28/10/11

Ο ΘΕΣΜΟΣ των ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών

Η σημερινή συγκυρία δημιουργεί στα σχολεία  συνθήκες ανάγκασαν πολλούς ακόμα και το ίδιο το  Υπουργείο Παιδείας  Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να παραδεχθεί ότι η φετεινή σχολική χρονιά θα είναι : «η χειρότερη σχολική χρονιά μεταπολεμικά».
Οι τεράστιες ελλείψεις για την  εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων της χώρας και τα φαινόμενα υποσιτισμού των μικρών μαθητών αμαυρώνουν  την ιστορική επέτειο.

Σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική νεολαία δεν έχει ανάγκη από εμβατήρια και χαιρετισμούς. Αυτά από την μια  μας παραπέμπουν σε άλλες πειθαρχίες και λογικές,  οι οποίες θεωρούμε πως  δεν ταιριάζουν  στην ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες που προασπίστηκε τότε  εκείνη η δύσκολη γενιά.
 Και από την άλλη δημιουργούν διαχωρισμό και κατηγοριοποίηση των μαθητών με κριτήρια αντιπαιδαγωγικά.

Σήμερα η απόδοση τιμής στους ήρωες και τους αγωνιστές θα έπρεπε να καλλιεργείται μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας στο μάθημα της ιστορίας με κριτικό, ερευνητικό και ανυπόκριτο πνεύμα, μακριά από εθνικιστικές μισαλλοδοξίες και φανατισμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η  ελληνική νεολαία -  όπως και  όλοι μας - εκτός από το παρελθόν, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει και να τιμά  πρέπει να μπορεί να ονειρεύεται και το μέλλον της που σήμερα η κυβερνητική πολιτική το έχει παραδώσει στην πολύπλευρη κρίση.


Η θεματική ομάδα Παιδείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: