάτι μεγάλο και όχι απαραίτητα με ένα τεράστιο άλμα. Υπόψη, και στις ΗΠΑ, οι βιβλιοθήκες έχουν αυτό τον συντηρητικό χαρακτήρα, οπότε πάντοτε χρειάζονται σταδιακές αλλαγές. Γι’ αυτό και όσοι λένε ότι σε μια διαδικτυακή εποχή δεν χρειάζεσαι βιβλιοθήκες έχουν λάθος, διότι ο ρόλος τους στην κοινωνική δικτύωση και σε μια κοινότητα είναι πολύπλευρος. Το 80% των Αμερικανών εφήβων έχουν κάρτα βιβλιοθήκης. Αν δεν τους παρέχουμε σύγχρονες υπηρεσίες, δεν θα τη χρησιμοποιήσουν. Σήμερα, οι έφηβοι χρησιμοποιούν μια βιβλιοθήκη για να συνδεθούν με συνομηλίκους τους από άλλη βιβλιοθήκη - είναι μια κοινωνική δικτύωση. Διοργανώνουμε παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και συζητήσεις, γίνονται συναυλίες, προσκαλούμε συγγραφείς, πραγματοποιούνται διαλέξεις και εργαστήρια διαφόρων ειδών. Τα ίδια τα κτίρια αλλάζουν: παλαιότερα δεν υπήρχαν καρέκλες με τραπέζια για συζήτηση, παλαιότερα απαγορευόταν να πάρεις τον καφέ σου, τώρα πια μια βιβλιοθήκη έχει δικά της καφέ. Πρέπει να είσαι ορατός σε μια κοινότητα, να κάνεις τη διαφορά και όχι να κινείσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν. Χρειαζόμαστε ακόμα τη σωματική επαφή, ο ηλεκτρονικός κόσμος είναι πολύ μοναχικός».

Αυτά είπε η Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμος και τα προσυπογράφω Τέλος θεωρώ ότι η δημοτική αρχή έχει καθήκον να βρει το ταχύτερο δυνατόν κατάλληλο χώρο για να φιλοξενήσει τη δημοτική βιβλιοθήκη, αλλά και βιβλιοθηκονόμο για να την οργανώσει. Αν αυτό θέλει πραγματικά ,μπορεί να απευθυνθεί στους τοπικούς  πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.


Διονύσης Κράγκαρης




(Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί τον περασμένο Μάιο. Η εικόνα της ΔΒ όμως παραμένει ίδια. Σε δημερινό δημοσίευμα ο κ.δήμαρχος
δήλωσε ότι αναζητείται κατάλληλος χώρος για τη μεταφορά της. Θα επανέλθουμε)
 
ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ίδρυση της Δ.Β. στηρίχτηκε στη δωρεά του Βασίλη Δημησιάνου (διαπρεπούς οφθαλμίατρου και πολιτικού  στελέχους της αριστεράς, καταγόμενου από τα Λεχαινά) που περιλάμβανε σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, έπιπλα  και πίνακες ζωγραφικής διάσημων καλλιτεχνών (Γουναρόπουλος, Κανέλλης, κ.ά).
 Στην αρχή η Δ.Β.  στεγάστηκε στο ισόγειο της οικίας Θ.Μπρέζα επί της πλατείας Χατζηγιάννη και μετά την κατασκευή του δημαρχείου σε ισόγεια αίθουσά του. Τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αρκετά βιβλία αριστερού περιεχομένου καταστράφηκαν από το καθεστώς.
Έγιναν κατά καιρούς αρκετές προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωσή της με πρόσκαιρες προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων, σύνταξη καταλόγου, μηχανοργάνωση κλπ.
Η Δ.Β. εκτός από το αναγνωστήριο που διέθετε και τον δανεισμό βιβλίων, αποτελούσε ανέκαθεν και χώρο εκδηλώσεων, αφού έως πρόσφατα ήταν ο μοναδικός κατάλληλος χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις
Τα τελευταία χρόνια η Δ.Β. οδηγήθηκε σε μαρασμό και η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να την μεταφέρει αλλού, αρχικά σε αίθουσα του Σινέ-Αστρον., ιδέα που συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: