10/11/11

Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι στο Κοτύχι και τη Στροφυλιά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες


Κρούσματα λαθροθηρίας αλλά και λαθροϋλοτομίας παρατηρούνται στη Στροφυλιά παρά τα αυξημένα μέτρα  επιτήρησης του δάσους, τόσο απ’ τους 5 επόπτες του Φορέα Διαχείρισης, όσο και απ’ τους 3 νέους δασοφύλακες που πρόσφατα διέθεσε το Δασαρχείο Πατρών, το οποίο όμως αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λόγω έλλειψης πιστώσεων αλλά και προσωπικού.
Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν εργάζονται οι δασοφύλακες του Δασαρχείου. Οι πέντε επόπτες του Φορέα περιπολούν στην περιοχή όλες τις ημέρες (και τις αργίες) όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις ή να ελέγξουν τα στοιχεία των παρανομούντων.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώνουν τους δασοφύλακες ή τις αστυνομικές αρχές οι οποίες είτε δεν εργάζονται, είτε δεν έχουν καύσιμα να κινηθούν,  είτε έρχονται με καθυστέρηση. Το πρόβλημα με την παράνομη υλοτομία εντοπίζεται στο κομμάτι της Αχαΐας, όπου το Δασαρχείο Πατρών κάθε χρόνο δίνει άδειες υλοτομίας στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη προσωπικών αναγκών, σε αντίθεση με το Δασαρχείο Αμαλιάδας, το οποίο έχει απαγορεύσει την ξύλευση του δάσους.
Η περίοδος ξύλευσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη (Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος ούτε στο ποιος μπαίνει και κόβει, ούτε στις ποσότητες οι οποίες κάθε άλλο παρά για ατομική χρήση προορίζονται.
Οι επόπτες του Φορέα έχουν δει να φεύγουν απ’ το δάσος  φορτηγά 15 τόνων, ενώ τα περισσότερα τρακτέρ που μπαίνουν δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Δ.Σ του Φορέα στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να ζητήσει από το Δασαρχείο τη λήψη μέτρων προστασίας.
Εν τω μεταξύ οι λαθροθήρες, σχεδόν ανενόχλητοι, επιδίδονται στο κυνήγι υδρόβιων πουλιών στις δύο (προστατευόμενες!!!) λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου αφού η περιοχή είναι ουσιαστικά αφύλακτη τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και δεν διστάζουν να απειλούν και να τρομοκρατούν όσους τολμούν να τους ελέγξουν.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το περιστατικό που συνέβη στις 28 Οκτωβρίου στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, στους  επόπτες του Φορέα Διαχείρισης που περιπολούν καθημερινά στον υγροβιότοπο, τους οποίους απείλησαν  λαθροκυνηγοί της περιοχής και μάλιστα δεν δίστασαν ακόμη και να τους στήσουν μπλόκο, και τελικά φυγαδεύτηκαν από κάτοικο της περιοχής από άλλο δρόμο, για να γλυτώσουν τα χειρότερα.
Για περισσότερες πληροφορίες Θωμάς Κουτρούμπας 6936-511013

Δεν υπάρχουν σχόλια: